tisdag, juli 03, 2012

Reduceringen av politiken

Almedalen pågår för fullt och i snabbare takt än att PR-byråerna hinner servera bjudmat på sina mingel publiceras en flod av opinionsundersökningar. Det handlar om vad vilka tycker om vad! Om vad vad tycker om vilka och vad vilka tycker att vem skall göra vad, och vem de nu skall göra det med. Allt blandas i en kompott som skall göra politiken och opinionsläget tydligt för väljarna, eller också INTE!

I floden av mätningar blir tyvärr inte bilden tydligare när tidningar mer eller mindre konsekvent väljer att blanda olika mätningars resultat. Eller ännu bättre blanda frågeställningarna så att äpplen jämförs med päron. SvD/Sifos mätning som publiceras i dag visar att 46 procent vill att Reinfeldt sitter kvar som regeringschef, medan 39 procent vill att Stefan Löfven tar över efter valet. Vilket snabbt ställs mot de mätningar som visar på motsatsen sett till stödet på partierna.


Personen är viktig för politiken, men det är inte samma sak. De steg som media tar för att valet 2014 skall likna presidentvalet i USA blir tydligare för varje månad som går. Göran Erikssons analys i dagens SvD är ytterligare ett. Personer och politik är inte det samma och att avskriva väljarna kompetens och reducerar sakpolitikens innehåll till att Fredrik Reinfeldt får hoppas att Löfven själv gör bort sig för att vinna valet 2014 känns olustigt.

Partierna vill att valet skall handla om sakpolitiken och har en svår balansgång att göra under en medial anstormning som ideligen lyfter personfrågor. Moderaterna och vi Socialdemokrater vill att valet 2014 skall handla om jobben och hur de nya jobben skapas. Hur media och deras beställda opinionsundersökningar kommer att förhålla sig till detta återstår att se. Olof Peterssons artikel "Sveriges lobbyister behöver etiska regler" i dagens DN väcker onekligen en del tankar.  

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: