onsdag, mars 14, 2012

Tolgfors till reträtt

Nu har det gått ett par dagar sedan Tolgfors försökta förvirra Sveriges journalistkår genom de rökridåer och chockgranater som hans nu mer världsberömda PowerPoint levererade under fredagen. Tolgfors var mycket medveten om att hans taktik att problematisera frågan in absurdum skulle köpa honom lite tid, men på frågan om han nu är väl förberedd på nästa våg av journalistisk granskning som i dag inleds är ännu inte besvarad.
På dagens uppgifter om att regeringen de facto var medvetna om den förstudie som togs fram och att ansvaret för militärsamarbetet med Saudiarabien ligger hos regeringskansliet – inte FOI är inte ”lösplugg” i sammanhanget. Förre generaldirektören för FOI, Madelene Sandströms vittnesmål i regeringens hantering av frågan har tveklöst större trovärdighet än Tolgfors bort och förklaringar. när hon för första gången ger sin bild av affären.

Hörde även Jan-Erik Rendahl, som tidigare var tillförordnad generaldirektör på FOI, på radion i morse och hans tydlighet kring regeringens vetskap om vad som pågick på FOI finns det ingen anledning att ifrågasätta. Tolgfors pekade i fredags pekade ut FOI som boven i dramat och sa att myndigheten gått för långt i kontakterna med Saudiarabien utan regeringens godkännande. – Det är helt fel. Det kan jag absolut inte acceptera. Det är självklart att det inte hade kommit fram en underskrift om inte departementet varit insatt i det. Det är fullständigt löjligt, säger Rendahl.

Ansvarig minister är ansvarig för departementet och det skall bli intressant och se hur Tolgfors nu skall hantera den bild som nu uppdagas när det gäller regeringens ansvar i frågan. Skall han skylla på en egen tjänsteman på departementet eller kommer han tvingas ta det ansvar som han faktiskt har som statdsråd och avgå så frågan inte stänker ner hela den borgerliga akteiklubben för Lundin Petroleum.....förlåt...jag menar regeringen.

Ekot har sökt Sten Tolgfors för en kommentar, men han har dragit på reträtt och vill inte kommentera uppgifterna. Han skriver säkert på en ny PowerPoint om ni frågar mig.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: