onsdag, augusti 12, 2009

Trovärdigheten i jobbfrågan

Brukar inte missa sifoundersökningar, men jag får väl helt enkelt skylla på att det var alldeles för fint väder förra veckan. Denna Sifo ger mig åter anledning att blogga om Moderaternas ekonomiska utspel, utan siffror som gjordes i veckan. Det är nämligen pr-byrån Westander som låtit göra en undersökning gällande trovärdigheten i jobbfrågan. Resultatet ger både glädjeyra och en del nagelbitande. Undersökningen visar att en av fyra svenskar, 25 procent, känner störst förtroende för Socialdemokraterna när det gäller jobben och arbetslösheten. Den genomfördes mellan den 27-30 juli 2009. Då fick 1 000 personer frågan "vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller jobben och arbetslösheten?” och så här fördelades svaren.

Socialdemokraterna: 25 %
Moderaterna 24 %
Folkpartiet 5 %
Centerpartiet: 3 %
Miljöpartiet: 2 %
Vänsterpartiet: 2 %
Kristdemokraterna: 1 %
Tveksam/vet ej: 37 %

Westander kommer att presentera motsvarande undersökning en gång i kvartalet inför valet 2010 och med tanke på utgångsläget så kommer jag att återkomma till dessa undersökningar. Vi kan ju även se att Centerpartiets korståg mot unga på arbetsmarkanden och fackliga rättigheter inte verkar skapa mycket förtroende. Detta trots att Maud Olofsson är Sveriges näringsminister. Eller så kanske det är det som är just orsaken till det låga förtroendet som Centerpartiet har i frågan.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Westerholm, Jobbävningen, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, S-buzz

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

PeO märker ord sa...

Dött lopp mellan S och M bäddar för en spännande fortsättning. Om man nu gillar SIFO undersökningar vill säga. Intressant att ALLA andra partier får "fingret" av dem som svarat.

Sen kan jag ju inte låta bli att peka på en "freudian slip" av vår kära Krassman.

Citerar: "en av fyra svenskar, 25 procent, känner störst förtroende för Socialdemokraterna när det gäller jobben och arbetslösheten.". Läser man lite mellan raderna kan man tolka svaret som att folk har förtroende för att S skall se till att arbetslösheten förblir hög. Som man frågar får man svar brukar man säga.

(fnitter...)

Krassman sa...

@PeO
Ha ha, du är rolig du. De raderna tog jag faktiskt direkt från pressmeddelandet, men jag uppskattar din borgerliga humor trots allt.

PeO Mason sa...

OK. På SIFOS hemsida kan man läsa bl.a. följande:

"Vi levererar resultatet i ett format som passar dig. Vi har användarvänliga och kostnadseffektiva webbsystem för att administrera och leverera undersökningsresultat"

På Westander PRs sida hittar man följande programförklaring:

"Pr-byråer ska inte vara objektiva".

Judge, I rest my case.

Hasse sa...

Undersökningar som är gjorda under sommaren har ska man ju ha mindre tilltro till, då det kan vara svårt att få tag på folk som vill svara på frågorna.

Det är konstigt att moderaterna nästan har lika högt förtroende som socialdemokraterna. Överklasspartiet moderaternas idéer kanske fungerade i Anders Borgs huvud, men inte i verkligheten. Skattesänkningar för överklassen skapar inte några nya jobb.