onsdag, september 30, 2009

LAS-hetsarna har mycket att bevisa

Lagen om anställningsskydd (LAS) och turordningsreglerna har flitigt utmålats som orsaken till den enormt höga ungdomsarbetslösheten som Sverige har. En budkavle har gått genom de borgerliga partierna med Centerpartiet i täten. Borgerliga media har haft otaliga artiklar och problembeskrivningar på ämnet och näringslivs organisationer har ivrigt hetsat på debatten och applåderat de borgerliga inläggen. Samtliga nämnda i denna trio har i sina analyser landat i att det är turordningsreglerna i LAS som är orsaken till de ungas situation på arbetsmarknaden.
Dags att lägga ner LAS-hetsen nu kanske?

Jag har haft fackliga uppdrag sedan 1995 och genomfört ett större antal förhandlingar där uppsägning på grund av arbetsbrist varit gällande. Min erfarenhet är av bilden av borgerliga partier, borgerliga media och näringsliv inte stämmer med verkligheten. Kanske som många andra bilder som denna trio har. Vi har aldrig tidigare fått se några beräkningar på hur LAS skulle bidra till ett ökat utanförskap för våra unga, men nu är det slut på det och vi kan konstatera att det finns ett problem. Ett problem för LAS-hetsarna att bevisa att det är LAS som är orsaken till ungdomsarbetslösheten.

TCO har med hjälp av data från Statistiska centralbyråns (SCB) Arbetskraftsundersökning (AKU) granskat detta påstående och beräknat hur stor andel av de arbetslösa ungdomarna som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Det siffrorna visar, till skillnad från analyserna av LAS-hetsar trion är att 2,5 procent av de arbetslösa ungdomarna i åldern 15-24 år har påverkats av sist in - först ut principen i LAS, dvs var fyrtionde arbetslös 15-24-åring, var arbetslösa på grund av personal eller driftsinskränkningar. I gruppen 15-19-åringar var andelen så liten att SCB inte ens kunde beräkna den. Visst påverkar LAS de ungas situation i utanförskapet. Men vi kan ändå konstatera, med denna rapport som grund att den har en marginell betydelse för ungdomsarbetslösheten. På det hela sammantaget innebär detta turordningsreglerna kan avfärdas som en förklaring av någon betydelse för den höga svenska ungdomsarbetslösheten. 97,5 procent av de arbetslösa ungdomarna har aldrig befunnit sig i en situation där turordningsreglerna ens teoretiskt kan ha påverkat deras arbetslöshet. Lösningen på ungdomsarbetslösheten behöver alltså andra lösningar, något som i alla fall oppositionen fattat till skillnad från den borgerliga regeringen som styr Sverige.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

tisdag, september 29, 2009

Låt supportrarna avgöra matchen

Nej, jag tänker inte låta min blogg bli en fotbollsblogg, trots att den så här långt (kort) in i veckan dominerats av fotboll. Men jag kan inte låta bli att inte kommentera det öppna brev laddat till bristningsgränsen med kritik som Hammarby IF:s ordförande Bosse Sundling och ordföranden i Hammarby Fotboll levererar. Ett brev adresserat mot de egna fansen, men även till polisen.


Enligt duon kommer en rad åtgärder att vidtas. Säkerheten på Söderstadion ska förstärkas, personer som kan identifieras i samband med läktarbråken ska stängas av och klubbens jurister kommer att kräva skadestånd av de som ansvarat för de regelbrott som inträffat. De vädjar nu till att de "riktiga" fansen skall vara med och få bukt på problemen. En bra tanke kanske, men kommer det att räcka. Som glad amatör så har jag uppfattat det som att supportrarna vill kunna påverka klubbarna mer och även påverka matchernas utgång.

Min lösning är lika enkel som genial, enligt undertecknad alltså. Vid minsta oordning och brott mot gällande regler som gäller under match, så döms motståndarlaget till seger. På så sätt så har supportrarna den verkliga makten att kunna påverka matchen och faktisk hela klubbens öde. Redan idag sitter de ju på en del av makten, både enligt Hammarby duon och enligt undertecknad. Men ge supportrarna mer av makten att avgöra matcherna i framtiden. Då kanske det blir mer av själva sporten fotboll som avgör istället, istället för miljonböter, istället för spel med tomma läktare och istället för slagsmål med polisen. Duon påpekar även i sitt brev att Polisen inte levererar det som den skall, utan helt enkelt är slapp. Mitt förslag är att klubbarna helt enkelt får betala för hela polisinsatsen som behövs på matcherna. Då kanske samtalen mellan klubbar och polis adresseras på ett tydligare sätt.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, Aftonbladet, X-pressen

Nymedia på detta:
Aurora


Krassman, In Your Face

måndag, september 28, 2009

Förväntat resultat, på två sätt

Att AIK skulle vinna derbyt kunde ju till och med jag räkna ut. Att jag trots mina tidigare funderingar även skulle få blogga om hur supportrarna skötte sig kunde jag nog också räknat ut. Jag vet inte vad som fick mig att tvivla på varför jag skulle slippa blogga om kvällens derby, även om det var för en mikrosekund. Nu skulle alla skärpa sig, alla på läktarna skulle känna sitt ansvar och bete sig som de vuxna de tycker att de är, om man frågar dom. Men sedan så förstod jag att jag skulle få se liknande rubriker som de två senaste skandalmatcherna bjudit på i den kungliga huvudstaden.


Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Touray var nära att träffas av en inkastad glasflaska (en liten), AIK-fansen tände bengaler och en supporter tog sig in på planen vid den södra läktaren. Återigen blir frågan, när skall supporterklubbarna, polisen och klubbarna själva ta sitt fulla ansvar och inte acceptera ursäkter som att supporters är "passionerade" när vi gång efter gång ser vad deras passion tar sig för uttryck. Nu får allt snack från ansvariga övergå i handling. Inför nolltolerans på matcherna. Höga böter, avstängningar av supporters, spel för tomma läktare och att klubbarna får betala det faktiska priset som polisbevakningen och insatserna kostar oss skattebetalare. Jag struntar faktiskt i vilket, nu får de bli ett slut på daltandet med dessa "passionerade" fotbollssupporters som kastar mynt, flaskor, skjuter fyrverkerier, tänder Bengaler och bråkar med polisen och matchvärdar.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, SvD, DN, Expressen


Krassman, In Your Face

Med ett svar som är 4 och ett halvt år gammalt

Med detta svar som hänvisning väljer den borgerliga majoriteten med Centerpartiet i spetsen att se min motion som besvarad. Min motion handlar om att jag vill att Norrtälje kommun skall bli den första kommunen i Stockholms län som blir miljöcertifierad enligt EMAS. Argumenten som Centerpartiets gruppledare Berit Jansson lämnar ur fullmäktiges talarstol är ett fattigdoms tecken av sällan skådat slag. I ett svar på en tidigare motion från 2005 så menar hon att en miljöcertifiering skulle bli kostsam. Bara så, ingen kalkyl över hur mycket arbetet kommunen lägger på det arbete som respektive förvaltning gör idag eller vad en certifiering skulle kosta.

