onsdag, augusti 05, 2009

Varsel är varsel och varsel ger arbetslöshet

Antalet personer som lämnat A-kassan på grund av den borgerliga regeringens reform att höja dess avgift och förändra ersättningen har gjort att närmare 500 000 människor lämnat A-kassan. För den cyniske skulle detta kunna leda till att antalet som erhåller A-kassa skulle minska, något som säkert borgerliga politiker skulle vara noga med att påpeka, men inte ens det går hem har det visat sig. Vi har gång efter annan fått höra att vi Socialdemokrater är alldeles för pessimistiska och dramatiska när vi oroas över den varselvåg som gått genom tillverkningsindustrin i Sverige. Ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) visar juli månad var antalet personer som fick arbetslöshetsersättning i Sverige nära 30 procent fler än i juli förra året.


Nära 160.000 personer fick arbetslöshetsersättning i juli i år. I juli 2008 var siffran 123.500. Det är något fler män än kvinnor får ersättning, 80.500 män jämfört med 79.500 kvinnor och under juli betalades 1,7 miljarder kronor ut i arbetslöshetsersättning, en ökning med 200 miljoner kronor jämfört med månaden innan, enligt IAF. Samtidigt så knäns det som Sveriges Moderata regering fortfarande är på sommarlov, istället för att sitta i skolbänken och ta tag i problemen som finns. Det är inte passivitet som kommer att lösa jobbfrågan i Sverige, trots att borgerliga bloggare verkar tro detta. Jag vill citera Thomas Östros som avslutning. -Den ekonomiska krisen är global. Men det är ingen ursäkt för passivitet. Jobben måste sättas före stora skattesänkningar. Socialdemokraterna har ett brett program för fler jobb med bl.a. 50 000 fler utbildningsplatser, investeringar för att Sverige ska byggas mer klimatsmart, förbättrade villkor för entreprenörskap, resurser till kommunerna för att dämpa välfärdskrisen samt investeringar för att stärka tryggheten och därmed framtidstron hos svenska folket. Östros visar tydligt vilka som vågar tala om frågan, och dessutom vilka som har verktygen för att göra något åt det.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, GP, SvD2, DN2, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Jobbävningen
, Krantz, Peter Andersson, Tankar från roten

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Mr M sa...

Att femhundratusen har lämnat a-kassan beror i de flesta fall för att man tycker den är för dyr. Vilket är rena nonsens i jämförelse för vad man får ut. Man får i och för sig gärna föredra den förra a-kasseavgiften, men då skall man inte kalla de för en försäkring utan för ett modifierat socialbidrag.

Krassman sa...

@Mr M
Och vilka som gjort höjningen av A-kasse avgiften som gjort att de lämnat A-kassan vet vi alla. Moderaterna talade om att man skulle införa en obligatorisk A-kassa, istället så höjer man avgiften till den samma så att folk lämnar den.

Du kan ju kalla det vad du vill, men det skulle även betyda att Moderaterna vill att alla skall vara med i ett modifierat socialbidrag. Ha ha, vad roligt. Sedan kan du väl ta och läsa på lite vad skillnaderna är mellan försörjningsstöd och A-kassa så kanske du ju själv välja vad du vill kalla för vad.

Mr M sa...

Alliansen gick till val på att höja avgiften, då är det väl inget konstigt att man också genomför det? Att sedan många väljer att lämna a-kassan beror på att inte vill vara med och betala på arbetslösheten, trots att nettoeffekten är högre tack vara jobbskatteavdraget. Då är det den enskildes och inte den lögnen som t.o.m. Mona Sahlin sprider: "Regeringen har tvingat ut en halvmiljon ur a-kassan"
Så som avgiften var förut, är rätt intressant. Som medlem i IF Metall betalade jag ca 1.000 kr om året, och vid en ev arbetslöshet skulle jag få ut ca 16 gånger detta varje månad. Om du kallar det för försäkring som finansieras till 95 procent av skattemedel, får det stå för dig. Att sedan S är upprörda över detta beror bland annat på att många är med i facket för a-kassans skull. Vilket innebar att många lämnat facket och då blir det mer i konfiskerade medlemspengar till S. F.ö. hade jag även sett att vi hade en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Att M ville en sak, är en annan sak. Är man fyra partier i en regering får man kompromissa. De har ju även S fått känna på under sina överläggningar med V och MP. De kommer bli än värre ifall denna trio bildar regering. Då fungerar politik.