tisdag, september 01, 2009

Bidragen skenar

Detta gäller inte alla bidrag, vårdnadsbidraget är fortfarande ointressant för den moderna familjen. Lika bra jag skriver det, annars får jag väl några överlyckliga Kristdemokrater på bloggen som jublar över att bidragsberoendet ökar. Skall bli kul att se vad SvD:s planerade artikelserie på vårdnadsbidraget kommer att visa, nog om detta för stunden.

Förra veckan fick vi veta att Sveriges landsting och kommuner kommer att gå back drygt 6 miljarder kronor för 2009. Siffrorna levererade Mats Odell (KD) när han besvarade en interpellation från Patrik Björk (S) i riksdagen. Nu har även Sveriges Kommuner och Landsting genomfört en enkät gällande de ökande socialbidragen. Enligt resultatet har kostnaderna för socialbidragen ökat med 13 procent, eller 1,2 miljarder kronor, det första halvåret 2009. Några har till och med fördubblat utgifterna. Fram till 2012 räknar både Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen med att kostnaderna för socialbidragen kommer att öka med 50 procent. Orsakerna känner de flesta till som levt i Sverige sedan den Moderata alliansen vann valet 2006.

Gå till höger för att få socialbidrag, till vänster för jobb

Nej, den borgerliga regeringen har inte orsakat hela den massarbetslösheten vi nu ser, men förändringarna i sjukförsäkringen och att många lämnat a-kassan som uppges ligga bakom ökningen är dock regeringens hantverk. De "nya" Moderaterna som nu bara skall tala om framtiden och inte titta i backspegeln, partiet som nu skall tilltala alla har en hel del att svara för när det väl kommer till kritan. Att Sverige står sämre rustat nu än för tre år sedan är solklart. Skattesänknigar som riktats mot de som redan har det bäst har dramatiskt ökat klyftorna i landet och nu får kommunerna ta smällen. Vi Socialdemokrater har konsekvent valt att avsätta mer pengar till komunnerna i vår budget eftersom det ger bäst effekt för att motverka långkonjukturen. Detta är inget nytt och till och med kommunmistern, Mats Odell, håller med om detta. Om nu kommunerna kommer att prioriteras i den kommande budgeten från regeringen får vi allt se. Vi kan i alla fall konstatera att utanförskapet och bidragsberoendet ökar i det Moderata Sverige.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet, KA, SvD2, DN2

Nymedia på detta:
JJ.n, Peter Andersson, Konsumentbloggen, Fattiglappen, Martin Moberg


Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Mr M sa...

Ja du Östros: De med jobb som lämnat a-kassan står med byxorna nere och tvingast till socialen, är inte regeringens fel, utan deras egna. Pga snikenhet och osolidaritet. Med tanke på att ungefär hälften av landets väljare är anhängare till de rödgröna, är det ett tydlig tecken på att vänsterpolitik inte fungerar. (S)olidaritet är bara intressant när de gäller den egna plånboken.

Krassman sa...

@Mr M
Ja du Borg, det är ju uppenbart att er politik gjort att Sverige sjunkit djupare ner i krisen på grund av din politik. Detta visste du ju redan innan, men att det skulle bli så tydligt och att något som heter lågkonjuktur skulle kunna dyka upp var inget ni tänkte på när ni byggde erat borgerliga luftslott.

Ni Moderater vill att folk skall klara sig bäst själva, men ändå så förändrar ni spelreglerna kontinuerligt för allas möjligheter att göra det samma. Mer pengar åt de som redan har och mindre till de som inget hade. Det är väl det du tycker är att ta ansvar för Sverige va?

Du har väl läst ESV:s pressemeddelande. "Statsbudgetens saldo visar underskott hela perioden 2009—2012. Budgetunderskottet i år väntas uppgå till 201 miljarder kronor varav en betydande del förklaras av stödåtgärder till det finansiella systemet".

Mr M sa...

De är ju så den klassiska sosse-reoriken alltid har varit. "Plånboken skall inte styra välfärden" Detta är inget annat än ren lögn, och det vet du Krassman. Ni sossar har däremot mevetet skapat ett samhälle där det varit frivilligt att arbeta. Det är ju också där ni fått era kärnväljare. Hur många människor är inte fullt arbetsföra och i sina bästa är, men är ändå förtidspenisionerade? Dessutom har en ersättning på 64 procent. Samtidigt som Socialdemokrater är duktiga på att klaga över att A-kassan sänks till 65 procent.
201 miljarder back? Tja, vår skickliga finasminster kan ju göra en "Persson" Dvs "låna" 260 miljarder av Ap-fonderna.