tisdag, oktober 02, 2007

Hög lön, ett problem för vissa

En lärarassistent i Skåne anställdes på deltid till en lön som, omräknat till heltid, låg på 29 000 kronor. Det väckte så starka känslor hos kollegorna så att skolledningen fick förhandla om lönen och sänka den med 5 000 kronor. Stämningen bland skolans personal då lärarassistentens lön blev känd beskrivs som infekterad. Fackets ombudsman ansåg till och med att det rörde sig om mobbning. Rektorn, som satt den höga lönen, tvingades backa.

Vilken jävla inställning vissa har alltså....

Men vad är det för fel på människor? Jag kan förstå att anställda och fack kan bli förbannade om det vore så att arbetsgivaren sedan vägrade ge andra en bra löneutveckling med argumentet att det inte finns några pengar men detta tar priset av dumhet. Har varit fackligt aktiv (10 år) och har alltid använt höga ingångslöner som ett argumnet för att det finns medel för de anställdas utveckling. Det är inte heller så svårt att få arbetsgivaren att förstå problematiken om han inte vill se samma positiva utveckling för sina övriga anställda. Vi skall inte arbeta för att införa lönetak, vi skall se till att använda det påvisade utrymmet för att höja grundlönerna i stället.

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men är inte detta ett utslag för ett sossepräglat Sverige. "Det viktigaste är inte att alla får det så bra som möjligt utan att alla tjänar lika.

Surt sa räven om...

Krassman sa...

Mattias: Nej, du tänker nog på ett kommunistiskt system i så fall. I Falukorv har vi ju marknadsekonomi sedan ett tag tillbaka och den sosseprägeln som du tänker på i detta samanhang är lika lön för likvärdigt arbete. Något som alltid bör gälla, även idag. Detta är ett utslag av att en arbetsgivare medvetet skapar splittring bland personalen och får dem att ställa krav på varandras löner istället för att han/hon skall göra det.

Anonym sa...

Håller nog med Mattias lite här. Men dessutom är detta ett utslag av de som gör att Falukorv håller på att tappa skinnet helt haha.

Folk (bortskämda, gnälliga medborgare i detta land!) kan inte hantera det faktum att världen är orättvis. Folk kan inte hantera det faktum att alla inte kan ha samma lön, t.ex. Folk kan inte hantera det faktum att vi är OLIKA. Och klarar olika saker och är OLIKA bra på saker. Och skall ha OLIKA BELÖNING för detta. Men nej nej nej. Fuckket kommer med en argumentatation hämtat från 30 talet eller ännu längre bak. Ådalen kommer snart upp. Man baxnar!

Inte konstigt att folk lämnar Fuckket i en allt stridare ström. Vem vill betala hundralappar rakt ner i fickan på ett gäng "förtroendevalda" som INTE TILLVARATAR MINA INTRESSEN?! Fuckket är ju idag bara en koloss med malt som blivit blind, döv och självgod.

Frågar nån hur denna person som blev rånad på 5 lapp i månaden av SITT EGET FUCKK mår idag? Förtroendevalda - my ass!

Krassman sa...

Peo Steneryd: I Falukorv har vi alla har en diffrentierad lönesättning som är reglerad i de kollektivavtal som gäller på arbetsmarknaden, något som du missat kanske.Kan du precisera vilken argumentation som facket har i denna fråga, lite spännande att höra från en som påstår sig veta. En sak till Peo, det är inte facket som sätter lönen. Det är arbetsgivaren och facket har ju bara konstaterat vilket jävla liv det har blivit på arbetsplatsen. Du läser ju nyheten som fan själv, men å andra sidan ser man ju saker som man själv vill.

Anonym sa...

OK. Man ser ju det man vill se, kan jag hålla med om. Men jag har själv sett detta på arbetsplatser, som utomstående "konsult" i mitt fall ser man dessa saker väldigt väldigt väl.

"diffrentierad lönesättning som är reglerad i de kollektivavtal" betyder väl ändå att massor av människor dras över en kam oavsett om dom gör ett bra eller dåligt jobb. Arbetsgivaren OCH facket sätter ju lönen - den anställde har bara bocka för vad (S)överheten bjuder på...

Tacka fan att de många inkompetenta som bara glider med på de fås kunnande blir arga när en kollega får lite mer. Nånstans har man ju helt plockat bort möjligheten till INDIVIDUELL uppskattning UTAN att det svenska avundsjuke-argumentet kommer fram. Tyvärr är det i praktiken så att den heliga svenska solidariteten som skall dras fram i tid och otid betyder att avundsjuka, missunnsamhet och ren lathet missgynnar duktiga människor och gynnas alla "glida med"-typer som dessutom backas upp av facket. Att sparka en inkompetent nolla går ju som bekant inte i Sverige. Det är lättare att sparka en duktig medarbetare som kommer med förslag - det kallas ju illojalitet så ut genom dörren bara. Tack för att man kör eget sen 20 år. Inget j*vla fukk och ingen dum chef heller. Kaptialismen är god mot de goda ;-)

Krassman sa...

Peo Steneryd: Ja du killen, tror du att du kan hitta ett fel här i världen som inte är Sossarnas eller fackets fel tror du? Du hatar väl tomten lika mycket, eftersom han oxå är röd.