måndag, juni 04, 2012

Heaven & Hell

Enligt dagens mätning från Aftonbladet/United Minds ställs det politiska landskapet på ända, och ställs till rätta. Sveriges tredje största parti blir i mätningen SD och spekulationerna kring de 8,7 procenten som det främlings/klimatfientliga SD skiljer sig enormt åt. Är det Reinfeldt uttalande, är det inslaget om imamer som uttalar sig negativt till att polisanmäla mäns våld mot kvinnor eller är det SD:s eget kampanjande. Sanningen brukar som vanligt ligga någonstans i mitten, så jag tror att det är en kombination av de tre.

En rödgrön ledning på 8,3 procent är en tydlig signal men det som är mest intressant i mätningen tycker jag opinionens förtroende för Socialdemokraterna och Moderaterna är. 61,7 procent av väljaropinionen befinns hos dessa två partier vilket är en mycket dominerande siffra som har konsekvenser. De små borgerliga partierna slåss för sin överlevnad och trots partiledarbytet i Centerpartiet så har väljarnas förtroende minskat enligt denna mätning. Personligen tror jag att Kristdemokraterna och Centerpartiet kommer göra sina sämsta val på länge 2014. Ingen av de två ses nämligen som relevanta för väljarna.

Att SD varierar i mätningarna tycker jag inte är så konstigt. Deras återkommande populistiska utspel fastnar för stunden hos sökande väljare, men det bygger inte långsiktigt förtroende, vilket styrks av deras varierande dagsform. Ett större frågetecken är dock Miljöpartiet. Trots deras nya ledarduo så ligger man knappt en procentenhet över valresultatet 2010, när skall det tvåsiffriga genombrottet komma, om det överhuvudtaget kommer? Vi får väl se vad den stpra mätningen från SCB säger oss idag....

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Karpstryparn sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.