Ett annat argument är att en miljöcertifiering för en kommun inte går att använda som marknadsföring, så som ett företag kan göra. Ett argument som Östersunds kommun, som var en av de första i landet att certifiera sig enligt EMAS, avfärdar. -IKEA hade aldrig etablerat sig hos oss i Östersund om vi inte vår verksamhet hade varit miljöcertifierad enligt EMAS, hälsar det Moderata kommunalrådet i Östersund via sin miljökontroller. Det är skillnad på ambitioner och kompetens när det gäller klimat och miljöfrågorna, och Centerpartiets hållning i frågan i min kommun är lika märklig som svaret på min motion.

Krassman, In Your Face

Hoppas jag slipper blogga om detta!

Drygt 400 ordningsvakter och publikvärdar finns på plats för att hjälpa till med säkerheten under kvällens stockholmsderby mellan AIK och Djurgården. Jag hoppas verkligen att vi slipper se den typen av scener som vi fått bevittnat de senaste matcherna i Stockholm. Jag vill verkligen slippa att behöva blogga om detta imorgon....men vi får väl se.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, SvD2, SvD3, DN2, Aftonbladet

Nymedia på detta:
The wanderings of a Swede

Krassman, In Your Face

Sorteringsskola = Ökat utanförskap

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) backar nu från sitt tidigare förslag att elever som har underkänt i engelska eller matematik skall ha möjlighet att gå ett yrkesförberedande program. Från och med hösten 2011 skall alla elever som vill gå på ett yrkesprogram ha godkänt i engelska, matematik och svenska, samt ytterligare fem ämnen, anser Björklund. Hans motivering till detta är att så många som möjligt ska fullfölja sin utbildning. - Ställer vi för låga krav är risken alldeles för stor att de som kommer in inte klarar av det och hoppar av, säger Björklund till DN. En intressant tanke, men om har han rätt i sitt antagande eller vilka effekter detta kommer få är långt från bevisat.


Hittade en hel del intressant på Skolverkets hemsida när det gäller detta med antalet som fullföljer sina utbildningar, eller får slutbetyg. Hösten 2005 började nästan 121 000 ungdomar gymnasieskolan. 83 200 av dem fick slutbetyg när de gick ut gymnasieskolan våren 2008. Det innebär att 69 procent av eleverna fick slutbetyg. Jämfört med kullen före är detta en förbättring med 0,5 procentenheter. Siffran förbättras dock något om vi istället tittar på hur många som fått slutbetyg efter fyra år. Då är det 76 procent av alla elever som få slutbetyg. Det är stor skillnad mellan olika utbildningar. Störst andel elever får slutbetyg efter tre års studier är naturvetenskap (83 %), bygg (81 %), samhällsvetenskap (79 %) och hantverk (78 %). Bland de utbildningar där minst andel elever får slutbetyg finns barn och fritid (68 %), hotell och restaurang (69 %), el (69 %) och omvårdnad (69 %). En tydligt fallande skala skulle jag vilja säga.

Björklund motiv är att fler skall full följa sin utbildning, men är det då att man inte har godkänt i kärnämnen som gör att man inte fullföljer sin utbildning blir ju min fråga, eller är det så att det finns andra orsaker. Statistiken som visar att en fjärdedel i varje årgång lämnar gymnasieskolan utan slutbetyg tycker jag visar en större bild än den som Jan Björklund från Folkpartiet Liberalerna vill se. Att närmare 24% av eleverna som börjar gymnasieskolan inte slutför den är en problematik som man knappast löser genom att minska antalet elever som inte har godkänt i kärnämnena. Ser man till just exemplet att det är 17% som läser naturvetenskap som inte har slutbetyg efter fyra år så inser man att betygen från årskurs nio inte är problemet till att man väljer att inte slutföra sin utbildning.

Dessutom så har inget meddelats ännu när det gäller PRIV-platser eller IV-programmet, men mer väntas under dagen. Det är nämligen upp till varje gymnasieorganisation att vid intagningen avgöra hur många elever man skall ta in, som inte har godkänt i ett eller flera kärnämnen. Om inte denna möjlighet tas bort så är det alltså upp till varje den egna gymnasieskolan att fatta beslut. Jan Björklund är ute efter att få införa en sorteringsskola som snabbt som möjligt. De som redan möjligheter och resurser har skall mer ges, de övriga gör sig icke besvär. Effekten vi kommer att se är att färre elever blir behöriga till ett yrkesprogram, unga människor som kommer ges sämre förutsättningar på en allt mer krävande arbetsmarknad. Helvändningen från Björklund riktar även ljuset och kraven mot förskolan och grundskolan, där förutsättningarna för betygen sätts. Han gör det dessutom i en tid då kommunerna tvingas spara totalt en miljard på skolan, samtidigt som den borgerliga regeringen han själv sitter i planerar nya skattesänkningar på 10 miljarder.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, X-pressen

Nymedia på detta:
Peter Andersson, awickedone, Easystep, Matematik Hjälp, Alexandra, Christermagister, Enligt Ellen, Dackefejden, Annas Rosblogg

Krassman, In Your Face

fredag, september 25, 2009

Högre ambitioner efterlyses

Regeringen kommer att nå sitt utlovade mål att Sverige skall ha 20 000 poliser, men det är med ett nödrop måste sägas. Senaste åren har 600-700 poliser utbildats varje år men det faktum att fler poliser än väntat väljer att arbeta tills de fyller 67 samtidigt som den ekonomiska situationen gör att allt färre ansöker om att få gå tidigare än 65 påverkar utfallet. Allt detta enligt Marina Rydholm som är chef för Rikspolisstyrelsens personalavdelning. Nu bromsar Rikspolisstyrelsen polisutbildningen och minskar antagningarna drastiskt. Inga nya antagningar kommer att ske till polishögskolan i Stockholm 2010, och i Umeå blir det bara antagning under höstterminen.

Men det kanske är nu man bör se över sin ambitionsnivå. Jag tror personligen inte att det skulle skada om vi tog hand om generationsskiftet inom polisen tidigare och inte skjuter problemet framför oss. Att så drastiskt dra ner på antalet utbildningsplatser tror jag bäddar för större problem med rekrytering framöver och ett försenat generationsskifte tror jag även kan påverka polisens arbete. Inte då sagt att eller menat att alla äldre poliser skulle vara kåren till last, dock behöver fler nya poliser ta del av de som redan funnits i kåren. Polisen måste väl ändå ses som en yrkeskår som bör skonas från så många inlåsningseffekter som möjligt. Dessutom så är jag skeptisk till att dra ner på utbildningsplatser, oavsett yrke, under rådande lågkonjunktur. Nu skulle regeringen visa prov på handlingskraft och höja ambitionsnivån, men jag tvivlar på att det kommer göras. Vi får väl se vad Socialdemokraterna kommer att ha i sin budget när den presenteras.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD,
Expressen , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Åsikter om allt
, Jinge

Krassman, In Your Face

torsdag, september 24, 2009

Ett utanförskap, är ett utanförskap, är ett utanförskap

Den tidigare regeringen utmålas ofta för att använt friserade siffror för "gömma" arbetslösa från att räknas i statistiken. Jag vet inte om någon trätobroder eller antagonist inom nymedia känner sig utpekad men ni vet vilka ni är som tjatar om detta. Vi kan ju dock konstatera att den borgerliga regering gör vad dom kan för att försöka skymma sikten för opinionen och landets medborgare när det gäller ämnet som de själva vann valet på 2006, jag talar naturligtvis om utanförskapet.

Tack till Anders Borg för bilden....

Den Moderata regeringen försöker att blanda bort korten genom att använda tre olika sätt att beräkna det så kallade utanförskapet på. Ett sätt för högkonjunktur under socialdemokratisk regering, som ger en väldigt hög siffra. Ett andra sätt för högkonjunktur under borgerligt styre, som visar snabbt sjunkande siffror. Ett tredje och nytt sätt för arbetslöshetskris under borgerlig regering som ger en låg siffra. Det är ju föga förvånande att den Moderata regeringen nu försöker att lägga en dimridå över utanförskapet, göra en undanmanöver och avfyra en serie av olika terminologier som skenmanöver. Nej, jag fick inte göra lumpen eftersom jag hade fräknar. Men att lukta till mig politiker som dribblar med kort och friserar siffror har jag lärt mig efter flera år av borgerligt styre i min egen kommun. Om den Moderata alliansen tror att dom skall lyckas lura svenska folket med detta så misstar dom sig.

Gammelmedia på utanförskapet:
DN, SvD, Aftonbladet, X-pressen


Nymedia på detta:
Westerholm, Alliansfritt, Jobbävningen, S-buzz, Alexandra

Krassman, In Your Face

Snabba ryck Sabuni, snabbare än Borg

Strax efter regeringsskiftet 2006 så sade Anders Borg att det skulle ta cirka två år innan effekterna av den borgerliga politiken skulle ge effekt, vilket är fullt förståligt. Det tar tid innan systemen justeras och effekterna gör sig gällande i samhället. Men tydligen så går det snabbare på vissa områden än andra, väldigt mycket snabbare dessutom. Integrationsminister Nyamko Sabuni uppger följande till Rapport : - Problemet är att många är arbetslösa och integrationspolitikens mål och uppgift är att stödja människor så de kan etablera sig på arbetsmarknaden. Därför är siffrorna glädjande som visar att sysselsättningen ökar och försörjningsstödet minskar, sade Sabuni.


Här kan jag, som dock inte är statsråd, känna att bilden inte stämmer. Jag har precis för mig att det är så att orden "ökar" respektive "minskar" bytt plats i Sabunis talmanus. Det är ju ett faktum att sysselsättningen minskar och försörjningsstödet ökar. Vad som skulle sitta som en smäck var om Sabuni backas upp sitt uttalnde med lite siffror, och självklart fanns det siffror. Sydsvenskan reder ut det hela åt oss i sitt rykande färska nummer. Här finns att se att siffrorna är gamla och hämtade från tiden innan lågkonjunkturen. Att regerinegn med Göran Persson i spetsen inte har något med detta att göra förklarar Nyamko Sabuni med att 2006 tredubblades mottagandet av flyktingar, utan spår i statistiken över försörjningsstöd. Vi får väl se vilka siffror Sabuni kommer att presentera nästa gång, jag skall i alla fall var noga med att kolla årtalet på dom och vilka som fatta besluten två år innan effekterna.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

När skall de växa upp?

Slutar aldrig att förvånas och uppröras av dessa barnrumpors beteenden som uppvisas under fotbolls matcher. Vad är det som får dessa personer, som säkert anser sig själva som vuxna att bete sig som barn när det skiter sig för deras favorit lag i fotboll. Igår var det match, och dags igen för ny lekstuga. Hammarby förlorade med 2–1 mot Gais och stämningen blev så hotfull så delar av Hammarbys styrelse valde att lämna läktaren. Självklart så valde även dessa påstådda supporters att tända bengaliska eldar på läktaren samt avfyra fyrverkerier för att visa sin mandom och sitt mod.


Domaren fick bryta matchen men efter tio minuter beslutar han tillsammans med polisen att matchen ska fortsätta. Ett beslut som jag inte förstår faktiskt. Varför inte bryta matchen helt när sådana här saker händer? Staffan Thorsell som är ny som ordförande i Hammarby Fotboll valde i alla fall att stanna i sponsorrummet och se klart matchen på tv. – Med sådana här anhängare vet jag inte om vi förtjänar att vara i allsvenskan, säger Thorsell. Jag kan bara hålla med Thorsell om detta men jag vet faktiskt inte hur många lag som skulle bli kvar i allsvenskan om man hade nolltolerans mot fotbollsvåldet. När tänker klubbarna, polisen och supporterklubbarna städa upp på allvar är min fråga. Självklart blev det bråk efter matchen mellan Hammarby och Gais supporters och polisen fick som vanligt styra upp barnkalaset.

