onsdag, september 02, 2009

Magnus får ta och läsa på

Idag så tar CUF:s ordförande, Magnus Andersson, ytterligare ett steg ut på denna tunna isen. Den här gången gäller det studentbostäderna. Analysen som han förmedlar är att fler studentbostäder behöver byggas, som är korrekt, men sedan kommer Andersson till själva problematiken som han ser det. Det är så dyrt så därför skall handikappanpassning och lyx minimeras. Hans motivering är att hyresgästernas ekonomi kräver att de är billiga och funktionella.

23 kvm, 4100 kr/mån (10 mån/år) med bredband och utrymme för alla

Anderssons artikel lämnar en hel del mer att önska vad gäller byggandets kostnader, långsiktighet och vad som är lyx och inte. Var själv på invigning av nya studentlägenheter i Norrtälje och jag sitter i styrelsen för bolaget som uppförde dessa lägenheter. Att man väljer att kakla badrum är en förvaltningsfråga. Med en hög omsättning på de boende så vill man minimera slitage, åverkan och underhåll. Elektroniska lås, Golvvärme, kaklade badrum, tavellister, strömsatta brandlarm och hotellrumsbrytning av elen är alla saker som är dyrare än det billigare och kortsiktiga alternativen. De alternativen är hål i väggar, trasiga element, ökade energikostnader, och ett ständigt bytande av lås och nycklar.

En annan aspekt är detta med handikappvänligheten. Bara för att själv inte behöver det så kan det finns personer i din närhet som gör det. Själva regeln om att nyproduktion måste vara handikappanpassad är för att byggabort det bestånd som idag står för stora kostnader i handikappanpassning. För mig så finns det inga garantier att en studentbostad inte kommer att användas av andra hyresgäster än just studenter i framtiden. Det finns länder som resonerar på andra sätt som Tyskland och Frankrike där en viss del av beståndet skall vara handikappanpassat.

I Norge så är kravet att det skall finnas en handikapptoalett på varje våningsplan istället för i varje lägenhet. Det kanske är billigare, men om är det alltid kostnaderna som skall avgöra vilken nivå av tillgänglighet som finns. Är inte rätten till tillgänglighet lika viktig för alla och måste funktionshindrade konstant utmålas som en belastning och en utgift i vårt samhälle. Regeringen har lämnat ett uppdrag till Boverket att titta på reglerna kring byggande av studentbostäder och Boverket skall vara klara med sitt arbete den sista december i år. Om man kommer att föreslå ändringar när det gäller handikappanpassningen får vi väl se, men jag tror faktiskt inte det.

Tillgängligheten för funktionshindrade måste öka och ett mer kategoriserat boende medför problem på sikt, problem som givit den lagstiftning vi har idag. Enligt Boverkets utredare så finns uppfattningen att röster i debatten har tittat för snävt på frågan om den extra kvadratmetern i hygienutrymmen och dess kostnad på det stora hela. Det finns andra aspekter och lösningar som till exempel dubbletter, där två lägenheter delar på ett badrum vilket både skulle vara tillgängligt och minska kostnaderna dramatiskt.

Magnus Andersson skriver att politikerna bör nöja sig med att ställa krav på att byggnaderna står emot oväder och inte rasar, att husen inte förbrukar för mycket energi eller ger sjukdomar på grund av exempelvis mögelproblem och att en bostad med liten toalett är bättre än ingen bostad alls. Hade han läst på frågan lite mer så kanske tonen och analysen varit en annan.

Gammlemedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Aurora Felderman sa...

Bra skrivet Krassman!

En partikollega till Magnus Andersson menar på min blogg att Andersson har rätt för att han är byggnadsingenjör.

Skrämmande inställning till negativ särbehandling som Anderssons debattartikel tyder på visar att även en byggnadsingenjör kan ha brister.

Krassman sa...

@Aurora Felderman
Artikeln visar med all tydlighet att byggnadsingenjörer inte bygger hus eller samhällen. De ritar byggnader på papper och bör med andra ord överlåta samhällsbyggande och själva hantverket av byggandet åt andra. Magnus Andersson behärskar med anda ord inget av dom två.

Kjell Stjernholm sa...

Jag tycker det mest skrämmande, nu när debatten börjat lägga sig, är att jag i bloggkommentarer sett så många unga påhejare inom CUF.
Jag hyser ingen rädsla för de etablerade partierna, och tror inte en sekund att vuxen-Centern nånsin skulle anta diskriminering i sitt partiprogram.
Men det unga påhejandet. Vad tyder det på inför framtiden?

Krassman sa...

@Kjelle
Mycket intressant att du tar upp detta. Har en vän som kommer att ställa frågan i ett öppet brev till den Centerpartistiska riksdagsledamoten Kenneth Johansson. Kenneth Johansson håller i utredningen om LSS och frågan kommer ta avstamp i om det är så att han delar synen som CUF har gällande detta.

Tack för din kommentar.