torsdag, november 24, 2011

När det väntade blir det oväntade

I dag så presenterar TV4 sin senaste opinionsundersökning, en undersökning som påbörjades två veckor efter Aftonbladets så kallade scoop att Håkan Juholt brutit mot solklara regler gällande hyresersättningen för sitt dubbla boende. Inte helt oväntat så visar undersökningen på ett kraftigt och säkerställt ras för Socialdemokraterna, och med handen på hjärtat så kan man ju undra om det är att betrakta som en nyhet. Att väljarstödet för oss Socialdemokrater skulle påverkas av det efterföljande drevet har väl ett nyhetsvärde som är lika med noll.

Intressant är att nu hur man från TV4 och eventuellt övriga media skall få denna förväntade utveckling att verka som oväntad. Man kommer lägga tonvikt på att använda förklaringar som att om det vore val i dag, och i dag har den borgerliga regeringen egen majoritet, när det egentligen handlar om ett resultat som är sammanställt för en vecka sedan. Nu tror jag inte att opinionen kanske förändrats så mycket den senaste veckan men faktum kvarstår, att vi Socialdemokrater tappar i opinionen efter det drevet som vi utstått är INGEN nyhet.

Raset i stödet kommer pågå ett antal månader, om utvecklingen kring denna fråga följer liknande ”politiska kriser” som skett genom tiderna. För oss Socialdemokrater så handlar det nu om att hitta tillbaka till att ha det politiska initiativet, vilket i sig inte är en uppgift som bör vara alldeles för svår, den borgerliga regeringen har nämligen inte initiativet utan sitter lugnt och stilla i båten och putsar sina siffror på gamla meriter. Det finns nämligen ingenting som är så enkelt som att hålla fasaden på dansgolvet, utan att röra sig. Men när musik väl börjar kan det rasa snabbt…..

Gammelmedia på detta:
TV4 / Aftonbladet / SvD / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / DN /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Peter Andersson / Martin Moberg / JingeInte min ledamot i Riksdagen / Mats Berglunds blogg / PLCPeter Högberg2 / Röda Malmö / Kent Persson / Anybody´s place / Thomas Böhlmark / Nysossen /

Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Politisk kris i Sverige är det tydligen när det går dåligt för sossarna.
”Det känns som en statskupp”, sa Marita Ulvskog, (s) efter valresultatet efter valförlusten l97ó.

Krassman sa...

@Anonym:
Har du någon relevant analys av mitt inlägg med koppling till 2011 eller har du bara historiska citat som är ovidkommande? Har vi en politisk kris i Sverige förresten, en borgerlig minoritetsregering kanske har de svårt att agera och riskerar att få stryk men kris kan jag knappast hålla med om.

PeO sa...

Raset lär fortsätta - speciellt nu som BÅDE Mona Sahlin och han Östros visat att man inte stöder Juholt. Det är ju inte i sig så förvånande som du skriver med tanke på vad som skett efter valförlusten. Det mer mer förvånande och oroande tycker jag är att S verkar helt förlamade - utåt i alla fall. Ni talar om att ta tillbaka det politiska initiativet. Det börjar väl nånstans med att ha en ledning (ledare) som har ett förtroende hos folk. Och hur bygger man upp ett sådant? Inte genom att göra en "pudelturne" genom partidisktrikten. Tror nog inte att du skall underskatta detta.

Anonym sa...

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/synovate-jatteras-for-moderaterna_6513668.svd
Synovate-jätteras för moderaterna och S åter störst

Agnetha sa...

Inte för jag är så insatt, men skulle inte partiet må bra av att byta ut Juholt ??? Eller är det sån dålig återväxt i partiet att man inte vet vem man skulle välja istället för ???? Det skrämmer mig att M får mer och mer röster. Tyvärr verkar det som att de av Reinfeldt kallade sovande folket fortsätter sova och inte vakna och se bedrövelsen i alla dess former.