torsdag, april 26, 2012

Vi har inget att dölja!

Inför Lundin Petroleums bolagsstämma i maj så föreslår två av ägarna, Folksam och Egbert Wesselink, koordinator för organisationen European Coalition on Oil in Sudan, ECOS, kräver att Lundin Petroleum initierar och bekostar en oberoende utredning kring företagets hallabaloo i Sudan. Trots att Lundin Petroleum har allt att vinna på en granskning så fegar man ut totalt.







Har tyvärr inte hittat hela motiveringen på hemsidan (för att jag eller hemsidan suger) men i detta fall tycker jag att motsätta sig granskning vittnar mer om skuld än något annat. Något som även Carina Lundberg Markow från Folksam reflekterar över. – De har ju uppgett att inga överträdelser har ­begåtts. Då borde det inte vara något problem att bevisa det. Aftonbladet har dock redogjort argumenten mot en utredning och ett av argumenten är att bolaget redan är ”öppet och transparent”.

Att förstärka budskapet om öppenhet och transparans genom att "leva som man lär" verkar dock inte vara aktuellt. Olja är smutsigt! Det har jag har lärt mig av att köra HD, följa TV-serien Dallas, ett starkt miljö engagemang och nu även Lundin Petroleum. AMF Pension har sålt motsvarande hälften av sitt innehav i Lundin Petroleum och Robur har sålt av delar av sitt aktieinnehav. Att som misstänkt bolag visa på denna ovilja till granskning kan knappst leda till seriösa aktörer vill ha fingrarna nerstoppade i Lundins oljefat.

Gammelmedia på detta:Aftonbladet / SvD /

Nymedia på detta:Kommunisternas blogg /

Krassman, In Your Face  

tisdag, april 17, 2012

Är att ta ansvar att kräva det av andra?

Gårdagens debatt mellan Socialdemokraternas Magdalena Andersson och finansminister Anders Borg skapar en hel del frågeställningar inför de kommande 910 dagarna till valet. Att den presenterade budgeten från Alliansen skulle vara en tunn historia hade många redan på känn, man att ett dokument på 286 sidor kunde bli så tunt var det kanske inte lika ånga som trodde. Borgerliga ledarskribenter och debattörer varnade för att återigen leverera tunt, men varningarna om utebliven revansch har uppenbart inte gått fram.


Borg är trängd och regeringen saknar politiken för att återta initiativet. Likt en försmådd minister så faller Borg till föga för att lägga debatten om Sveriges framtid på en nivå som jag återser i barnens sandlåda. Det är över två år kvar till valet och Borgs bästa försvar mot Magdalena Anderssons frågställningar kring arbetslösheten och utanförskap är att utkräva ansvar av en samlad opposition. Det är tydligen det som regeringen ser som att ta ansvar för Sverige.

Borg ger bilden av att Alliansen kommer att återkomma till väljarna med ett gemensam  budget till valet 2014. Är det ambitionen skall det bli intressant och se vilka ekonomiska utsvävningar som de små allianspartierna tillåts att göra. En annan intressant fråga blir ju vad Moderaternas alla arbetsgrupper har för egentligt syfte, skall deras resultat kompromissas med tre övriga partier hade väl gemensamma arbetsgrupper varit bättre.

Frågorna kring alliansens hållbarhetsdatum och dess regeringsduglighet hopar sig. Kommer Moderaterna presentera en egen budget för väljarna 2014 och skall det fram till dess pågå samtal med rullgardinerna neddragna inom alliansen. Vilket politiskt existensberättigande kommer de små borgerliga partierna att skänkas av Moderaterna i dessa tuffa ekonomiska tider och vilka satsningar kommer göras för på jobben. Frågor som alla behöver besvaras av alliansen innan vale, eftersom som har ansvaret.   

Gammlemdeia på detta:
SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / SvD5 / DN / DN2 / DN3 /

Nymedia på detta:
Alliansfritt SverigeMartin Moberg / Peter Högberg / Röda Berget / Lena Sommestad /

Krassman / In Your Face

måndag, april 16, 2012

När börjar lånecirkusen?

I dag så har Anders Borg presenterat den borgerliga regeringens kommande prioriteringar i sin vårbudget. Jag kan så här långt konstatera att ambitionerna från regeringen är lika låga som deras usla humör. Det är allvarligt läge och Anders Borgs uppmaningar om vargvinter har vi hört tidigare, men jag kan skönja en viss skillnad. Det är uppenbart att Borgs rådgivare gjort samma analys som Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.











