fredag, november 11, 2011

Att åldras med värdighet!

Jag har oftast ingången i debatten kring vård och omsorg att driftsformen inte är det avgörande, utan att kvalitén är det. I den bästa av världar så hade detta varit ett helt hållbart resonemang, men precis som på många andra områden där de privata alternativen ges möjlighet att driva verksamhet som finansieras av våra skattemedel, så verkar det nu som att alternativen själva håller på att stänga den dörren.

Men finns det då någon avreglering eller privatisering som fungerat smärtfritt, nej det gör det inte. Svaret är så enkelt för det finns nämligen ingen verksamhet som fungerar smärtfritt oavsett vilken driftsform den har. Vad som däremot är tydligt hos de stora aktörerna inom branschen är att det jagas kostnader och skärs i verksamheter för att fylla de redan fulla ladorna med mer guld.

Förlorarna är brukarna, anhöriga, anställd, vi skattebetalare och de privata alternativ som gör detta utan vinstintresse. Förlorarna är även de bolag som har verksamhet som håller hög kvalité på sina tjänster utan att väga hur mycket kiss det är i blöjorna så väl inom barn- och äldreomsorg. Det är dags att inse att vinstintressen alltid kommer gå före en värdig omsorg och att den utstuderade profitörens strategi för att sko sig på våra gemensamma skattepengar alltid kommer överträffa bidragsfuskarens.

De vi nu ser är inget annat är resultaten av den borgerliga bidragspolitiken, politiken som syftar till att bidra det privata ägandet av välfärden. Stort grattis till Nordea som med detta halkar ner till girighetslistans silverplats från att toppat de senaste dagarna.

Gammelmedia på detta:
AB / AB2 / AB3 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 / SvD /

Nymedia på detta:
Kulturbloggen / Röda Malmö / Röda Berget / Ya(S)mine / Lases blogg / Kent Persson / Roggansblogg / (S)ebastians tankarBadland Hyena / Sideriska siktetJonas Sjöstedt i NT /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: