fredag, november 18, 2011

Nollvision istället för vision

I dag så har gammelmedia nappat på nätverket Våga Vägra Vargs (VVV) initiativ att starta ett riksdagsparti. Som nätverkets namn antyder så är det ett enfrågeparti som har ett enda mål i dagsläget, att utrota vargen i Sverige. Gunilla Grönvall som varit drivande i nätverket VVV på Facebook uppger följande till media om deras nu partipolitiska engagemang "Naturdemokraterna": - Folk är trötta på att bli överkörda och att plöja ner en till synes outsinlig mängd skattepengar på ett djur som inte ens är utrotningshotat.


Har man nu ett blivande parti som har som mål att utrota vargen i Sverige så är jag rädd för att detta är ett första steg för att vargen blir utrotningshotad i vårt land, inte på grund av detta partis nollvision, men däremot på grund av den bristande dialogen mellan jägare, markägare, boende, politiker, rovdjursvänner och andra som berörs av frågan. Vargfrågan i Sverige är mycket infekterad och som nybliven frälst av frågan så kliver man rätt ut på minerad mark där skyttegravarna grävs allt djupare.

Den rovdjurspolitiken som riksdagen beslutat över innehåller en rad frågor, en av dessa är en regionalisering av förvaltandet. Det betyder att man vill ge de viltförvaltningsdelegationer som finns i varje län större inflytande över den nationella rovdjurspolitiken. För detta krävs det att alla parter tar sitt ansvar och är villiga till att hitta lösningar för att relationen mellan varg och människa går att hantera. Jag tror inte att en målsättning att utrota vargen i Sverige främjar dialogen, inte heller tror jag att det höjda tonläget som detta innebär kommer att förbättra situationen för de som berörs och oroas av vargens närvaro.

I en värld där alla tävlar om att skrika högst för att få sin åsikt hörd eller sin sak prövad så tror jag att en viskning kan vara det effektivaste redskapet. Alla har vi våra hjärtefrågor och dessa ställs kontinuerligt mot varandra. För att ett parti skall bli relevant och skapa sig inflytande och göra skillnad så måste man ha ambitionen att finna kompromisser och lyssna på sina motståndare. Frågan som jag ställer mig är hur mycket kompromisser ett parti som har en nollvision är villig att göra?

Läser nu att Naturdemokraternas talespersoner har fullt upp med att förtydliga deras nollvision för Svenska folket. Nu menar de att handla om att vargen inte skulle få bo i tätbebyggda områden, men om det nu verkligen förtydligar deras vision kring vargen vill jag vara osagt. Om de nu menar att tätbebyggt område inte får finnas inom ett vargrevir så skapar det ju en del funderingar.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / NT / SR / DN2 /

Nymedia på detta:
RADIKALEN / Mr-viktig / Rapporter från min ö / Elias Berg von Linde / Skäggmesens Atlas / Med eller utan flygplan / Varghjärta / Inga Magnusson / Lasses blogg / Bokstavligt talat / Graatass´s blogg / Hofors-bloggen / Frihetssmedjan / Feel in the blogg / Ola Hassbring / Håkans blogg / Självgod och bitter (namnet jag skulle vilja ha på min blogg) /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Ett parti som vill utrota vargen? Dom får ju Jimmy Åkessons semsterskallar att framstå som rena Einsteins. Vad är nästa steg? Våga Vägra Mygg Norr Om Dalävven? Man tror inte att det står 2011 i kalendern utan snarare nåt i mitten av 1800-talet.

Hur många promille av rösterna kommer VVV att få? I samma liga som Kalle Anka partiet eller Thåsttröm-partiet.

DagL sa...

Intressant fenomen. Jag tror att denna metod att utöva påverkan kommer att öka.

Syftet kan knappast vara att få representation i rikdsdagen eller EU. SÅ många röster kan det väl inte bli? Även om de fick rösterna så är de för små för att påverka och riksdagsmajoriteten kommer nog att enas om något, så det går knappast att agera vågmästare och jag tror inte en enda riksdagsman i de gamla partierna törs göra sig till talesman för vargutrotning! De sträcker sig nog inte längre än att försöka hålla den egna kommunen eller länet vargfritt.

Men det kan kanske bli propaganda fram till valet eller ivarjefall till det blir för dyrt och jobbigt att stå kvar!

Ett sätt att göra reklam för noll-visionen ungefär som de som tågar och håller tal mot vargjakt?

Nu får de rubriker i alla tidningar. Och de olika stadierna i valförberedelserna kan ge notiser under en tid framåt.

Och det är en fråga som faktiskt riksdagen knappast kontrollerar trots att 85% av riksdagen röstade för en vargpolitik som gäller en tid till. Att den med en massiv riksdagsmajoritet beslutade politiken snabbt bryts både avsiktligt och oavsiktligt gör det mycket svårt för statsmakterna att få trovärdighet vad de än gör, och vad de gör är nog ungefär som skyddsjaktsdokumentet, att det blir något diffust, som inte blir en slutpunkt för diskussionen och inte klargör vad som kommer att hända härnäst.

Tillväxtmiljön för partiet förefaller god fram till valet och vad man förväntas göra nu om man är mot varg, är ju bara att skriva på en till inget förpliktande lista för att gå vidare med nästa steg. Och varje steg ger publicitet.

Min gissning är att de lägger av en tid före valet och att således de etablerade partierna inte förlorar så mycket. Men ibland har jag fel när jag gissar.

Dock är det nog verkligen ett genuint missnöje hos ganska många, som nog är villiga att spendera några hundra och någon dag på att hålla verksamheten igång på ett märkbart sätt och jag tror inte det är mycket de etablerade partierna kan göra åt det. Hjälper nog inte att lova att intensifiera bredbandsutbyggnaden och förbättra mobilmasternas täckning.

Karpstryparn sa...

Varghatare = Lobotomerade idioter!