"Vårpropositionen behöver lägga grunden för att vinna väljarnas förtroende på välfärdsområdet, något som kan motverka ett potentiellt växande välfärdsmissnöje. Sentida forskning visar att välfärdsmissnöje äter regeringsförtroende mer effektivt än om det går dåligt för den nationella ekonomin”, säger Oscarsson. Borg tar i dag tillfället i akt att meddela att ordningen i statsfinanserna (läs ansvar för Sverige) inte längre är lika viktigt.

Borg uppger att kravet på balans i de offentliga finanserna inte nödvändigtvis måste stå i vägen för reformer, man kan alltså låna pengar till reformer på framtida överskott i statskassan. Med ett trollslag så har Borg öppnat en dammlucka för investeringar och lämnat de slaviska budgetprinciperna som alltid tidigare varit hans motto. När nu Borg bytt fot i frågan så kan de långa ansiktena som Reinfeldt och han kamrater släpar runt på förändras till leenden igen, på lånade pengar.

Dagens besked från Borg är att landets ekonomi utvecklas sämre än han trott. Ett överskott på 60 miljarder har reducerats till ett underskott i statsfinanserna på 13–14 miljarder och onekligen verkar vårbudgeten bli det misslyckandet som många borgerliga ledarskribenter fruktat. De aktiva insatserna för jobben lyser med sin frånvaro och i sann borgerlig anda så är det satsningarna på klimatet som först slaktas.

Men precis som Borg meddelar så kommer vi snart se den borgerliga lånecirkusen dra igång. Utrymmet för egna reformer har effektivt sablats ner av jobbeskatteavdrag och sänkt krogmoms vilket kommer att kompenseras genom en utökad statsskuld. När valrörelsen 2014 börjar brännas så är sänkt statsskuld och ordning på finanserna inte riktigt lika viktigt som tidigare, trots bättre vetande. För den som är satt i skuld, är icke fri!

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / DN4 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 Expressen / Expressen2 / Expressen3 /

Nymedia på detta:
Lasses blogg / Veronica Palm / Kommunsiternas blogg / Tokmoderaten / MALMROX / Olas tankar / Gunnar Hökmark / Jens Holm / Kulturbloggen / Niclas Virin / Alliansfritt Sverige / Ylva Johansson / Utredarna / Kent Persson / Martin Moberg / Peter Högberg / Ola Hassbring / Peter Andersson / Thomas Böhlmark / DHE / HallandSbloggen /

Krassman / In Your Face

onsdag, april 11, 2012

Politik är en förtroendebransch

De senaste opinionsmätningarna som presenterats är rena förtroendmätningar. Väljarna tar nu ställning till partiernas ambitioner och visioner och resultatet vittnar om att det politiska landskapet är under reformering. Hur kommer regeringsalternativen se ut och vilka/vilket borgerligt parti är det som kommer dra det kortaste strået när alliansen spricker, frågorna läggs på varandra samtidigt som förväntningarna stiger.

Väljarkåren är rörlig och Moderaternas satsning om att bli ett 40 procents parti har kommit av sig helt. De små borgerliga partiernas problem kvarstår och Miljöpartiet och Vänsterpartiets resultat lämnar återigen mer att önska. Reinfeldt uppvisar en regeringströtthet och idélöshet som nu kryddats med regeringsoduglighet i samband med att Sten Tolgfors lämnat som försvarsminister. Så vad kan rädda Reinfeldt från ett valnederlag 2014?

Är det den gamla huskuren regeringsombildning som skall göra det. Att flytta kända nämn till andra poster har tidigare använts för att imponera på opinionen. Eller är det att konsekvent kräva att oppositionen skall leverera lösningarna för Sverige eller möjligtvis frikyrkliga halleluja inlägg om förnyelse som skall rädda Reinfeldt från nedarlaget? Skall Moderaterna återfå förtroende så måste de uppvisa en trovärdig politik för de nya jobben. Att gömma sig från regeringsansvaret genom att hänvisa till oppositionen och tillsätta arbetsgrupper som skall ta fram den egna politiken imponerar inte på opinionen.

När vi nu ser en förändring i förtroendet kring avgörande valfrågor till oppositionens favör så tror jag det är ett misstag av Moderaterna att kräva oppositionen på svar. Det förstärker bilden av att man inte har något eget att komma med genom att peka finger och kräva svar av andra, när man själv sitter med det politiska ansvaret. Väljarna vet att de kommer få svar av oss Socialdemokrater på sina frågor i god tid innan vallokalerna stänger. När den sittande regeringen svarar på det sjunkande förtroendet är dock mer osäkert.  

Gammelmedia på detta:Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN / SvD / DN2 / Expressen / Aftonbladet3 / Metro /

Nymedia på detta:Norha4you´s weblog / Kommunisternas blogg /

Krassman / In Your Face