måndag, januari 16, 2012

Politikens Titanic på grund!

I förra mätningen från Aftonbladet/UnitedMinds ökade vi Socialdemokrater med 0,8 procent och rubrikerna talade om att raset hade upphört. I dagens mätning så är det andra tongångar, nu är rubriken att Socialdemokraterna fortsätter att backa. Enstaka mätningar må skänka oss lite glädje, som den förra, men trenden är tydlig. Socialdemokraterna backar 2,1 procentenheter till 23,6 procent och når historisk lägstanivå i denna mätning. Politikens Titanic har gått för nära land och gått på en grynna som inte syntes på kartan.

Genomgående handlar rubrikerna om oppositionens största parti om interna spörsmål, mätningar och trams. Detta blockerar tacksamt blockerar frågan som verkligen borde diskuteras, nämligen politikens innehåll. Ett litet glädjeämne är dock att riksdagen påbörjar sitt arbete i veckan och att det är partiledardebatt på onsdag. Möjligtvis kanske även då journalister och ledarskribenterna kan hitta tillbaka till det och de som verkligen styr Sverige, nämligen den faktiska politiken och den borgerliga alliansen.

Opinionsmätningarna kommer fortsättningsvis vara nervpirrande läsning för oss Socialdemokrater. Vi kommer säkerligen ha en neråtgående trend som håller i sig i sexmånader, fallet i opinionen bör plana ut någon gång under april-maj och att vändningen uppåt bör vi se under sommarmånaderna 2012. Vi har i dag 1001 dagar kvar till valet 2014 och jag kan konstatera att opinionsläget innehåller ett antal avgörande frågor inför den kommande valrörelsen. Först och främst är det Moderaternas dominans i den borgerliga ringhörnan.

Är de ett blivande 40 % parti? Varför uppvisar de inte dessa siffror redan nu och vilka effekter har deras dominans på den så kallade alliansen? Frågorna kring det mörkblå monstret som äter de små borgerliga partiernas sympatier hopar sig. Vad sker med Socialdemokraternas stöd? Kommer det vända och kommer Håkan Juholt att kunna tala politik eller kommer valrörelsen 2014 helt domineras av personfrågor och påstådda scoop om interna konflikter. Kommer KD att klara sin ledarkris, klarar de riksdagsspärren eller går de samma öde tillmötes som kristdemokraterna i övriga Skandinavien?

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet / SvDExpressen / DN / Dagens Media / SvD2 /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Leffe45`s weblog / Peter Högberg / Kommunisternas blogg / Tioockendroppes blog / Roger Jönsson / Edward RiedelJohan Westerholm / Ockulta ögat / Anybody´s place / Kent Persson / Klimatsmart / Martin Moberg /


Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Bengt Silfverstrand sa...

Trams var rätta ordet. Och så länge detta trams pågår lär det inte bli något lyft för partiet.

Anonym sa...

Och återigen sätter Juholt ner foten och levererar en ny frikostig variant av sanningen vars efterdyningar kommer att blockera alla politiska budskap ytterligare en tid.
Det går inte längre att skylla på en elak omgivningen för att politiken inte får komma fram - det är Juholts egna snedtramp!
Är det det sista klavertrampet? Knappast.

Krassman sa...

@Bengt Silfeverstrand:
Nej just det, bäst att du börjar göra nytta alltså ;-)

@Gubben:
Öh, jaha? Som att Moderaterna skulle ha en ofelbar ledare. Ingen, inte minst du, minns alla hans misstag eller förändringar av förslag. Det är oppositionens som är det viktiga, eller hur "gubben"? Släpp hörnflaggen nu och kliv in i matchen. Politik är att vilja förändra, inte en skönhetstävling.