torsdag, december 01, 2011

Apoteksboomens fördel, ett problem!?

Avregleringarna som genomförts i Sverige har i många fall uppvisat fler baksidor än framsidor. Elmarknaden har vi som exempel på ett av de större misslyckandena, och avregleringen av den statliga televisionen kan jag personligen tycka vara en av framgångarna. En av de senare avregleringarna som nu uppvisar en ny baksida är avregeringen av de statilga apotesmonoploet.   


Svårigheter för patienter att få tag i sin receptbelagda medicin, över konsumtion av ej receptbelagda preparat, svårigheter för de med knapp ekonomi att få köpa medicin på avbetalning är några av de baksidor som jag tidigare sett av denna ideologiska avreglering från den borgerliga regeringen. Det som jag dock sett som en av fördelarna verkar nu kunna bli denna avreglerings nästa baksida, nämligen tillgängligheten. I dag meddelar den tyska apotekskedjan Doc Morris att man stänger 16 av sina 81 apotek redan till årsskiftet.

En annan fråga i detta sammanhang väcks i mitt sinne, något jag stört mig på tidigare. När företag som detta, som skall tillgodose viktiga funktioner i vårt samhälle tvingas till nedskärningar så rapporteras det nästan uteslutande med små notiser på näringslivs/ekonomi-delarna i media. Som att det primärt skulle vara en fråga rörande endst sfären näringsliv och ekonomi. Vi får väl se när man har tillräckligt med stake för att skriva om det på nyhetsplats och i ledare, för detta är ju i hög grad en politisk fråga och berör vårt samhälle. Ett sidospår, men dock ett intressant media fenomen.  

Orsaken är samma som alltid när man tvingas stänga butiken. Man har inte klarat konkurrensen eftersom man uppenbart felbedömt marknaden. Enligt företaget själva så förlorar miljoner varje vecka. Eller som det heter på företagsspråk Efter en genomgång av apotekens utvecklingspotential har företaget beslutat att genomföra ett åtgärdsprogram. Det innebär att 16 apotek som inte utvecklats tillräckligt bra läggs ned”.  

Man kommer dock att fortsätta att starta nya apotek och under början på nästa år öppna 8 nya. Hur man den här gången har bedömt konkurrensen och risken för överetablering skall bli intressant att se. Kommer man öppna där man verkligen behövs, eller öppnar man där det finns flest kunder? Bara det faktum att man kallar en minskning med 8 apotek för expansion är ju i sig ganska intressant. Tyvärr så tror jag att vi kommer får se fler som missbedömt markanden och dess potential. Något som föranletts av en överetablering grundad i en övertro till marknadens möjlighet till lösningar.
Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face  

1 kommentar:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Avregleringen av TV-monopolet har väl som bästa fördel att det inte direkt skadat någon men det går annars inte att jämföra med att andra livsviktiga funktioner nu regeras av vinstintresset!