lördag, augusti 01, 2009

Dödsstöten för privatiseringsivern?

Läser på nätet om den kommande dödsstöten mot den borgerliga privatiseringsivern. Nu granskas nämligen det som i borgerlig retorik kallas för avknoppningar av EU-kommissionen. Det kan komma att handla om krav på återbetalning om kommissionen finner att Sverige brutit mot EU:s konkurrensregler när kommuner sålt verksamheter till personal. Att kommissionen kommer fram till denna slussats ser jag inte alls som otänkbart. I flera borgerligt kommuner så har man beslutat om införa en typ av "utmanar direktiv" där vem som helst får utmana driften av den kommunala verksamheten. Frågan blir nu om kommunerna snedvridit konkurrensen då 15 kommunala verksamheter inom hemtjänst, skola, förskola och vård har privatiserats och drivs vidare av personalen. Enligt klagomålen ska det ha skett genom att verksamheterna sålts för billigt, och statstöd som strider mot de EG-rättsliga reglerna betalats ut.
Tibble Gymnasium, ett av de berörda fallen

Klara jämförelser finns i fallet i Jämtland där EU-kommissionen 2008 tvingades Konsum Jämtland betala tillbaka det stöd man indirekt fått av Åre kommun när priset på en fastighet blev 4,6 miljoner kronor lägre än vad konkurrenten Lidl var beredd att betala. I Norrtälje kommun så har denna privatiseringsiver också drivits av borgerliga majoriteten. Här gäller det Grind skolan och Bålbro som skall privatiseras, eller avknoppas som det heter på Moderat-språk. Just nu så har skolorna inte fått tillstånd från skolverket för att driva skolverksamhet eftersom man anser att upphandlingen, alltså försäljningen, av skolorna inte gått rätt till. Skolorna drivs så länge vidare i kommunalregi och frågan har legat vilande. Hur nu den borgerliga majoriteten kommer att agera och vilket uppdrag som kommer att ges till Barn- och utbildningsförvaltningen får väl tiden utvisa, så ansvarsfullt kan man knappast beskylla den borgerliga majoritetens agerande för att vara. Två skolor befinner sig i kläm, i kläm på grund av privatiseringsivern. En iver som visar att i den borgerliga politiken så är driftsform viktigare än innehåll.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Westerholm, Peter Andersson, Skeenden


Krassman, In Your Face

10 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt att detta förfarande granskas på EU-nivå! Det har skett många märkliga turer vid de moderatstyrda kommunernas utförsäljningar där tillgångar i praktiken sålts ut till rena vrakpriset.

Vill man främja den fria marknaden så ska detta ske med justa metoder och inte genom att ge köparen otillbörliga konkurrensfördelar, vilket blir fallet när en verksamhet säljs ut till en bråkdel av värdet.

Ett absolut krav på en oberoende värdering av tillgångarna som ska säljas måste vara en självklarhet, likaså att försäljningspriset ska bestämmas med denna värdering som underlag. Det handlar trots allt om vår gemensamma egendom!

Krassman sa...

@Anonym
Mycket bra formulerat, konkurrens på lika villkor och fri marknad brukar det ju heta från marknaden och borgerliga munhålor. Men när det väl kommer till kritan så är det andra regler som gäller i deras metoder att bygga sitt samhälle.

Anonym sa...

faktafel dock.

avknoppning är ett socialistiskt påfund då ni inte ville sälja tidigare offentlig verksamhet. istället ville ni att de som byggt upp värdena, dvs personalen, skulle ta över sakerna, helst i kooperativ.

Krassman sa...

@Anonym
Där har du nog rätt, det är nog inte bara i den borgerliga retoriken detta används. Avknoppning definieras som när drift av stadens/kommunens verksamhet övergår från stad/kommun till företag och anställd i staden ingår som ägare.

Om det var en Socialistisk stat, Socialdemokratiskt landsting, Socialdemokratisk regering eller en Socialdemokratisk kommun som var först med "avknoppade" av verksamhet vet jag inte.

Tokmoderaten sa...

FÖRSVARA AVKNOPPNINGARNA! FÖRSVARA FÖRHUDEN!

Unknown sa...

Detta blir ju lite intressant i perspektiv av den pågående vinstdiskussionen. Om man alltså måste sälja kommunal egendom till "rätt" pris så blir det sannolikt omöjligt för icke kapitalstarka att köpa dvs personalkooperativ och liknande göre sig icke besvär. Återstår då två alternativ - antingen stopp för alla avknoppningar eller så kan bara kapitalstarka bolag komma ifråga (stora koncerner och liknande) som självfallet måste ha avkastning på satsat kapital dvs vinst.

Sålunda - om kommissionens granskning får det av dig önskade resultatet så innebär det antingen att inga avknoppningar kommer att ske alternativt det sker till de stora. Är det ett önskat scenario?

Anonym sa...

Nästa till avknoppning är kanske försäkringskassan.
Så att de kan knoppa av huvuden på sjuka på ett marknadsmässigt sätt!

Dennis Nilsson sa...

Kan man inte konkurrensutsätta och knoppa av regerigen???

Den som är bäst och billigast att driva landet Sverige får uppdraget av våra politiker?

(OBS IRONI!!)

P.S För den som kan sin historia så heter denna samhällstyp "feodalism".

Anonym sa...

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: vad har detta i EU att göra? Suveräniteteten i varje stat tas bort steg för steg med motiveringen att den heliga konkurrensen måste bevaras. Det finns redan ett svenskt beslut som konstaterat olagligheten i detta. Varför får då inte detta nationella beslut gälla? I USA har delstaterna ett självstyre, i EU handlar det om maktgalna administratörer som kör över nationella politikers beslut. Den svenska demokratin är i fara! Stor fara!

Ramona Fransson sa...

Tycker att du bör ta dig en titt på detta!

http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/08/17/video-antisemiten-ahmed-rami-intervjuas-av-sr-anlitade-islamisten-mohamed-omar/

Inte direkt lustigt om man uttrycker sig milt.