onsdag, juli 30, 2008

Förbud för att rädda folkhälsan


Den fria marknaden har fått nya hinder i USA. Man har i Los Angeles godkändt ett ettårigt förbud mot att öppna snabbmatsrestauranger i fattiga områden med överviktig befolkning. Motiveringen är att åtgärden är avsedd för att uppmuntra hälsosammare matvanor. Detta kanske är sättet (the american way) att lösa problemet med folkhälsan men jag tror ändå att rätt väg att gå skulle vara satsningar för att sprida kunskap kring hälsa och kostvanor. Vi får väl se om dessa 500 000 personer som berörs av detta ettåriga försök nu väljer ett hälsosammare eftersom det inte öppnas några nya snabbmatsrestauranger. Ett liknande steg har även tagits på Heatthrow.

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

En bra åtgärd, tycker jag. Även om information är bra, så kommer "köttet" ändå att vara svagare. Det är billigt, bekvämt och snabbt med fast food. Dessutom har många samhällsgrupper svårt att förstå de olika rekommendationerna om hur man ska äta.

Önskade mig att det fanns något liknande i Sverige. Då borde även alla klonade matcaféer med pastasallader, ost-foccacior och massproducerade pajer räknas som snabbmat.

Anonym sa...

Det sunda är väl att man nånstans börjar reagera på mat/fett industrins sätt att breda ut sig. Dock kommer väl motarguentet "arbetstillfällen" snart att dyka upp. Dvs man kommer att hävda at dessa fastfood ställen skapar arbeten som "alla", dvs de mest outbildade,unga och fattiga kan få. Ett McJobb är ju bättre än inget jobb alls,eller?

Krassman sa...

Konstantin/Peo : Det är sunt att man reagerar och tar i med åtgärder som känns mot mat/fett industrierna. Men handlar det om att ändra människors efterfrågan så tror jag förbud mot nya etableringar är fel sätt att närma sig problemet. De som vill ha sitt fett kommer bara helt enkelt att åka längre för att skaffa sig det, eller så kommer snabbkedjorna att komma till kunden istället. Se på Pizza lösningen med hemkörning.

Jag skulle heller se högre skatt/moms på livsmedel som kan vara skadligt och ökade insatser speciellt riktade mot unga när det gäller hälsa och kostvanor.

Anonym sa...

Varför kan man inte bara lämna folk ifred?