tisdag, september 22, 2009

Hjärnsläpp av Jernbeck

Hade denna artikel publicerad i NT igår. Det var ett svar på den Moderata riksdagsledamoten Isabella Jernbecks synpunkt som hon hade publicerad i NT tidigare, hittade den på hennes hemsida dessutom. Vi får väl se om jag får ett svar av henne....vi kan ju alltid hoppas.

Hjärnsläpp av Jernbeck...

Skillnaderna inom politiken har aldrig varit större, så står det i rubriken på den Moderata riksdagsledamoten Isabella Jernbecks artikel från den 10/9 i NT. Jag brukar inte hålla med konservativa politiker, men den här gången gör jag det verkligen. Jag tror heller inte att skillnaderna mellan arbetande och arbetslös, sjuk och frisk, kvinna och man, fattig och rik, ung och gammal och land och stad har varit så stora som de är nu i modern tid. Efter tre år med en borgerlig regering och en omfattande lågkonjunktur kan vi sammanfatta det skick som nationen Sverige befinner sig i.

Som lösning på situationen erbjuder den borgerliga alliansen mer av samma politik. Samma politik som nu placerat Sverige värre i klistret än vad många andra länder i Europa befinner sig i. För dem är lösningen nya skattesänkningar finansierade med lånade pengar det som skall sätta fart på Sverige. En strategi som redan visat sig att inte fungera. Trots bättre vetande och tidigare erfarenheter tar den borgerliga alliansen till samma politik som skulle förstärka jobben i högkonjunktur, vilket uteblev, till att nu rädda jobben som är i fara. För ett år sedan var arbetslösheten i Sverige nästan 1% lägre än i övriga Europa. Idag är den högre i Sverige än genomsnittet i EU. Det har inte hänt sedan 1997, då i efterdyningarna av 90-tals krisen. Enligt en sammanställning som SCB gjort åt regeringen så kommer 78% av Sveriges kommuner gå med ett underskott i år.

Vad som behövs nu är långsiktig och ansvarsfull politik. Att låna 10 miljarder för att satsa på kommuner och landsting samtidigt som man sänker skatterna är inte ansvarsfullt eller långsiktigt. Det är att köpa sig valfläsk med lånade pengar. Vad som krävs är en politik för full sysselsättning och en återgång till ordning i ekonomin med överskott i de offentliga finanserna. Detta kommer att kräva många tuffa beslut. Utgifter som inte handlar om jobben måste prioriteras ned och omvärderas av stat, kommun och landsting. Tuffa prioriteringar måste göras för att frigöra resurser till kampen mot arbetslösheten. Socialdemokratins mål är full sysselsättning, inte det skenade utanförskap som vi ser idag.

Den borgerliga regeringen kom till makten 2006, och de kom till ett dukat bord med ordentliga överskott i statsfinanserna. Ett överskott som 15 lagda budgetar från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skapat. Nu har den borgerliga regeringen genomfört skattesänkningar på 85 miljarder kronor och facit är väl känt. Riksdagens utredningstjänst visar att de 20 procenten med högst inkomster av befolkningen har fått närmare hälften av dessa sänkningar. Den tiondelen av befolkningen som tjänar bäst har fått mer än vad 60 procent av befolkningen fått tillsammans. Som sagt, skillnaderna i politiken har aldrig varit större.

Aldrig tidigare så har en borgerlig regering blivit omvald och valrörelsen inför valet 2010 kommer vara en av de tydligaste i modern tid i Sverige. I den vänstra ringhörnan har vi ett Rödgrönt samarbete i gröna byxor, med en vass vänsterkrok och med en faslig revanschlust efter matchen -06. I den högra ringhörnan, en borgerlig allians i Moderatblå byxor, med en trött höger och oknutna skor efter en alldeles för lössläppt och oansvarig skattesänkarpolitik. För Sveriges skull så får vi hoppas att den borgerliga alliansen går ner för räkning snabbt, om de nu inte snubblar på skosnörena innan.

Kristian Krassman (S)

Gammelmedia på den borgerliga budgeten
SvD, SvD2, DN, DN2, Aftonbladet, Aftonbladet2, X-pressen

Nymedia på detta:
Peter Andersson, Westerholm, Felderman, Allliansfritt, S-buzz

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: