måndag, december 05, 2011

It ain't over....

Enligt dagens undersökning så har Socialdemokraternas fall i opinionen bromsats, Detta är naturligtvis mycket välkommet att man för en gångs skull kan se en positiv rubrik kopplad till sitt största intresse och arbete, men det innebär ett bedräglig lugn. Den långa resan tillbaka för oss Socialdemokrater är i sin linda och det är knappast läge att börja hoppas på att en vändning redan skett i opinionen, vi har mycket mer att bevisa för väljarna innan det sker.

I mätningen från Aftonbladet/United Minds ökar vi marginellt från 24,9 procent till 25,7 procent. Moderaterna tappar 1,3 procentenheter till 31,5 men de övriga borgerliga småpartierna uppvisar på samma gamla problematik när det gäller att kapa åt sig smulorna som ramlar ner från Moderaternas bord. Alla tre ökar smått, men de har inte nämnvärt att stärkt sin position under Socialdemokraternas tillbakagång. Det är förresten kul att se att mätningen får sådan stor uppmärksamhet i både DN och SvD.

En mätning är ingen mätning och det känns mer eller mindre som självklart att rubrikerna nästa gång, om Socialdemokraterna går bakåt, kommer att slås upp som att krisen är monumental, internt gnöl dominerar, Juholt är slut och Socialdemokraterna är körda i valet 2014. Alltså mer eller mindre helt i linje med den tidigare rapporteringen kring mätningarna efter Juholts svarta vecka. Det kan därför vara värt att återigen lyfta forskningen från Mikael Persson och Anders Sundell på Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Forskningen visar på två saker. För det första finns det en negativ effekt av skandaler på partiets stöd i opinionen, men effekten är kortvarig. För det andra, den negativa effekten av skandaler har ökat i styrka över tid. Enligt forskarna så kommer vi troligtvis inte se någon långvarig minskning i stödet för Socialdemokraterna till följd av Juholts svarta vecka, om det drevet följer samma mönster som tidigare politiska skandaler. Värt att minnas, synd bara att många har så lätt att glömma.    

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / SvD /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Jinge / Thomas Böhlmark / Roger Jönsson / Kent Persson / Kommunisternas blogg /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Du skriver om skandal. Var det verkligen en skandal? Vilken var i så fall skandalen? Det som skulle kunna vara en skandal är väl i så fall det nya i att ledande sossar inte stöder sin partiledare offentligt. Vilken agenda har Östros och Österberg?

Krassman sa...

@Tankesmedjan Det Sovande Folket: Det är det två forskarna som har skrivit skandaler och det skulle bli konstigt om jag inte använde deras formulering i forskningen. Att det påstådda skoopet som Aftonbladet gjorde är att avslöja en skadal eller affär håller jag, precis som du, inte riktigt med om.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jag tycker faktiskt att S med Juholt i spetsen skulle ha lämnat in en stämning emot AB.
Du har naturligtvis rätt i "skandal-uttrycket" och det var inte riktat som kritik på något sätt.