måndag, juli 16, 2012

Vart finns frågan om kvalitén?

SvD har i dag publicerat en kartläggning gällande vår skattefinansierade handikappomsorg. Den visar att 70 procent av landets fristående gruppbostäder ägs av anonyma holdingbolag på Guernsey, Jersey eller Luxemburg. Bolag som enligt artikeln dammsuger Sverige på lönsamma verksamheter. Det är Socialstyrelsen som ger tillstånd till privata bolag som vill driva LSS-boenden, och precis som inom skolans område är det kommunerna som betalar ut ersättningen.  

Kartläggningen kan läggas till de övriga bränslet på bransan kring hur våra skattemedel används. I dessa fall används de för att bidra till vinster, som det inte ens betalas skatt på, vilket i sig är helt  oacceptabelt och måste stoppas. Att debatten om vinster inom vården pågår kan knappast någon ha missat, men jag upplever en svårighet i debatten om vården som handlar just om vinster och driftsform. Debatten blir oftast ensidig och kretsar kring de två ämnena och man glömmer att göra kopplingen mellan vinsterna och den frågan som jag tror är den viktigaste för vårdtagare och anhöriga, nämligen frågan om kvalitén.

Vinster som tas ur bolag som finansieras med våra betalda skatter bör återinvesteras i verksamheten, till en viss del. De flesta länderna i Europa har en tvingade lagstiftning på området, men inte Sverige. Driftsformen på vården tror jag inte är inte det avgörande för vårdtagare och anhöriga, men kopplingen mellan driftsformen och kvalitén måste bli tydligare. Att bara lägga fokus på vinster och driftsform i debatten tror jag inte bidrar till en nyanserad bild av frågan. Skall människovärdet ses som något mer än bara varor på en marknad så måste detta perspektiven lyftas.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
Kulturbloggen / Röda Berget / Mina tankar kring...... / Roggansblogg / Kommunisternas blogg /  Havets blogg /

 Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Lendo sa...

Det er et godt spørgsmål du stiller. Jeg har desværre ikke et umiddelbart svar, men det har sat nogle tanker igen. Spændende.

Morten J. sa...

Godt indlæg og spændende tanker du gør dig.

Mvh.
Lendo

Slim sa...

Word! Man blir fan förbannad!
Tur att Fredde Bula inte sitter kvar så länge till=)