fredag, augusti 07, 2009

Varför inte göra rätt från början?

Vi har i gammelmedia kunnat läsa om alla de tiotusentals människor som kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen vid årsskiftet, och under resten av nästa år. Debatten kring förändringen och införandet av den bortre parentesen i sjukförsäkringen som den Moderata regeringen införde har rasat under en lång tid. Kritiken har varit massiv och den Moderata regeringen har delvis backat en gång i frågan. Utförsäkrade ska inte behöva söka socialbidrag och sjukpenningen ska förbli 80 procent, utan tidsgräns, för de allra sjukaste, hette det då från regeringen (2008).

Eftersom det lackar mot jul, så utlovar nu Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson nya insatser för de utförsäkrade. – För de här personerna, som hade en tidsbegränsad tidsersättning förut, var det bara tre procent som någonsin kom tillbaka. Vi kommer i stället att komma med en åtgärd för de här personerna, med någon form av insats, med arbetsträning eller arbetsmarknadspolitisk åtgärd och någon form av ersättning. Det tycker vi är viktigt att erbjuda de här personerna, uppger hon till SR. När det sedan gäller vilken ersättning och vilka satsningar det blir så kommenterar hon det med - det en budgetfråga och det ber vi att få återkomma till".

Efter all kritik och den debatt som varit så kan jag bara undra vad det nu kommer att kosta att göra detta, och vad hade det kostat att göra rätt från början. Jag tror knappast detta "lappande" kommer att fånga upp de brister som det nya systemet har och alla de personer som nu drabbas. Om denna nya anstas, utan öronmärkta pengar kommer att minska tillflödet till Socialkontoren får vi allt se, och vi kommer att följa frågan noga Husmark Pehrsson.

Gammelmedia på detta:
DN, SR, SvD, Aftonbladet

Övrigt på detta:
Namninsamling för humanare sjukskrivningsregler


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: