tisdag, augusti 11, 2009

FP gör upp internt, på DN debatt

Att inte Stockholms läns landsting infört ett sprututbytesprogram för injektionsnarkomaner är en skam. 2007 gjorde Novus Opinion en undersökning på ämnet, på uppdrag av TV4 Nyheterna Stockholm. 65 procent tyckte då att ett sprutbytesprogram är en mycket bra eller ganska bra idé. Frågan blir ju då när styrande politiker tänker vakna. Ett försök till uppvaknande kan man ändå hitta på DN opinion idag. Författarna tycker att det nu är upp till Jan Björklund (FP) skall visa sig vara social­liberal och ge Stockholms missbrukare en chans att slippa bli hivsmittade. Det är enligt dom Björklund som bör peka med hela handen, och genomföra förändringar på nationell nivå.

Kommer Björklund att ta Rydberg eller Bardh i örat?

Dagens 20-årsgräns och bosättningskrav i det aktuella landstinget är kontraproduktiva ur smittskyddssynpunkt och givetvis helt inhumana, vilket jag kan hålla med om. Initiativet är bra, däremot så vet jag inte om det är utbildningsminister Björklund som skall leverera ett nytt förslag på lagstiftning på området. Detta borde ligga på Göran Hägglunds bord kan jag tycka. Men det kanske är så att författarna menar att Jan Björklund skall tvinga samtliga Folkpartister att vara positivt inställda till sprututbytesprogram, knappast en särskilt liberal tanke eller handling för den delen. Två personer som nämns i artikeln som behöver tas i örat är landstingsorådet Birgitta Rydberg (FP) och Rolf Bromme (FP) som måste ändra inställning till sprutbyten.

Som sagt, ett bra initiativ men frågan är om man skall tvinga landstingspolitiker mot sin vilja att detta skall genomföras. Sedan 2006 så har landstingen möjlighet att ta beslut om sprututbyten skall införas, precis som omskärelse på pojkar, men det är fortfarande landstingen som avgör frågan. Om Alexander Bard och hans vänner ser DN opinion som en framkomlig väg till att förändra inställning hos sina partikamrater vet jag inte. Om inte så tycker jag att dom bör göra gemensam sak med oss Socialdemokrater i Stockholms läns landsting, eftersom samtliga av våra ledamöter är för att införa ett sprututbytesprogram. Precis som Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Stig Nyman (KD) som sitter i landstingsfullmäktige hälsar per telefon att det finns en majoriteten inom Kristdemokraterna i landstinget för ett sprututbytesprogram men även en och annan som är emot. Ni har väl inte missat radiodebatten på ämnet mellan de båda Folkpartisterna Bard och Bromme i P3.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, SvD2

Nymedia på detta:
Germania, Waldemar Ingdahl, Saved Monke, Stockholmsvänstern, Andreas blogg, Sjölander, Ankdammen (Ankersjö:)

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem inbillar sig att Liberati-sektledaren Alexander Bard tolererar andra åsikter? Räck upp en hand!

Lars-Erick Forsgren sa...

Bards "liberalism" är nog bara hans egen. Mycket egen.
Att tvinga andra att följa hans linje är ett bra exempel på hur han ser på liberalism.

Helt avvikande från min.

F.ö. är sprutproblematiken inte så glasklart enkel. Minskar fria sprutor antalet narkomaner? Eller underlättar det rekryteringen av narkomaner?

Dock, "roligt" skrivet inlääg, som rymmer oförblommerad glädje över att kunna påvisa en (eventuell) splittring inom det parti, fp, som sossar älskar att hata.

Själv hatar jag inte fp, men känner ej djup sorg över dess utveckling rent generellt (utan att i det blanda in fria sprutor).

Krassman sa...

@Lars-Eric Forsgren
Jag är ingalunda någon FP-hatare men tycker att de socialliberaler som tidigare funnits i FP nu mer lever en allt för tynande tillvaro. Tycker de behövs som motvikt till alla de nyliberaliberalerna som ges utrymme inom FP. Allt medans socialliberalerna jagas med blåslampa.

Nu är ju detta en analys av en Socialdemokrat som inte på något sätt befinner sig inom FP. Men jag kan ändå känna att vi delar detta med tanke på det du skriver.

När det gäller din frågeställning kring sprutproblematiken så tycker jag den är bra, men dock inte avgörande för mig i frågan. Sprututbytesprogrammet har som främsta uppgift att förhindra spridningen av HIV och Hepatit, där av mitt engegemang för införandet av det samma. Tack för besöket och välkommen åter Lars-Eric.

Björn Johnson sa...

För kännedom:

http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/25/moralism-maskerad-som-vetenskap-infekterar-sprutbytesdebatten