onsdag, oktober 12, 2011

Om 1097 dagar är det val

Dagens debatt är på allvar, till skillnad mot söndagens trams i Agenda. I söndags tog nämligen SVT på sig rollen att definiera vilka partier som utgör vad i oppositionen. Att SD tillhör det dom själva kallar Sverigeblocket och i 98% av fallen röstar med den borgerliga alliansen vet alla, alla utom möjligtvis SVT som tycktes vilja sätta bilden av att SD tillhör de övriga partierna i oppositionen.

Jag kan ju bara tänka mig hur borgarna hade reagerat om SVT menat att Jimmie Åkesson skulle stått axel mot axel med Fredrik Reinfeldt. Jag kan även tänka mig vad SVT hade svarat om borgarna inte hade accepterat sin nya allians kollega. SVT hade utan att knota ändrat sitt tramsiga upplägg och frågan som nu används för medvetet blanda ihop sak och person hade aldrig blivit en fråga. Hade borgarna vart kritiska till detta så hade frågan handlat om det som den faktiskt handlat om. Den hade handlat om SVT:s upplägg, som faktiskt har en aning av uppsåt inom sig att sätta en annan bild av oppositionen än den faktiska.

De senaste fem dagarna har varit Håkan Juholts, Socialdemokraternas och våra väljares sämsta på länge. I dag så skall Juholt äntligen få tala politik och återigen belysa skillnaderna mellan de politiska alternativen. De två alternativen som debatteras handlar om två helt skilda sätt att se på politiken. Borgarna tycker det är att visa på ansvar för Sverige, när politiken gör så lite som möjligt och marknaden så mycket som möjligt. Socialdemokraternas syn på politiken är att den har ett ansvar i sig att investera i en tryggare framtid med fler i arbete och genom sociala investeringar utrota den ökande barnfattigdomen i landet. Ansvaret skall inte ligga hos marknaden, det skall ligga hos politiken.

Men vad gör då media, jo de har nu fullt fokus på att person och politik är samma sak.Väljarna flyr enligt media eftersom Juholts förtroende skadats. Hur stark kopplingen är mellan att vända Socialdemokraternas politik ryggen fram tills valet om 1097 dagar på grund av Juholts egna misstag med hyran är det dock ingen som vet, minst av alla kanske media själva. Trots detta är det medias fulla fokus och våta dröm och man kan bara undra varför. Valet om 1097 dagar kommer vara ett vägval för Sverige, jag vet att det kommer att avgöras av politik, inte av person.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / SvD2 / DN / DN2 / Expressen / Expressen2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / Svensson / Tokmoderaten / Ockulta ögat / Jinge / Martin Moberg / DUHWLOL / Ulf Bjereld / Peter Högberg / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

Jag har full förståelse och symaptiserar med din syn på att valet skall avgöras av politik- och inte personhänsyn. Inte om Reinfelts musiksmak eller Borgs hästsvans, inte om Juholts mustach eller Waidelichs anonymitet. Vi vet dock båda att spelet inte riktigt går till på det sättet.

Nu kommer 1097 dagar framåt frågan att vara "Vad gjorde Juholt och vad gjorde han inte och varför?".

Sällan har väl en enda person med ett litet kryss i en liten ruta orsakat så mycket, igår idag och fram till valet om 1097 dagar. Ovasett vad du eller jag tycker.

Känns lite som om nån snuvat oss på alla dessa dagars spänning...