Gammelmedia på detta:
DN
, SvD, Aftonbladet, Expressen

Nymedia på detta:

Bajen77
, Antonsson, Godistanten

Krassman, In Your Face

onsdag, september 23, 2009

Vilken moralisk pekpinne har jag missat

I Sverige är det fortfarande olagligt för kvinnor att låta inseminera sig på klinik. Trots att frågan debatteras i flera år. Många svenska kvinnor reser till Danmark där det är lagligt. På Alltombarn.se kan vi läsa en intervju med Nina Stork som är vd för Storkkliniken, en av alla de danska kliniker som utför inseminationer. – Jag ser en tydlig ökning av ensamstående svenska kvinnor som kommer till oss, säger hon. Idag utför den kliniken cirka 3.200 inseminationer per år. Förra året utförde kliniken 1.136 inseminationer på svenska kvinnor. Av dem var cirka 55 procent ensamstående och cirka 36 procent lesbiska.

Den 1 juli 2005 blev det lagligt för svenska lesbiska par att få hjälp med assisterad befruktning i Sverige. Insemination med donatorsperma kan ske på fem sjukhus i Sverige och de barn som blir till kan när de blir vuxna få reda på spermadonatorns identitet. Det är varje landsting som avgör vilka regler som skall gälla för insemination. Och det märks av Storkklinikens statistik. Sedan 2005 har besöken från lesbiska svenskor planat ut. Antalet ensamstående som låter sig insemineras har sedan samma år ökat med 100 procent och ligger på närmare 1250 stycken.

I debatten kan man hitta både nyanserade tankar, så väl som bottennapp, från båda håll skall jag tillägga. Visst kan moralpaniken härja och mena att dessa kvinnor skall skaffa en katt eller hund istället, men jag delar inte den uppfattning. Argument som att barn ska komma från kärlek till varandra och inte till barnet, lägger ett Kristdemokratiskt skimmer över frågan och ger sken av att frågan skall kunna lösas med förbön. Jag tror att de kvinnor som väljer att skaffa barn via insemination på egen hand och har tänkt igenom beslutet. Vi kan konstatera att ensamstående kan fostra och ta hand om barn på ett tillfredsställande sätt. Det är till och med så att ensamstående är tillåtna att adoptera barn på egen hand. Men när det kommer till frågan om assisterad befruktning så är det alltså stopp, och jag undrar av vilken orsak? Vilken moralisk pekpinne är det jag missat som Danskarna tydligen med gott mod kan strunta i. Jag brukar inte se Danmark som något föregångsland, men här är dom verkligen det. Tillåt insemination, oavsett civilstånd.

Gammelmedia på detta:

Allt om barn, Allt om barn2, Expressen, Aftonbladet, SvD
, SvD2, SvD3

Nymedia på detta:
FiaVG, Från Danmark till Sverige, Vilket liv, Kjellberg, Nonicoclolasos


Krassman, In Your Face

Jag tycker oxå gratis är godast, men

Det är många fester som kandiderar till att bli kallade "årets fest", men priset måste oavkortat gå till festfixaren Micael Bindefeld som bjöd in 140 gäster till sin 50-årsfest på Mallorca. Störst rubriker gav att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, integrationsminister Nyamko Sabuni och Mona Sahlin medverkade, mitt under den heta valrörelsen till kyrkovalet. Men nu skall kalaset betalas. Mona Sahlin och Adelson Liljeroth väljer att visa god smak och betala kalaset själva, men Nyamko Sabuni väljer istället att bli bjuden. - Jag har inte för vana att betala när jag går på kalas hos vänner, säger Nyamko Sabuni till X-pressen. En formulering som jag själv gärna använder, men dock så måste det ändå finnas proportioner kopplade till denna princip.

Hon skulle även kunna säga att - Gratis är godast, eller varför inte säga att - Jag hade köpt en sådan dyr present så Micael för betala tårtan, hotellet och flyget själv. Alla tre tycker jag i alla fall visar på en snål och något olämplig inställning från Sabuni. Jag tror inte att vi läst den sista rubriken från den här festen
ännu. Vi kan snart få läsa menyn, drinklistor och vilken underhållning som bjöds. Sist kommer notan av kalaset att publiceras och då kommer säkert ljuset riktas mot Nyamko Sabuni igen. Vilket hons säkert hade sluppit om hon hade varit lite storsint och ödmjuk och betalat sin egen medverkan på detta flådiga kalas. Men inte hon inte, hon brukar nämligen inte betala för att gå på kalas hos sina vänner. Jag vet i alla fall vad jag hade gjort om jag var statsråd, tjänade 97 000 kronor i månaden och blev bjuden på lyxkalads av någon av mina vänner. Jag hade betalat min del själv, om det gick alltså.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet


Nymedia på detta:
Jan Rume, Medborgarperspektiv

Krassman, In Your Face

tisdag, september 22, 2009

Hjärnsläpp av Jernbeck

Hade denna artikel publicerad i NT igår. Det var ett svar på den Moderata riksdagsledamoten Isabella Jernbecks synpunkt som hon hade publicerad i NT tidigare, hittade den på hennes hemsida dessutom. Vi får väl se om jag får ett svar av henne....vi kan ju alltid hoppas.

Hjärnsläpp av Jernbeck...

Skillnaderna inom politiken har aldrig varit större, så står det i rubriken på den Moderata riksdagsledamoten Isabella Jernbecks artikel från den 10/9 i NT. Jag brukar inte hålla med konservativa politiker, men den här gången gör jag det verkligen. Jag tror heller inte att skillnaderna mellan arbetande och arbetslös, sjuk och frisk, kvinna och man, fattig och rik, ung och gammal och land och stad har varit så stora som de är nu i modern tid. Efter tre år med en borgerlig regering och en omfattande lågkonjunktur kan vi sammanfatta det skick som nationen Sverige befinner sig i.

Som lösning på situationen erbjuder den borgerliga alliansen mer av samma politik. Samma politik som nu placerat Sverige värre i klistret än vad många andra länder i Europa befinner sig i. För dem är lösningen nya skattesänkningar finansierade med lånade pengar det som skall sätta fart på Sverige. En strategi som redan visat sig att inte fungera. Trots bättre vetande och tidigare erfarenheter tar den borgerliga alliansen till samma politik som skulle förstärka jobben i högkonjunktur, vilket uteblev, till att nu rädda jobben som är i fara. För ett år sedan var arbetslösheten i Sverige nästan 1% lägre än i övriga Europa. Idag är den högre i Sverige än genomsnittet i EU. Det har inte hänt sedan 1997, då i efterdyningarna av 90-tals krisen. Enligt en sammanställning som SCB gjort åt regeringen så kommer 78% av Sveriges kommuner gå med ett underskott i år.

Vad som behövs nu är långsiktig och ansvarsfull politik. Att låna 10 miljarder för att satsa på kommuner och landsting samtidigt som man sänker skatterna är inte ansvarsfullt eller långsiktigt. Det är att köpa sig valfläsk med lånade pengar. Vad som krävs är en politik för full sysselsättning och en återgång till ordning i ekonomin med överskott i de offentliga finanserna. Detta kommer att kräva många tuffa beslut. Utgifter som inte handlar om jobben måste prioriteras ned och omvärderas av stat, kommun och landsting. Tuffa prioriteringar måste göras för att frigöra resurser till kampen mot arbetslösheten. Socialdemokratins mål är full sysselsättning, inte det skenade utanförskap som vi ser idag.

Den borgerliga regeringen kom till makten 2006, och de kom till ett dukat bord med ordentliga överskott i statsfinanserna. Ett överskott som 15 lagda budgetar från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skapat. Nu har den borgerliga regeringen genomfört skattesänkningar på 85 miljarder kronor och facit är väl känt. Riksdagens utredningstjänst visar att de 20 procenten med högst inkomster av befolkningen har fått närmare hälften av dessa sänkningar. Den tiondelen av befolkningen som tjänar bäst har fått mer än vad 60 procent av befolkningen fått tillsammans. Som sagt, skillnaderna i politiken har aldrig varit större.

Aldrig tidigare så har en borgerlig regering blivit omvald och valrörelsen inför valet 2010 kommer vara en av de tydligaste i modern tid i Sverige. I den vänstra ringhörnan har vi ett Rödgrönt samarbete i gröna byxor, med en vass vänsterkrok och med en faslig revanschlust efter matchen -06. I den högra ringhörnan, en borgerlig allians i Moderatblå byxor, med en trött höger och oknutna skor efter en alldeles för lössläppt och oansvarig skattesänkarpolitik. För Sveriges skull så får vi hoppas att den borgerliga alliansen går ner för räkning snabbt, om de nu inte snubblar på skosnörena innan.

Kristian Krassman (S)

Gammelmedia på den borgerliga budgeten
SvD, SvD2, DN, DN2, Aftonbladet, Aftonbladet2, X-pressen

Nymedia på detta:
Peter Andersson, Westerholm, Felderman, Allliansfritt, S-buzz

Krassman, In Your Face

fredag, september 18, 2009

Liebfraumilch och gravlax

Mona Sahlin klev igår på ett flygplan, specialchartrat av festfixaren Micael Bindefeld med destination Mallorca. Planet var fullt med kända profiler som alla skulle gå på Bindefelds 50-årskalas som skulle firas i min favorit by på ön, nämligen Deia. Nu rapporteras det i gammelmedia att Mona Sahlin får kritik "från de egna leden". De leden representeras i dagsläget av Paul Ronge, Ulf Bjereld och Harry Rantakyrö som är Gruv 12:ans ordförande. Att en medierådgivaren som Paul Ronge tycker detta är skandal kan man ju ta med en skopa salt. Man kan ju misstänka att hans engagemang bottnar i att han själv inte var bjuden och att hans egna kunder nu får stryka på foten i konkurrensen om artikelutrymme.

Hoppas festen blir kul, och njut av Deia

Att det är kyrkoval på Söndag skall tydligen vara orsaken till kritiken från Bjereld och Rantakyrö, och själv blir jag bara förbannad. Förbannad på alla "tyckare" som tycker och tänker vad Mona Sahlin skall göra och inte. Om dessa personer kunde ta och lyfta blicken från den egna naveln och låta den intellektuella blicken se något längre. Mona Sahlin har gjort mer i kyrkovalet än många andra aktiva Socialdemokrater som jag känner. Vem som helst kan ju ta och lägga sitt schema över de gångna veckorna bredvid Monas och sedan peka finger och säga vem som gjort rätt för sig och vem som träffat flest inför kyrkovalet på söndag. Dessutom kan ju även någon bemöda sig med att syna Fredrik Reinfeldts agenda. Titta om han har tid för kyrkovalet och bry sig om de ökade klyftorna i landet och den skenande arbetslösheten, eller om han endast har tid för bada i Liebfraumilch och tvaga sig med gravlax tillsammans med EU-topparna. Hoppas Mona får det kul på festen jag skulle gärna vilja vart där själv.

Gammelmedia på detta:
X-pressen, Aftonbladet, SVD

Nymedia på detta:
Hartman, Alexandra, Edvin Ala(M), Kent Persson, Kulturbloggen, Jinge cyklar vidare, Åsikter om allt, Ipse Cogita, Godistanten, Weiderud, Klartext, Hell-man, Adventskalendern

Krassman, In Your Face

torsdag, september 17, 2009

Hägglund till undsättning, NOT

I DN ger sig Göran Hägglund på konststycket att som ansvarig minister och partiledare för Kristdemokraterna ta ställning mot etablissemanget och makteliten (läs kulturvänstern). Hägglunds formuleringar i artikeln framstår stundtals likna tankarna från kejsaren i boken "Kejsarens nya kläder". Utmärkande är när han konstaterar att han lyckats skapa en debatt kring "att samhällseliten lever i en verklighet som skiljer sig från vanligt folks". Vad han själv, och den Moderata alliansen tillhör, som fört en politik för ett ökat ovanförskap för de välbärgade framgår dock inte. Så här skriver Hägglund:

"Inom kulturvänstern har vanliga Svenssons och deras Svenssonliv länge setts som det självklara objektet för hån och misstänksamhet. Det har stått klart i filmer och böcker i mer än trettio år. Men under senare tid har den andan spridits till allt större delar av det svenska offentliga livet "



Hägglund till undsättning för Svennebanan och normalitet alltså. Det är samma Hägglund som leder ett parti som drivit igenom FRA, IPRED och vill lagstifta om att vi skall ingripa när en annan människa är i nöd. Nu skriver denna Hägglund att det är du som skall avgöra besluten, inte politiken och politikerna. Hägglund målar i sin artikel upp ett Rödgrönt monster som önskar detaljstyra människor och avgöra hur varje människa skall leva sitt liv. Istället för att adressera de problem som hans egna politik skapat i form av ökat utanförskap och ökade klyftor varnar han för något som kan tolkas som "hotet från öster", i form av höjda skatter och lagstiftning gällande kvotering till bolagsstyrelser. Hägglunds strategi för att lyfta KD över 4% spärren är tydlig. Rösta på oss, så får du bestämma mer själv. Detta finns att läsa i artikeln i DN:

"Vi i alliansen talar mycket och gärna om frihet från höga skatter och regleringar, och det ska vi göra. Men riktig frihet innefattar också rätten att slippa få sitt privata liv påpassat och tillrättalagt av finskrittande ideologer"

Till Hägglund vill jag meddela att frihet omfattar rätten till ett arbete, rätten till integritet, rätten till en bostad och även mindre lagstiftning för våra företag. Frågor som KD haft en avgörande roll i att påverka, alla till det sämre. Att inte vilja tala om verkligheten och visa sina lösningar på samhällets problem och i stället försöka att appellera till en frihets önskan tror jag kommer misslyckas. Av valet i Norge kan vi dra slutsatsen att tydliga budskap och tydliga skillnader i politiken avgör, om Göran Hägglund och hans parti klarar spärren till riksdagen på att säga en sak, och göra en helt annan får vi se. Jag håller det dock som föga troligt eftersom väljarna är klokare än så, och framförallt klokare än Hägglund.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbaldet, Xpressen, DN2, Xpressen2, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Hartman, Högbergs tankar, Lasses blogg, Hyenan, Arvid Falk, Helenes blogg, Rödaberget, Westerholm, Alliansfritt, Hanna, Motpol, Kulturbloggen, Peter Andersson, Persson, Awickedone, Edvin Ala(M) , Godistanten
, Felderman

Krassman, In Your Face

onsdag, september 16, 2009

Ny nätserve från Borg

Kanske på gränsen till trams, men det visar ju i alla fall att Anders Borg inte riktigt har koll på läget. Skatteverket godkänner nämligen inte Borgs avdrag för kostnaden för dubbel bosättning.

Borg hade begärt avdrag för ökade levnadskostnader på 12 240 kronor. Han hade dock utgått från de regler som gällde innan han själv ändrade dem hösten 2007. Många bollar att hålla reda på för Borg och detta blev ytterligre en som gick direkt i nät.

Gammelmedia på detta:

Krassman, In Your Face

Kyrkan måste vara en bra arbetsgivare

Den här artilken hade jag idag publicerad i NT. Det är dags att vrida upp tempraturen i kyrkovalet och ni som kan går och röstar nu på söndag, och röstar på Socialdemokraterna.

Jag är inte någon flitig besökare till kyrkan. Det blir mest att jag besöker kyrkan under någon högtid: ett dop, bröllop eller kanske en skolavslutning.Det är nog många med mig som har den här typen av relation med vår allmänna kyrka som vi har här i Sverige. Den finns liksom bara där, vi tar den för givet på något sätt. Visst har jag någon gång gått förbi, för att snabbt kliva in, och bara få njuta av lugnet och känslan av frid, för att få en stunds eftertanke. Det kanske inte har handlat om avgörande saker som liv och död, utan mer vardagsnära saker som familj, personliga funderingar över mitt eget liv, någon jag tycker om eller något jag oroas över.

Kyrkan spelar ingen avgörande roll i mitt liv, i alla fall inte ännu. Men det känns bra att den finns där och att jag kan ta del av den, på mina villkor och när jag själv önskar. Jag tror även att det är många som vill ha en sådan här relation till kyrkan, och till sin tro. Den skall finnas där och den skall vara öppen för oss alla.

Kyrkan spelar en stor roll i vårt samhälle, kanske större än vad många av oss vet och vill att den skall göra, men det gör den. Jag är politiskt aktiv, till och med på en sådan nivå att jag själv betraktar mig som en nörd, både på gott och ont naturligtvis. Jag ser att kyrkan och politik har mycket gemensamt. Det handlar mycket om hur vi organiserar vår tillvaro, hur vi relaterar till varandra och hur vi tänker om de svaga och utsatta, och vad vi själva önskar när vi är svaga och utsatta. Jag vill att både kyrkan och politiken skall komma bort från klyschor, färdiga och förenklade svar. För livet är inte sådant.

För mig som socialdemokrat är det självklart att kyrkan skall vara en bra arbetsgivare. Kyrkorna kanske är från medeltiden, men personalpolitiken behöver vara modern. Kyrkan skall vara tolerant. Kvinnoprästmotstånd och intolerans mot samkönade äktenskap hör inte hemma i ett modernt samhälle, och inte i en kyrka som vill hålla jämna steg med samhället den verkar i. Vi står inför ett gigantiskt generationsskifte i samhället och detta måste även kyrkan klara. Kyrkan har en viktig funktion och roll när det gäller att bekämpa de klyftor som finns i vårt samhälle. Svenska kyrkans verksamhet är allmännyttig och för mig som socialdemokrat så är det självklart att den så skall förbli.

Den 20:e september är det kyrkoval i Sverige. Var med och gör kyrkan till en mer öppen och demokratisk folkkyrka som respekterar alla människors lika värde. Rösta på Socialdemokraterna den 20:e september i kyrkovalet.

Kristian Krassman (S)

måndag, september 14, 2009

Ja, vi elsker dette landet

Alla röster från gårdagens val i Norge är ännu inte räknade, men nu kan vi nog se denna nagelbitare som avslutad. Arbeiderpartiet under ledning av Jens Stoltenberg har levererat en andra valseger för det Rödgröna koalitionen mellan Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Senterpartiet. Som alla opinionsundersökningar meddelat så blev valet en riktig rysare. Resultatet blev att den Rödgröna koalitionen fick 86 mandat mot de borgerligas 83 i Stortinget. Jens Stoltenberg bryter genom denna seger en trend som funnits ända sedan 1980-talet i Norge. Det faktum att väljarna i Norge straffar sina sittande norska regeringar och att maktskifte blir valresultatet. Dessutom är det Arbeiderpartiet som ensamt säkrar regeringsmakten.

Grattis till Jens och Arbeiderpartiet

Det främlingsfientliga Fremskrittspartiet ser ut att öka något (+0,9%) och är fortfarande det största borgerliga partiet i Norge. Valdeltagandet i Stortingsvalet var dock en besvikelse. 72,5 procent av Norges röstberättigade väljare gick till vallokalerna, enligt sammanräkningen vid 01-tiden. Den politiken som fans att välja på i valet i Norge och den som erbjuds i Sverige 2010 har en lång rad likheter. Det var två tydliga block som stod mot varandra, med tydliga skillnader i politiken. De Rödgröna blocket värnade om välfärden och statsfinanserna och det borgerliga blocket ville sänka skatterna.

Det faktum att att det enda in på valdagen var oklart om det främlingsfientliga Fremskrittspartiet skulle få ingå i en koalition med de övriga borgerliga partierna kan vara en av orsakerna till resultatet. Först gick Venstres ledare, Lars Sponheim, ut och skrev i direktsänd TV på ett väljarkontrakt där han garanterade att inte delta i en regering där Fremskrittspartiet finns med. På det svarade Fremskrittspartiets, Siv Jensen, med att skriva på ett liknande kontrakt där hon lovade att inte stödja en borgerlig regering som inte släppte in hennes parti. Vi får väl se om det samma sker med Sverigedemokraterna i valet 2010 och om Reinfeldt skriver på någon väljarkontrakt att inte bilda regering med SD.

Gammelmedia på detta:
X-pressen, Aftonbladet, DN, SvD

Nymedia på detta:
Roger Jönsson, Sjöstedt, Peter Andersson, Kakelbloggen, Röda Malmö, Mona For President

Krassman, In Your Face

Den som är satt i studieskuld är icke fri

Regeringen kommer höja studiemedlen från 1/1-2010. Merparten av satsningen görs dock på studielånet. Själva förslaget innebär att en student som har fullt studiemedel (studielån och studiebidrag) får 350 kronor mer varje månad efter nyår. Året därpå vill regeringen även höja fribeloppet. Det är naturligtvis helt rätt att höja studiemedlen och fribasbeloppen för våra studenter. Dock ser jag att en tidigare använd princip fått stryka på foten när det gäller fördelningen mellan bidrag och lån. En förändring som naturlitvis inte är oväntad från den borgerliga regeringen. Höjningen av studiebidraget är en tiondel, och höjningen av studielånet är resterande nio tiondelar.

Kommer dessa brev att minska? Jag misstänker det i alla fall

2006 höjde den Socialdemokratiska regeringen studimedlen med 300 kronor/mån. Då fördelades pengarna genom att höja bidraget med 1/3 och studielånet med 2/3. Den borgerliga regeringen beslut kan därför ses som mycket ojämn fördelning. I dag finns cirka 1,4 miljoner personer och totalt är låntagarna skyldiga svenska staten cirka 180 miljarder kronor. Det skall bli intressant och se om lågkonjunkturen gör att fler nu väljer att låna mer. Erfarenheterna från CSN är dessa, men trenden att allt färre studerande väljer att studera med studielån höll fortfarande i sig så sent som i januari 2009. Den som är satt i studieskuld är inte fri och i Stockholmsregionen är den genomsnittliga studieskulderna (per den 1 januari -09) 140 986. Vi får väl se om den presenterade höjningen av studiemedlen ger den Moderata alliansen studenternas gunst i valet 2010. Trots sin ojämna fördelning vilket bidrar till ökad andel skuldsättning hos våra unga.

Gammelmedia på detta:
X-pressen, Aftonbladet, SvD, DN

Nymedia på detta:
Utredarna, Arvid Falk, Alexandra, Svart på vitt, Monica Green, Bloggarna, Edvin Ala(M), Snällman, Annie Johansson, Alliansfritt

Krassman, In Your Face

lördag, september 12, 2009

Nytt misslyckande för jobben

Regeringen kommer inte att uppfylla sitt vallöftet om sänkt maxtaxa på fritids. Reformen skulle bli alldeles för dyr att genomföra enligt den borgerliga regeringen. Vi kan alltså notera ett nytt misslyckande i den borgerliga jobbpolitiken. Maxtaxan, som i dag är 840 kronor i månaden för första barnet på fritids, skulle sänkas bland annat för att stimulera fler föräldrar att jobba mer. Jag har förståelse för att man måste prioritera när det ekonomiska läget är svårt. Men att genomföra nya skattesänkningar istället för genomföra reformer för fler i arbete är oansvarigt. Vi har redan sett bevis på att de genomförda skattesänkningarna inte givit utlovade resultat för jobben utan gått rätt ner i madrassen hos de rikaste istället.

Den borgerliga regeringen har genomfört skattesänkningar på 85 miljarder kronor. Riksdagens utredningstjänst visar att de 20 procent med högst inkomster har fått närmare hälften av dessa sänkningar. Den tiondelen av befolkningen som tjänar bäst har fått mer än vad 60 procent av befolkningen fått tillsammans. Men att infria vallöften för att få fler arbetade timmar är alltså för dyrt nu, och inget man valde att prioritera efter valet när pengarna fanns. Den Moderata alliansen gick till val på jobben, men skattesänkningar har alltså varit viktigare.

Vi kan ju även notera att man väljer att arbete mad frågor som vårdnadsbidraget och att kommunerna skall lägga sina pengar på att människor skall lyfta bidrag istället för att göra fler arbetade timmar. Den borgerliga jobbpolitiken radar upp misslyckande efter misslyckande. För ett år sedan var arbetslösheten i Sverige nästan 1% lägre än i övriga Europa. Idag är den högre än genomsnittet EU. Det har inte hänt sedan 1997 i efterdyningarna av 90-tals krisen, då EU bestod av 15 länder och idag är det 27 medlemsländer. Enligt en sammanställning som SCB gjort åt regeringen så kommer 78% av Sveriges kommuner gå med ett underskott i år. Det är nu reformer för jobben skall genomföras, att inte prioritera reformer som kan öka antalet arbetade timmar i Sverige bidrar bara till att Sverige sjunker längre ner i kristräsket. Det är alltså detta som den Moderata alliansen kallar för att ta ansvar för Sverige.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, Xpressen, SvD

Nymedia på detta:
Peter Andersson, Ferenheit, Kent P,
Plattityder, Jobbävningen, S-buzz, Westerholm

Krassman, In Your Face

torsdag, september 10, 2009

Den borgerliga regeringen har arbetat hårt

Att sanningen alltid kommer fram är en gammal devis som ännu inte passerat sitt bäst före datum. Att de konservativa krafterna haft lönesänkningar på sin dagordning så länge kapitalismen funnits är väl kanske inte någon nyhet i sig, men det är alltid kul när det avslöjas. Nu så har X-pressen fått nys på ett internt dokument som visar att den borgerliga regeringen vill pressa ned de lägsta lönerna - trots att de alltid förnekat att det finns ett sådant syfte.

De gammla Moderaterna var orättvisa, men de nya är ännu värre.

Vad vi nu bevittnar är sänkta skatter för de rikaste med lånade pengar, och sänkta löner för de övriga. De borgerliga använder sina tidigare argument för sin skattesänkarpolitik. De menar att sänkningarna leder till fler jobb eftersom konsumtionen ökar. Frågan varför vi då inte ser någon effekt av skattesänkningar på 85 miljarder är fortfarande obesvarad. En effekt som man nu alltså lyfter internt i regeringen är att reservationslönen - alltså den lägsta lön folk är beredda att arbeta för sänkts.

Den borgerliga regeringen har arbetat hårt, hårt för att införa ett B-lag på arbetsmarknaden. För att detta skall vara möjligt så måste man skapa osäkerhet på arbetsmarknaden. De har sänkt ersättningen till A-kassan och höjt kostnaderna. Det handlar om att peka ut vissa grupper som en belastning och att det är deras eget fel att de inte kan etablera sig på arbetsmarknaden. Centerpartiets hetsjakt på våra unga och begränsningar och ändrade beräkningsgrunder för våra sjukskrivna. Det handlar om att fördela resurserna, ojämnt och orättvist. Klyftorna i dagens Sverige har aldrig varit tydligare. Inte i politiken, inte mellan fattig och rik, inte mellan sjuk och frisk, inte mellan stad och land, inte mellan ung och gammal, inte mellan arbetande och icke arbetande. För det är nämligen så den borgerliga regeringen vill ha det.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

onsdag, september 09, 2009

Att köpa valfläsk på lånade pengar

Idag redogör Mona Sahlin och Thomas Östros på ett tydligt sätt vad det Rödgröna samarbetet har att erbjuda inför valet 2010. Det är en bra redogörelse för en politik som tar ansvar för jobben och adresserar de klyftor som det borgerliga styret förstärkt med sin politik under de gångna åren. Vi står för en politik som innebär en ny förmögenhetsskatt, höjd inkomstskatt och höjd skatt på exklusiva fastigheter för att klara jobben och kvaliteten i skolan och vården.


För att ge ännu bättre tydlighet i vad valet 2010 handlar om och vilket vägval Sverige står inför så släpper det Rödgröna samarbetet sin "vitbok" över de tre borgerliga åren som förflutit. Jag vill sammanfatta det hela som en vitbok över det borgerliga vanvården av Sverige. Den Moderata alliansen erbjuder som lösning på krisen mer av samma. Det är nya skattesänkningar med lånade pengar som skall sätta fart på Sverige. En lösning som för länge sedan visat sig inte fungera. Trots bättre vetande tar den Moderata alliansen till samma politik som skulle förstärka jobben i högkonjunktur, vilket uteblev. Nu skall den rädda jobben som är i fara i lågkonjunktur.

Vad som behövs är långsiktig och ansvarsfull politik. Att låna 10 miljarder för att satsa på kommuner och landsting samtidigt som man vägrar höja skatten är inte ansvarsfullt och långsiktigt. Det är att köpa sig ett valfläsk med lånade pengar. Det Rödgröna samarbetet som går för högtryck levererar tydlighet och enighet i stor avgörande frågor och om en månad så presenterar Socialdemokraterna sin budget. Den borgerliga klagosången över att väljarna inte för besked från oss i oppositionen är på väg att upphöra, samtidigt som kraven på de som faktiskt styrt Sverige förts nu börjar ljuda på allvar. Valrörelsen 2010 kommer vara en av de tydligaste i modern tid i Sverige. Rödgrönt samarbete med ansvar för Sverige eller blåttblått oansvar med SMS-lån som lösning.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

tisdag, september 08, 2009

Kanske SMS-lån kan rädda välfärden?

Den borgerliga regeringen utlovar nu plåster och alvedon till kommuner och landstingens svåra ekonomiska infarkt som nalkas. Den Moderata alliansens medicin blir en kortsiktig insats på 10 miljarder för 2010, i ett läget där 78% av kommunerna riskerar att gå med underskott redan i år. Det som skall vara politikens kännetecken, ansvarsfullhet och långsiktighet har förvandlats till krishantering och brandkårsutryckningar. De borgerliga partierna som säger sig vilja ta ansvar för Sverige väljer nu att låna dessa pengar, före skattehöjningar. Det är ett år kvar till valet och nu gör den Moderata alliansen allt som går för att rädda det som räddas kan.

När kommer SMS-lånen för våra kommuner?

Fredrik Reinfeldt och gänget väljer alltsåp att skuldsätta det svenska folket istället för att höja skatten, som de tidigare sänkt. Reinfeldt utlovade så sent som för någon vecka sedan mera skattesänkningar, vilka alltså skall betalas med lånade pengar. Reinfeldts partikamrat och tidigare herre på täppan när det gäller skattesänkarpolitik, Bo Lundgren, på Riksgälden har med andra ord inte lyckats få den nya herren på täppan att förstå principen kring att låna till kortsiktiga lösningar.

Vad vi nu har i Sverige är en regering som lånar pengar till att skapa utrymme för skattesäkningar som är riktade till de som redan har det bäst ställt. Detta sker samtidigt som klyftorna i Sverige ökar och det vi hör från den Moderat alliansen är att ge oss makten i fyra år till. Nu vet vi ju i alla fall hur den Moderata alliansen finansierar sina satsningar och skattesäkningar, genom att skuldsätta oss alla lite till.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, SvD, SvD2, DN

Nymedia på detta:
Furustrand, TCROTA, Monica Green

Krassman, In Your Face