tisdag, januari 01, 2008

Dags att förbjuda fyrverkerierna

I sverige så bränner vi upp 250 miljoner per år på fyrverkerier och resulatet av detta slöseri är ingen direkt rolig läsning. Varje år skadas cirka 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Lägg till åtskilliga bränder och alla de djur som får men för livet så har du en bra bild av vad fyrverkerierna lämnar kvar efter sig när krutröken lättat. Gårdagens firande var inget undantag. Skador på människor och egendom och en 16-årig pojke fick livshotande skador i en fyrverkeriolycka i Blekinge.
Antal vårdade på sjukhus 1997 - 2006 fördelade på kön och ålder.
Källa: Patientregistret 1997–2006, Socialstyrelsen/Epidemiologiskt Centrum.

Självklart är de flesta som skadas av fyrverkerier män och många av de drabbade är under 18 år, det kan tyckas som att 18 års gränsen på fyrverkerier inte verkar fungera. Smällare är sedan ett antal år tillbaka förbjudet att sälja eller använda för konsumentbruk och jag tycker det är dags att förbjuda fyrverkerierna helt.

Krassman, In Your Face

18 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte så att raketproblemet uppstod då smällarna förbjöds? Så länge man håller på med smällare, så händer inte så himla mycket, man skadar sig själv mest. Men raketer däremot, de är smällare med en drivladdning som gör att de kan åka lite varsomhelst.

Anonym sa...

Jag tycker nog att man skulle förbjuda raketer. Det är inte så att "raketproblemet uppstod då smällarna förbjöds". Det var ett problem redan innan. men då hade man DESSUTOM smällarna att akta sig och andra för. Den krassa verkligheten är, att vuxna köper ut raketer (tidigare smällare) till barn, och sedan lämnas de att skjuta hur, var och när som helst. Vilken annan verksamhet, som orsakar bränder, fysiska och psykiska skador på allt och alla, är tillåten i Sverige? Förbjud det. Punkt

Anonym sa...

Smällare förekommer fortfarande. Tillverkarna gick runt förbudet genom att tillsätta ngt litet ljus- eller ljudfenomen och så säljs de fortfarande.
Här, där jag bor, börjar barnen sitt smällande några dagar före jul och det fortsätter sedan till barnen börjar skolan efter lovet samt lite till.
Dessa barn är i åldern 10-16år och när jag frågat, säger de att deras föräldrar köper fyrverkerierna. Detta är straffrättsligt att jämställa med langning av sprit.
Hur tänker dessa föräldrar?
Men här finns aldrig en polis!

Det är en plåga för människor och djur och en dålig påverkan på miljön.
Har läst att EU dessutom har tankar på att sänka åldersgränsen för viss pyroteknik till 12 år...

Bevare oss väl!

Krassman sa...

Anonym & Anonym: Tror inte heller att problemet uppstod när förbudet mot smällarna kom. Problemet är att männsikor, egendom och djur blir skadade av alla sorters fyrverkeri när det är allmänheten som använder den samma.

Förbud på försäljning till ällmänhet och låt proffsen som kan detta och är nyktra sköta fyrverkerierna. Då kanske vi får se fler som arbetar med det och mindre som är skadade.

Agneta Wickman: Kloka ord. Det där med EU som du nämner känner jag dock inte till. Skall dock kolla detta eftersom alla sådana "rykten" annars kan ge en felaktig bild. Jag tror till ex. inte att det finns någon åldersgräns på tomtebloss, vilket jag skulle tycka är välkommet i så fall. Kolla länken: http://www.sr.se/cgi-bin/kalmar/nyheter/artikel.asp?artikel=745193

Anonym sa...

Det kanske snarare skulle krävas IQ- och alkoholtest för att få köpa fyrverkerier. Själv visste jag hur man skulle hantera dem redan när jag var 7, och jag vet att det är fler som vet att man inte ska sätta ned raketerna direkt i marken, skjuta bara meter ifrån höga hus eller mitt i folksamlingar m.m., medan det finns idioter som aldrig lär sig och fortfarand när de är 30 trycker ned ett par raketer i rabatten och blir förvånade över att de inte lyfter och sedan spränger bort några illa placerade småungar. Det är inte åldern som är problemet, utan att en majoritet av sveriges befolkning är alkoholiserade idioter som knappt ens kan hantera en tändsticka utan att anlägga en oplanerad brand.

Krassman sa...

Anonym III: Alkoholen är nog utan tvekan den största boven, som vanligt. Det är väloxå anledningen till att det enda som fungerar är förbud i olika former. De här fyra områdena vill jag i alla fall se lagstiftning på. Promillegräns på sjön, lag på flytväst, förbud mot fyrverkerier och hårdare lagar mot fotbollsvåld.

Anonym sa...

Det härligt svenska att göra - Förbjud allt! Förbjud cyklar med, ungar gör illa sig på dem hela tiden. Eller varför förbjuder vi inte alkohol? Det är ju farligt med. Men det använder du säkert själv så det skiter du i.

Krassman sa...

Kåggel: Ja du, det kan oxå vara ett sätt att argumentera. Frågan är bara vad du tycker att man skall göra i stället? Eller du kanske inte ser något problem med detta. Varför förbjuder du inte dig själv från att besöka min blogg istället.

Staffan sa...

kåggel: Men det finns en massa förbud med alkohol också som att man får inte handla alkohol om man är för berusad, men får inte köpa det utan att vara över 20 och det är förbjudet att langa.

Göran Pettersson sa...

Det blir lätt en lite komisk effekt om man läser dina två senaste inlägg efter varandra "Storebror ser dig" respektive "Dags att förbjuda fyrverkerierna". De olyckor som hände i år har väl alla skett när man brutit mot bestämmelser. Om fyrverkerier förbjuds helt ska då polisen ingripa mot illegal användning, vilket de tydligen inte har resurser att göra idag. Ska de kanske spana mot handeln? Med vilka medel då?
Jag delar din upprördhet över de meningslösa olyckorna. Jag är dock skeptisk till om vi behöver ännu mer förbud. Själv sköt jag upp några raketer vid tolvslaget och det gick bra!

Catarina sa...

Jag tycker absolut fyrverkerierna ska bort ur var mans hand. Obs; man. Det är väldigt sällan kvinnor som propsar på att köpa raketer. När man bor i tätort är det så löjligt att köpa egna raketer, det spruttar ju, blänker och smäller överallt. Och inte en jävel städar upp efter sig. Det nya året börjar med skräp och åter skräp överallt. Det är inte bara kostnaderna som är stora, fyrverkerierna påverkar även den lokala och globala miljön, och det är helt för nöjes skull. Här börjar det smälla dagen efter julafton och håller på i en dryg vecka, vanvettigt. Kommunen borde ordna ett stort fyrverkeri (eller ett par stycken) exakt kl 00.00 på nyårsnatten och fyllon och andra amatörer göre sig bäst fluktande från balkongen eller så.

Catarina sa...

Förresten kanske man kan operera in antabus i armen på alla som föds redan från början så slipper vi en himla massa problem...

Krassman sa...

Göran Pettersson: Om fyrverkerier förbjuds helt så kommer polisen inte behöva åka runt på olyckor i den utsträckning de gör idag i alla fall. Tror du gör det lätt för dig (som vanligt) när du skriver att man brutit mot lagen om ALLA olyckor som skett hittils i år.

Det kan du knappast ha koll på och se på statistiken (bilden jag lagt upp) över tidigare år så förstår du nog vad jag menar. Olyckor händer och kommer att göra igen.

Om det finns ett totalförbud så tror jag knappast att polisen behöver spana på handeln Göran, precis lika lite som någon behöver spana på fiskare som inte får använda drivgarn. Du är ju riksdagsledamot så varför tar inte du och lägger en motion om detta istället, men just tusan. Du tycker ju inte vi skall ha mer förbud.

Så då kan man undra vad du tycker att man skall göra istället, eller du kanske inte ser något problem i detta.

Anonym sa...

Nej för sjutton! Rör inte mina raketer!!!!

Bilkörning dödar, Eld dödar, Motorcyklar dödar - ska dessa också förbjudas? Man kan inte förbjuda och förbjuda hela tiden....

Niklas sa...

Med hjälp av uppgifter från den pyrotekniska branschen och luft- och bulleranalys som har
gjorts har metallutsläppen för hela landet blivit beräknade. Resultatet visar på följande utsläpp
under femårsperioden 1991-1996:
68 ton bly, 3,8 ton kadmium, 39 kg kvicksilver, 271 ton aluminium, 2 ton arsenik, 116 ton
zink och 174 ton barium.
Användandet har ju inte heller gått ner, tvärtom. Om en enskild person skadar sig är det illa nog, men alla smällare/raketer skadar min miljö så jag har all rätt att vilja begränsa användandet. Vet inte om förbud är det bästa. Tror mer på opinionsbildning. Okunniga och/eller ignoranta personer kommer alltid att fortsätta med sitt eftersom dom mest är intresserade av sina egna nöjen. Med lite fakta och debatt kan vi nog göra dessa till en minoritet.

Anonym sa...

Förbjud all sorts fyrverkeriförsäljning punkt slut! Var kommun kan var för sig ha en samlingsplats där pyrotekniker sköter pjäserna.

Anonym sa...

Bump!

Well, det är ingen demokratisk rättighet att få hantera sprängämnen och folk ska ge f_n i att hugga på "Förbudstrenden" då samma karaktärer alltid skriker högtom man belyser våra demokratiska skyldigheter.

Vi ska inte låtsas att det är de barn vi minns som skjuter raketer idag. Idag handlar det om varianter som helt saknar respekt för människan och som känner direkt njutning av att lägga raketer på marken för avfyrning in i nyårsfirande folksamlingar.. Vid slussen/stockholm ligger de på låga taket ovan t-banan och skjuter in bland folket på det smockfulla torget och ambulanserna står på kö. Hela t-banesystemet stinker av krut och ja, det måste förbjudas omedelbart.

Anonym sa...

Skjuta raketer måste vara det mest meningslösa som finns , vad får man ut av det förutom att det skräpar ner låter för jävligt och djur som blir rädda och folk som skadar sig och att man bokstavlingen eldar upp stålar på skit som är över på några sekunder. Själv köpte man väl kinapuffar på sin tid några ggr men insåg snabbt att man kunde ha roligare för slantarna.
Vore bättre om varje kommun höll i fyrverkerierna istället för ungar ska börja skjuta raketer 1 vecka innan nyår och 1 vecka efter. Hög tid att förbjuda försäljning till privatpersoner..