onsdag, januari 15, 2014

Syna stridshingsten i munnen

Så kom årets första partiledardebatt i Riksdagen, årets första tillfälle för Fredrik Reinfeldt att påbörja återtåget i opinionen. Återtåget för en borgerlig regering som det senaste halvåret tappat allt mer förtroende i svenska folkets ögon. Iklädd rollen som landsfader pläderade han för framgångarna med regeringens politik.

Jag tror till och med att han vid något tillfälle sa något om att man nu hade förbättrat på skolans område, men han kanske sa att han önskade att han kunde det. Oavsett så skulle tsunamin av floskler från Sveriges statsminister få vilken ögrupp som helst att drunkna.

Socialdemokraternas Mikael Damberg visade sig i dagens debatt vara en effektiv barriär mot floskelfloden som Reinfeldt drivit upp. Damberg hade tre frågor till Reinfeldt, tre frågor som fick stridshingsten att framstå som en valack på ålderns höst. Lite som gamle "Svarten" när han står och betar klöver.

De tre frågorna var:
Hur tänkte han kring ordning och reda i statsfinanserna?
På bara åtta år har Anders Borg förvandlat ett överskott på 90 miljarder till ett underskott på 90 miljarder. Totalt har regeringen slarvat bort 180 miljarder kronor - tre fjärdedelar av detta har gått till skattesänkningar.

Hur tänkte han kring jobben?
Skulle man räkna sysselsättningen som Reinfeldt gör så har Spanien högre sysselsättning än Sverige. Efter åtta år med Reinfeldt som statsminister är Sveriges arbetslöshet högre än när han tillträdde.

Hur tänkta han kring skolan?
Efter åtta år av Björklunds skolpolitik är den svenska skolan i fritt fall. De senaste två veckorna har regeringspartierna kopierat fyra socialdemokratiska skolförslag, för att införa dom nästa mandatperiod. Våra barn kan inte vänta.

Valrörelsen är igång, och det är hög tid att syna stridshingsten i munnen.....

Kristian Krassman, S

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet / Aftonbladet 2SvD

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Martin Moberg /

Inga kommentarer: