torsdag, mars 08, 2012

Ett bidrag på internationella kvinnodagen!?

GRATTIS ALLA KVINNOR! I dag är dagen då vi hedrar er och vårt gemensamma arbete för jämställdhet mellan könen. Som alltid så är denna dag full med personer som känner sig åsidosatt och trampade på, dessa är dessutom företrädelsevis män. Att jämställdhet inte råder mellan könen är ett problem för kvinnor så väl som män, men att fira internationella kvinnodagen och uppmärksamma de strukturella förtryck som drabbar kvinnor står INTE i motsättning till de män som utsätts för ett liknande strukturellt förtrycks.

Ja vi har kommit långt i Sverige på området, vilket skall prisas. Men det är inte det som dagen handlar om, i alla fall inte för mig. Som oftast så brukar det första som de som vill påpeka de strukturella problemen som finns vara att man vill konstatera att man kommit långt, och sedan inflika ett men….Det är liksom de republikaner som måste inleda kritiken mot vårt kungahus genom att gratulera till att en ny tronarvinge fötts. Vi måste komma ifrån att i debatten låta ordet ”men” vara dörröppnaren och på något sätt ursäkta att vi har krav än det rådande läget.

Kvinnorsfrigörelse är ett tecken på ökad jämställdhet och i dag presenterar Reinfeldt ett viktigt steg i den frigörelsen, genom att Filippa och Fredrik separation blivit publik. Nåja, nu var jag lite väl elak, även i mina mått mätt och så är det naturligtvis inte. En separation är alltid svår för de inblandade och innehåller få vinnare, speciellt med barn inblandade. Men val av dag för denna deklaration kanske skulle varit en annan. Nu har media fokus på person, istället för politiken vilket är olyckligt. Hoppas medierna hittar tillbaka till det som är det viktiga, men hur stor är den chansen egentligen?


Gammelmedia på detta:

SvD / DN / DN2 / SvD2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / DN3 /

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face     

Inga kommentarer: