onsdag, augusti 19, 2009

Den borgerliga politiken fungerar

En kanske något oväntad rubrik här på In Your Face, men nu skall sanningen fram, och den borgerliga politiken har faktiskt fungerat. Efter att regeringen ändrade förutsättningarna för a-kassan har de kraftigt höjda avgifterna lett till ett historiskt ras av fackförbundens medlemstal. Att minska det fackliga inflytandet genom att förändra a-kassans organisation och ersättning har länge varit en borgerlig dröm. Inspirationen är hämtad från som Norge, där a-kassan både är statlig och obligatorisk. Vilket självklart påverkat den fackliga organisationsgraden. I Norge ligger den cirka 20% under Sveriges.


Effekten av höjningen på avgiften till a-kassan har resulterat i att cirka 500.00 personer har valt att lämna A-kassan, det har dessutom fått en annan effekt. Alla som idag har ett arbete betalar gemensamt till a-kassan via arbetsgivaravgiften. Den förda politiken har gjort att arbetsgivaravgiften nu finansierar en större del än den som faktiskt betalas av de som är medlemmar i a-kassan. De som var först ut att lämna a-kassan var de som stog längts från arbetsmarknaden, de som inte såg sig beröras av den längre. Men i samband med förändringen av sjukförsäkringen så har ett antal av dessa fått ett bryskt uppvaknande. Att vi står sämre rustade inför den andra varselsågen som nu börjat i våra kommuner och landsting är ett faktum. Att Sverige måste stå väl förberett och rustat när konjukturen vänder vet vi alla, men den borgerliga politiken som förts, och förs har allt jämt försämrat Sveriges möjligheter att ta täten när vändningen kommer. När det väl sker är jag rädd för att Sveriges resultat kommer likna Mustafa Mohameds final på 3 000 meter hinder under VM i Berlin.

Gammelmedia på detta:
Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Krassman
Mycket bra skrivet men jag har en invändning:

- Musse laddade med höghöjdträning inför VM. Detta gjorde nationen Sverige möjligtvis för ett par år sen men har därefter försoffats till chips, dipp, snittar och vin i finsoffan... VI är väldigt otränade.

- Dessutom sprang Musse åt rätt håll. Har en känsla av att vi kanske gör tvärtom. Särskilda problem uppstår vid vattengraven.

men som sagt..bra jobbat

/p

Mr M sa...

En halv miljon har lämnat a-kassan och de med jobb har gjort det för att de tycker den är dyr och vill inte solidariskt vara med och finansiera arbetslösheten. Ett mycket bra bevis för att solidaritet inte är så stor bland svenskar.
Du får gärna föredra den gamla a-kasseavgiften, men kalla den då inte för en försäkring.
När de sedan gäller att folk lämnar facket, är det säkert en av anledningarna, vilket också var orsaken att S och LO gick i taket efter den välmotiverade höjningen.
Hade LO velat att medlemmarna skulle vara kvar, kunde de sänkt fackavgifterna. De kan ju inte vara svårfinansierat: Slopa allt stöd till S. Allt från minsta flygblad till rena propagandakurser. Då kan jag lova att fler återvänder.

ReO sa...

Kanske det även nånstans finns en ytterligare drivkraft. "Facket" idag är en anonym koloss som tar mina pengar och driver frågor som kanske var relevanta på 70 talet. Man har helt tappat medlemmarnas förtroende. Gapet mellan facket och folket om man så vill har vidgats och speglar inte längre den allmänna synen. Jag betalar till facket och jag vill ha nåt för dessa pengar. Då fungerar människan idag. Meningsllösa konflikter och "stridsåtgärder" som inte leder nån vart har lett till att folk börjat vända facket ryggen. Och gullandet med S börjar nog stå många upp i halsen.