tisdag, augusti 25, 2009

Konspirationsteoriernas okrönte mästare

Att politiska partier och organisationer får klä skott för både ditt och datt är de flesta nog vana vid. Jag som själv läst 250 poäng i konspirationsteorier på Stockhloms universitet (not) är naturligtvis en stor tänkare och analytiker av dessa teorier. Jag har själv sett mig som konspirationsteoriernas okrönte mästare men nu har jag mött min överman. Det framstår för mig som att det är Israels tidigare ambassadör i Sverige, Zvi Mazel som innehar titeln.

Zvi Mazel, någonstans på bilden...

Mazel skriver i söndagens Jerusalem Post att Israel är utsatt för en demonisering av pressen i Europa, och Sverige går i täten för detta. Mazel anklagar svenska medier i allmänhet för att vara kopplade till socialdemokratin och fackföreningarna. Att Zvi kör en hård linje när det gäller anklagelser är ingen nyhet, men frågan är ju hur seriöst man skall se på hans återkommande angrepp. Ta som exempel hans syn på att Sverige inte har någon pressfrihet.

"Omkring 80 procent av tidningarna där, speciellt de fyra nationella tidningarna i Stockholm och hundratals tidningar på landsorten, vilka sätter agendan i Sverige, är på något sätt förknippade med den socialdemokratiska rörelsen och fackföreningarna, vilka båda är anti-Israel. Det finns ett slags diktatur av socialdemokrater i pressen i Sverige."

Som konspirationsteoretiker tycker jag det är viktigt att dosera sin antaganden med en nya salt och ironi för omvärlden, något som Metzel gång efter annan tycks missa. Han förklarar inte på vilket sätt socialdemokratin styr tidningarna, och går inte in på verkliga ägarförhållandena.
Zvi Mazel menar även att det publiceras anti-israeliska artiklar i tidningar varje dag i Sverige. Mazel kan ses som en frisk, men något märklig fläkt, i debatten. Det skall bli spännande och se om vi får några motreaktioner från gammelmedia på dessa huvudlösa anklagelser.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den här figuren är i och för sig en tomte. Men som socialdemokrat måste jag säga att jag känner mig alltmer främmande för den jude-fientlighet som håller på att växa fram i partiet. Jag orkar inte längre försöka modifiera bilden av Israel när man talar med partivänner utan det är enklast att vara tyst.

Krassman sa...

@Anonym
Jag förstår din synpunkt och att det kan vara tufft att ta den disskusion, oavsett vilka man träffar.

Att modefiera bilden kan nog vara svårt om den inte stämmer med verkligheten och den uppfattningen som en majoritet har, men att försöka är ett måste.

Själv så har jag aldrig stött på den jude-fientlighet som du vittnar om inom Socialdemokraterna.

Har fått höra utanaden från personer som säger sig vara Sociialdemokrater som är att se som rasism mot andra kulturer och sexuella läggningar.
Likaså inställningen mot vissa från stad, land, regioner, ålder och kön.

Calle Fridén sa...

Jag har inte heller hört detta. Däremot finns det en tilltagande kritik mot Israel, men den riktar sig ju inte mot befolkningen, utan mot dess ledning. Ungefär som att jag verkligen gillar amerikaner och USA, men tyckte illa om Bush - det tolkades som anti-amerikanism av vissa!

PeO sa...

Det beklämmande i hela denna historia är ju främst Aftonbladets agerade. Den publikationen blir mer och mer suspekt i mina ögon.

Man publiserar en vandringssägen som farit runt i många år och nu såg jag precis att hon kulturchefen sitter i TV och förklarar att "om det varit en nyhetsartikel och inte en kulturbilageartikel HADE JAG BETT HONOM SKRIVA DEN ANNORLUNDA". Vad i h*lvete?! Vad hon säger är att det är ren spekulation och att det uppenbarligen finns ett annat syfte bakom.

Vilket är detta syfte tro? Att skapa en fnurra på tråden mellan Sverige och Israel? Att skapa en "affär" som kastar sin skugga över Sveriges nuvarande regering? Att sälja lösnummer? Troligen det sista!

Oavsett är det skrämmande att en av Sveriges största tidningar anser det år 2009 vara helt OK att publisera ren och skär antisemitism på sina kultursidor. Ungfär som på 30 talet.

Jag stödjer definitivt inte det Israel håller på med avseende palestinierna men att man reagerar som man gör med tanke på den skit AB skrivit är fullt förståeligt.

Kvällspressen har nått en ny bottennivå.

Krassman sa...

@PeO Hierta
Ja Peo, kvällspressen liknar mer och mer Se&Hör och de rena skvallerblaskorna. Någon har blivit mördad brutalt, i Tyskland. Familj räddade från att bli innebrända av undulat, i USA. Mängden av fakta fulla nyheter och reportage blir färre och färre, för det säljer inte.

För att citera Ulf Lundell "Tidningarna skrivs av idioter, för idioter och folk vill ha skit". Oavsett det så är det tryckfrihet i landet Sverige och dom får ju faktiskt skriva vad som helst. Vi som läser om det får avgöra om den är värda att köpa, på söndag alltså.