fredag, december 09, 2011

Tvåsiffrigt för V stavas EU

Det var den 11:e juni 2007 som jag uppmanade Jonas Sjöstedt för första gången att komma hem och ta ledning över Vänsterpartiet. Sedan dessa har jag blivit tvungen att upprepa min önskan, men jag kan nu se att min önskan är på väg att besannas, om nu Vänsterpartiet själva vill. I helgen så träffas Vänsterpartiets valberedning och skall ena sig om ett namn som de skall förorda till partiordförande, men det är onekligen kongressen i januari som helt avgör frågan.

 Nu kan ju vän av ordning undra varför är en sosse som mig så intresserad av att se Jonas Sjöstedt som ledare för Vänsterpartiet, och förklaringen är egentligen ganska enkel. När jag påbörjade mitt politiska engagemang så stod valet mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Jag valde det förstnämnda eftersom jag förutsatte att Vänsterpartiet skulle driva en tydlig politik från vänsterkanten och att mitt fackliga engagemang behövdes inom folkrörelsen i Socialdemokraterna.

Jag var aktiv inom fackförbundet Metall, och fick tidigt höra talas om den engagerande Vänsterpartisten från Umeå. Sedan dess så har jag följt Jonas arbete och jag förbannade den dagen då han bestämde sig för att kandidera till Europaparlamentet. Jag tyckte hans engagemang behövdes här hemma, men sett till nuläget så gör hans erfarenheter av sitt arbete där honom till den enda kandidaten inom Vänsterpartiet som verkligen kan göra EU till en valfråga.

I valet 2014 så kommer det finas två partier som är EU-kritiska, det är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. EU:s framtid kräver engagemang och kunskap och vilka av dessa två partier som kan leverera detta är uppenbart. Om Vänsterpartiet fattar rätt beslut på kongressen i januari kommer de få en partiordförande som med emfas kan positionera sitt parti inom ett ledigt politiskt utrymme. Rätt hanterat så detta vara frågan som göra att Vänsterpartiet noteras för tvåsiffrigt i valet, men det avgörs av rätt beslut tas på Vänsterpartiets kongress.

Gammelmedia på detta:
Nymedia på detta:
Havets blogg / Jonas Sjöstedt /

Krassman / In Yor Face

8 kommentarer:

Jonny sa...

Du var i valet och kvalet mellan att bli medlem i S eller V ?

Det säger en hel del om antingen dig, om socialdemokraterna eller båda ...

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Nu går det verkligen upp för mig att Herr Krassmann är en äkta sosse!! I över 20 års tid har ledande sossar gjort vad man kunnat för att distansera sig från V. S och V vilar på samma värdegrund och borde stå varandra nära.

Krassman sa...

@Jonny: Det säger väl ingenting om någonting egentligen. Tror inte att "socialdemokraterna" och "vänsterpartiet" är homogena grupper som utgörs av enskilda individer? Eller tror du verkligen det?

@Tankesmedjan: Wow, tack, tror jag! Vilka dessa ledande sossar är som du syftar till vet jag inte vilka det är men att det finns olikheter mellan partierna är ju även viktigt att visa, annars skulle de aldrig finnas två partier. Du känner säkert till problemen inom alliansen på detta ämne.

Vi står varandra nära, ditt borde känns inte riktigt motiverat om jag skall vara ärlig.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jodå Herr Krassman, det var ärligt och positivt menat! Jag tycker dock att det finns "tveksamheter" hos S de senaste 20+ åren. Ett mycket bra exempel är avregleringen av el-marknaden som Bildt beslutade men S genomförde. Man kunde och borde ha stoppat det men det var tydligen viktigt att skapa en låtsas-marknad. Det finns fler exempel men detta ligger bra till eftersom vi EON-kunder fått en EXTRA faktura nu lagom till Jul på ca 4000 kr (alltså utöver den vanliga skövlingen av plånboken!) Jag kan ärligt säga att det blir inte mycket till jul hemma hos oss iår!

Bo Widegren sa...

Du säger att det bara finns två partier som är EU-kritiska. Jag är socialdemokrat och tycker att det är fan så illa att vi inte i denna fråga är inne på samma linje som Jonas. EU bygger ju på ett fördrag där kapitalets frihet ges företräde framför sociala rättigheter och där konkurrens och upphandling är okränkbara bibelcitat. Upphandlingen vad gäller äldreboende mm är ju en extrem tillämpning av fattighjons- stadgans auktionerande ut av hjonen. Nej EU uppfyller knappast ens ett minimum av demokratisk socialism, vilket väl är den bas som vi borde stå på.

Krassman sa...

@Tankesmedjan: Men då får jag be att tacka. Du slår dessutom huvudet på spiken när det gäller avregleringen av elmarknaden. Att den avregleringen inte skulle fungera vet jag inte om det var kännt men även jag kan konstera i efterhand att det fungerat fan så dåligt.

Tror även att energipolitiken i Europa grusade de "svenska" planerna när det gällde tanken till att skapa en marknad. Nu måste vi lära oss av misstagen. Den avregleringen och den brittiska av järnvägen måste väl ändå ses som europas två sämsta tänkbara. Tack för dina kommentarer, skall hålla ett öga på ditt skrivande.

Bo Widegren:
Jag är en sann EU-vän men jag håller med dig om att "den" lider av ett demokratiskt underskott. Det enda sättat vi har för att kunna påverka är att vi engagerar oss ännu mer i eu och dess framtid. Vi svenskar har mycket att lära när det gäller vårt sätt att arbeta mot/med EU och vårt sätt att se på EU. Här kan vi lära oss mycket av Finland.

Handeln har genom år tusenden skapat en bättre framtid och jag är fullt övertygad om att den kommer göra det även i framtiden. Fri rörlighet för kapital, varor, tjänster och personer är en nyckel till en bättre värld med större acceptans.

Den sociala dialogen är avgörande, men jag tror inte att de europeiska ländernas utveckling och ökade soscialatrygghet hade kommit fortare utan eu, tvärt om.
Mina erfarnheter från fackligt arbete i länder som Ukraina och Vitryssland har givit mig den övertygelsen.

PeO sa...

Tvåsiffrigt för V? Tvivlar starkt på det då hela deras program verkar gå ut på att åka vänsterut. Dvs närmre 4% än nåt annat. Var skall dom i så fall sno dessa väljare från? S och MP. Resultatet för S blir ännu värre siffor och för MP tillbaka till det vanliga med ca 6/7 %. Jag tror V kommer att ha det tufft då man på alla sätt och vis är på väg tillbaka till "det gamla" V som fanns INNAN Gudrun Schyman kom in och lyfte upp dom från samma nostalgiska tillbaka till 70-talet tänk som Juholt verkar driva. Skall bli intressant framöver om Jonas S åstadkomma nåt. Hoppas inte.

2000aldrig sa...

Osynliga Vänsterpartiet

http://bit.ly/rUdMEe