onsdag, april 11, 2012

Politik är en förtroendebransch

De senaste opinionsmätningarna som presenterats är rena förtroendmätningar. Väljarna tar nu ställning till partiernas ambitioner och visioner och resultatet vittnar om att det politiska landskapet är under reformering. Hur kommer regeringsalternativen se ut och vilka/vilket borgerligt parti är det som kommer dra det kortaste strået när alliansen spricker, frågorna läggs på varandra samtidigt som förväntningarna stiger.

Väljarkåren är rörlig och Moderaternas satsning om att bli ett 40 procents parti har kommit av sig helt. De små borgerliga partiernas problem kvarstår och Miljöpartiet och Vänsterpartiets resultat lämnar återigen mer att önska. Reinfeldt uppvisar en regeringströtthet och idélöshet som nu kryddats med regeringsoduglighet i samband med att Sten Tolgfors lämnat som försvarsminister. Så vad kan rädda Reinfeldt från ett valnederlag 2014?

Är det den gamla huskuren regeringsombildning som skall göra det. Att flytta kända nämn till andra poster har tidigare använts för att imponera på opinionen. Eller är det att konsekvent kräva att oppositionen skall leverera lösningarna för Sverige eller möjligtvis frikyrkliga halleluja inlägg om förnyelse som skall rädda Reinfeldt från nedarlaget? Skall Moderaterna återfå förtroende så måste de uppvisa en trovärdig politik för de nya jobben. Att gömma sig från regeringsansvaret genom att hänvisa till oppositionen och tillsätta arbetsgrupper som skall ta fram den egna politiken imponerar inte på opinionen.

När vi nu ser en förändring i förtroendet kring avgörande valfrågor till oppositionens favör så tror jag det är ett misstag av Moderaterna att kräva oppositionen på svar. Det förstärker bilden av att man inte har något eget att komma med genom att peka finger och kräva svar av andra, när man själv sitter med det politiska ansvaret. Väljarna vet att de kommer få svar av oss Socialdemokrater på sina frågor i god tid innan vallokalerna stänger. När den sittande regeringen svarar på det sjunkande förtroendet är dock mer osäkert.  

Gammelmedia på detta:Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN / SvD / DN2 / Expressen / Aftonbladet3 / Metro /

Nymedia på detta:Norha4you´s weblog / Kommunisternas blogg /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: