tisdag, september 08, 2009

Kanske SMS-lån kan rädda välfärden?

Den borgerliga regeringen utlovar nu plåster och alvedon till kommuner och landstingens svåra ekonomiska infarkt som nalkas. Den Moderata alliansens medicin blir en kortsiktig insats på 10 miljarder för 2010, i ett läget där 78% av kommunerna riskerar att gå med underskott redan i år. Det som skall vara politikens kännetecken, ansvarsfullhet och långsiktighet har förvandlats till krishantering och brandkårsutryckningar. De borgerliga partierna som säger sig vilja ta ansvar för Sverige väljer nu att låna dessa pengar, före skattehöjningar. Det är ett år kvar till valet och nu gör den Moderata alliansen allt som går för att rädda det som räddas kan.

När kommer SMS-lånen för våra kommuner?

Fredrik Reinfeldt och gänget väljer alltsåp att skuldsätta det svenska folket istället för att höja skatten, som de tidigare sänkt. Reinfeldt utlovade så sent som för någon vecka sedan mera skattesänkningar, vilka alltså skall betalas med lånade pengar. Reinfeldts partikamrat och tidigare herre på täppan när det gäller skattesänkarpolitik, Bo Lundgren, på Riksgälden har med andra ord inte lyckats få den nya herren på täppan att förstå principen kring att låna till kortsiktiga lösningar.

Vad vi nu har i Sverige är en regering som lånar pengar till att skapa utrymme för skattesäkningar som är riktade till de som redan har det bäst ställt. Detta sker samtidigt som klyftorna i Sverige ökar och det vi hör från den Moderat alliansen är att ge oss makten i fyra år till. Nu vet vi ju i alla fall hur den Moderata alliansen finansierar sina satsningar och skattesäkningar, genom att skuldsätta oss alla lite till.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, SvD, SvD2, DN

Nymedia på detta:
Furustrand, TCROTA, Monica Green

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

mikael sa...

att führer göran perssson sålde ut statliga kassa kor till UNDERPRIS och lånade ganska friskt under 2000-2005 glömde sosse skribenten?

bara en sån sak som att socialbidrags beroendet var HÖGRE 2004 än i dag verkar lite svårt att förklara.

555000 förtidspensionärer/sjukpensionärer fick vi åxå av herr göran att ta hand o idag

Krassman sa...

@Mikael
Bra och ansvartsfullt bemötande av min kritik av den borgerliga regeringens politik. Tänker du hänvisa till denna historiebeskrivning öven under valrörelsen. Tack för kommentaren, den gjorde min dag ännu bättre.

Inte så PK sa...

Gjorde denna teckning/serie (http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.11692776) som reaktion på SMS-lånen och det faktum att de får fortsätta existera

apocalypse nowish sa...

Oerhört sorgligt att konstatera att vänstern för en gångs skull har rätt. Inte för att vänstern skulle göra ett bättre jobb, tvärtom, men kritiken om att borgerligheten förstör ekonomin är fullständigt korrekt. De tidigare kriserna, i slutet av 70 och i början av 90, skapades av socialdemokratin och borgerligheten fick ärva ett moras, denna gång har Rajraj o Co faktiskt skapa problemen själva, och vad värre är, man har lagt grunden för ett fullständigt fall.

Tommy Pettersson sa...

Konstigt att Aftonbladet inte nämner att skulden per invånare i september 2006 var 140 000 kr. Den är alltså 20 % lägre idag trots lägre skatter. Borgarna har visserligen såld av statliga företag för att betala statsskulden men de har inte sålt av för 119 miljarder som sossarna gjorde. Med andra ord Afonbladet behövs INTE om sanningen ska fram.