måndag, september 14, 2009

Ja, vi elsker dette landet

Alla röster från gårdagens val i Norge är ännu inte räknade, men nu kan vi nog se denna nagelbitare som avslutad. Arbeiderpartiet under ledning av Jens Stoltenberg har levererat en andra valseger för det Rödgröna koalitionen mellan Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Senterpartiet. Som alla opinionsundersökningar meddelat så blev valet en riktig rysare. Resultatet blev att den Rödgröna koalitionen fick 86 mandat mot de borgerligas 83 i Stortinget. Jens Stoltenberg bryter genom denna seger en trend som funnits ända sedan 1980-talet i Norge. Det faktum att väljarna i Norge straffar sina sittande norska regeringar och att maktskifte blir valresultatet. Dessutom är det Arbeiderpartiet som ensamt säkrar regeringsmakten.

Grattis till Jens och Arbeiderpartiet

Det främlingsfientliga Fremskrittspartiet ser ut att öka något (+0,9%) och är fortfarande det största borgerliga partiet i Norge. Valdeltagandet i Stortingsvalet var dock en besvikelse. 72,5 procent av Norges röstberättigade väljare gick till vallokalerna, enligt sammanräkningen vid 01-tiden. Den politiken som fans att välja på i valet i Norge och den som erbjuds i Sverige 2010 har en lång rad likheter. Det var två tydliga block som stod mot varandra, med tydliga skillnader i politiken. De Rödgröna blocket värnade om välfärden och statsfinanserna och det borgerliga blocket ville sänka skatterna.

Det faktum att att det enda in på valdagen var oklart om det främlingsfientliga Fremskrittspartiet skulle få ingå i en koalition med de övriga borgerliga partierna kan vara en av orsakerna till resultatet. Först gick Venstres ledare, Lars Sponheim, ut och skrev i direktsänd TV på ett väljarkontrakt där han garanterade att inte delta i en regering där Fremskrittspartiet finns med. På det svarade Fremskrittspartiets, Siv Jensen, med att skriva på ett liknande kontrakt där hon lovade att inte stödja en borgerlig regering som inte släppte in hennes parti. Vi får väl se om det samma sker med Sverigedemokraterna i valet 2010 och om Reinfeldt skriver på någon väljarkontrakt att inte bilda regering med SD.

Gammelmedia på detta:
X-pressen, Aftonbladet, DN, SvD

Nymedia på detta:
Roger Jönsson, Sjöstedt, Peter Andersson, Kakelbloggen, Röda Malmö, Mona For President

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Vore jag norrmann skulle jag nog röstat på venstre, som deklarerade att de inte ingick i en regering med framstegspartiet.

Jag vill nog gärna tro och hoppas att valresultatet främst var röster emot framstegspartiet, inte för arbetarpartiet.

Det skrämmande är ändå att framstegspartiet får så många röster.

PeO sa...

Vem fan bryr sig om vilka som styr i Norge? Dom har ju oljan så dom kan skita i resten av världen ändå. Var och hälsade på guttarna och pikerna en sväng i sommras och har även varit där ett flertal gånger de senaste 5-6 åren. Maken till självupptagna bortskämda nationalromantiker får man leta efter. Oslo - en håla där en pizza kostar 150 spänn och tiggarna och dom nigerianska prostituerade gör en promenad till ett äventyr. Ett verkligt föredöme.

Lars-Erick Forsgren sa...

PeO. Haha, du kanske skulle läsa min lilla text om Norge.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/09/norskt-val-och-en-norsk-saga.html

Kanske var vi svenskar lika självupptagna och självgoda innan säg 1990, då vi sakta började inse att Sverige inte är bäst på allt, utom att vi har världens högsta skatter men inte bästa välfärd.

Nog svider det lite att Norge är rikare... och att de samtidigt är så snåla gentemot flyktingar och invandrare.

PeO sa...

L-E, den var bra.

Krassman sa...

@Lars-Erik
Ja en röst på Venstre kanske hade varit något för dig. Det var väl just den deklarartionen som fick hela det borgerliga alternatrivet att tappa trovärdigheten. Precis som Reinfeldt gjorde i morgonsoffan på TV4.

Vilken dag som helst kommer någon att be honom skriva under ett kontrakt där han tar ställning att samarbete med SD, eller inte samarbete med SD. Jag hade oxå velat tro som du gör kring det Norska valresultatet, om jag hade varit borgerlig. Nu är jag tack och lov inte det. Sakl ta och läsa ditt inlägg nu, ha det.