onsdag, december 07, 2011

Medborgarlinjen mot marknadslinjen

Reinfeldt talar gärna om att ta ansvar för Sverige. När man tittar närmare på vad detta ansvarstagande går ut på så visar det sig att merparten av ansvaret är överlåtit till marknaden att sköta. Att överlämna samhällsutvecklingen och stödet för landets befolkning till marknaden och låta politiken ta plats på läktaren är INTE att ta ansvar för Sverige.

Det borgerliga samhällsbygget rasade i samma ögonblick som Sveriges viktigaste reform, enligt Reinfeldt själv, jobbskatteavdraget decimerades till sänkt restaurangmoms. Arbetslinjen var nu helt  övergiven och Moderaternas ideologiska marknadslinje slog igenom fullt ut. Att gå särintressens ärenden ser nu ut att vara regeringen främsta uppgift, istället för att ge landets alla medborgare möjligheter att växa.

I DN så utvecklar i dag Håkan Juholt sina tankar om påregleringar där medborgarintresset fått stått tillbaka till förmån för marknadslinjen. Det handlar om att bygga Sverige starkt för framtiden, mot denna medborgarlinje står den borgerliga marknadslinjen. Juholt förslag till påregleringar gäller först och främst mobil, el-, järnvägs- och apoteksmarknaden.

 – Jag har besökt flera delar av landet där människor inte ens kan ringa SOS Alarm eller använda trygghetslarmet de har på handen, för att det anses för dyrt att bygga ut mobilnätet. Det är inte rimligt att det i vissa delar av landet finns hur många operatörer som helst att välja på, och i andra delar av landet kan du inte ens använda ditt trygghetslarm, säger Juholt till DN.

När det gäller Apoteken så vill Juholt att alla skall kunna få sin medicin inom 24 timmar. Apoteken skall åläggas att upprätta ett gemensamt register så patienter inte behöver leta efter apotek som har den receptbelagda medicinen. Om inte så kommer vite bli aktuellt eller så mister man tillståndet. Medborgarintresset måste komma före deras intresse av att tjäna pengar på oss, säger han.

Socialdemokraterna arbetar med ett förslag för att hårdare reglera elmarknaden som kommer presenteras när de goda råden behövs som mest. När det gäller järnvägarna vill Juholt se att staten ska ta tillbaka uppgiften att underhålla järnvägsnätet och att SJ ska få ett samhällskrav vid sidan av lönsamhetskravet. Alla förslag är sociala investeringar som gör att Sverige byggs starkare för framtiden, på våra innevånares villkor istället för på marknadens.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / SvD2 / SvD3 /

Nymedia på detta:h
Thomas Böhlmark / Tokmoderaten / I grevens tid / Kommunisternas blogg / MMK /
Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Chris B sa...

Det är härligt att se att Juholt får prata politik igen. Jag kan inte annat än hålla med om det han skrev i DN. Det borde inte vara särskilt revolutionärt heller. Det handlar bara om att av rent pragmatiska skäl säga till så att saker och ting fungerar för människor. Att sätta funktion före moderat ideologi helt enkelt. Sådana utspel är viktiga eftersom det är de som visar på bristerna i alliansens ideologi.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Vanligt enkelt sunt förnuft faktiskt!

Thomas Böhlmark sa...

Det finns en grundregel att det som förskrivs på recept ska finnas tillgängligt inom 24 timmar.

Dock har det kommit en diskussion om tolkning av reglerna om kraven på tillhandahållande. Därför bra att man ser över detta, också helt rimligt att om reglerna är glasklara ska licensen för receptbelagda läkemedel tas tillbaka om man inte följer dem.