torsdag, januari 02, 2014

Vilket företag röstar du på?


Supervalåret har just börjat och de politiska partierna planerar som bäst sina kampanjer och reklaminsatser som skall föra ut deras budskap och vallöften. Några som redan inlett valåret genom att politisera sin egen reklam är två privata banker/försäkringsbolag som vill att mottagaren skall reflektera över deras sociala ansvarstagande. De jag noterat så här långt är Skandia och Swedbank.

Skandia vill att du skall bidra med ditt engagemang, dina idéer och ditt sparande för att motverka ungas utanförskap i alla Sveriges kommuner. Skandias uppdrag är enligt de själva att hjälpa kommuner göra sin bästa investering.

Swedbank berättar om sitt projekt ”Unga Jobb” som påbörjades 2009. Projektet är ett initiativ för att motverka ungdomsarbetslösheten i landet. Hittills har Unga Jobb lett till närmare 5000 nya praktikplatser och nu siktar man på ännu fler.

Initiativen i sig kan vara bra, men det finns något i bakgrunden av detta som stör mig. De båda exemplen visar tydligt ansvaret för utanförskapet och ungdomsarbetslösheten inte tas eller prioriteras av ansvariga politiker. Nu är det alltså upp till privata aktörer som Swedbank, Skandia och deras kunder att motverka utanförskapet och ungdomsarbetslösheten.

Tänk om alla företag tog detta ansvar över vårt samhälle genom sina kunder och tänk om alla privata företag inom skola och vård tog samma ansvar. I framtiden kanske vi på valdagen skall rösta på det företag som tar störst socialt ansvar, istället för att lägga rösten på ett politiskt parti. Jag vet inte vad ni tycker, men jag föredrar att de politiska partierna och fram för allt den sittande regeringen tar det ansvaret. 

Kristian Krassman

Inga kommentarer: