tisdag, november 29, 2011

Skillnad mellan partipiskorna

Alla politiker vill ha makten, makten att förändra och forma samhället som han/hon bär av sin ideologiska övertygelse. Alla partier har sina kulturer och sina egna glastak som behöver krossas, men alla skiljer sig åt. Det finns inte något parti där alla tycker lika och det är oftast dessa ”oliktänkare”, som väljer att slåss för sin övertygelse som skapar de största rubrikerna, och den största irritationen inom det egna partierna. Hur dessa behandlas av majoriteten skiljer sig även detta från de olika partiernas interna kultur och dess ledarskap.

Det finns exempel på råd och uppmuntran till att göra det som är ”rätt”, tills de som öppet och inför andra nämns direkt vid namn och kallas för svikare och att man givit ledarskapet en dolkstöt i ryggen. Den sistnämnda kan säkert den Moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid tala mer om när det gäller frågan om FRA. Min erfarnehet från att arbeta för Socialdemokraterna i riksdagen, och det vittnesmål som den förre Moderate riksdagsledamoten, Ann-Marie Pålsson, ger är ledarskapet.

Tryggheten i ledarskapet är avgörande för hur vi behandlar "oliktänkande" och vad som gör den skillnaden tror jag är att leda, och styra. Vi kan se på det Moderata ledarskapet inom Alliansen, som sett från min horisont handlar om att styra. Att då styra utifrån ett engagemang inom ett toppstyrt parti och att leda en rörelse är två vidt skilda saker. Båda är motiverade av övertygelsen om vad som är rätt och riktigt och båda kan uppvisa problem med att ha högt i tak. För mig så är det uppenbart vilket ledarskap av dessa två som innehåller mest av demokrati och acceptans för oliktänkande, något som säkert Ann-Marie Pålsson delar.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvDDN / Expressen / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:
Annarkia / Min sida / Martin Moberg / Anybody´s place / Badlands HyenaJinge / MP / GP / Peter Högberg / Ipse Cogita / Mikael Andersson / Ockulta ögat / RADIKALEN / Håkans blogg / Tokmoderaten / Skäggmesens Atlas / DHE / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face          

4 kommentarer:

Tobias "Radikalen" Cuthbert sa...

Det håller jag verkligen med om. Trots att jag inte är marxist, så tror jag Marx förändrade världen till något bättre eftersom han belyste och problematiserade arbetarklassens problem.

Samma med tänkare som Voltaire, Montesquieu, Locke och massa andra. Utan dessa och andra som pressade på för allmän rösträtt hade vi aldrig haft den levnadskvalitet vi har idag.

Det finns inga rena ideologier idag för att vi haft en historisk utveckling, och det skulle aldrig ha hänt om inte någon någon gång hade tyckt annorlunda

Tyvärr finns det många överallt som ur sin synvinkel tycker det är läskigt, och det behöver inte bara handla om ledarskap utan också partikultur.

Jonny sa...

Du behöver bara leta dig tillbaka till senaste regeringsperioden med socialdemokraterna under Göran Persson så hittar du exakt samma fenomen. Skillnaden med alliansen är att du trots allt har ett antal samverkande partier med lite olika piskor som vill leda sina styrkor åt lite olika håll. Det har du inte med en regering bestående av ett parti.

Krassman sa...

@Tobias "RADIKALEN" Cuthbert: Ledarskap och partikultur, spot on!

Jonny: Samma fenonomen, men inte samma bakgrund och uttryckssätt. Socialdemokraternas miniritetsregeringar var även de beroenda av flera partiers medverkan, nämligen V och Mp.

britta_s sa...

Det är för mig fullkomligt obegripligt hur Jonny D kan ha insyn i hur partidemokratin fungerar i (s). Jag tror i vart fall inte han har någon personlig erfarenhet.

De där kommentarerna som går ut på: Jamen sossarna då! är faktiskt väldigt tröttande och helt meningslösa

Att du orkar Jonny. Nog kan du bättre än så!