onsdag, mars 14, 2007

Demokrati, i valda delar enligt Wilandh.

Norrtelje Tidnings Magnus Wilandh skriver den 11/3 i utgivarens kolumn att politikerna i Norrtälje leker kurragömma med deras reportrar. Wilandh gör gällande att många håller sig undan och kommer med lama ursäkter när hans reportrar vill göra nyheter på tagna beslut i nämnder och styrelser. Han skriver i sin kolumn - Jag har aldrig under mina 32 år i mediebranschen hört talas om en tramsigare och larvigare kommunikationsattityd.

NT:s nyhetschef och stf ansvarig utgivare Magnus Wilandh.

Wilandh tar upp exempel där enskilda nyhetsreportrar skickats in på den politiska labyrintens irrvägar. I ett specifikt fall tvingades till och med en reporter ödsla massor av tid på att få ett redan fattat beslut bekräftat. När jag läste Wilandhs beskrivning så fick jag en del tankar. Otalet gånger har kommunpolitiker uttalat sig i media innan medborgare som direkt berörs informerats om de fattade besluten. Det arbetssättet förstärker föraktet mot oss politiker och bör i största möjliga utsträckning förhindras. Wilandh tar upp den demokratiska aspekten och skriver att "snabbhet och uppriktighet är nödvändiga ingredienser i den kommunala politiska processen, annars faller trovärdigheten för våra folkvalda pladask". Här tycker jag Wilandh har en poäng men glömmer den andra sidan av frågeställningen och har en något enkelspårig hållning. Att Norrtelje Tidning skall veta alla om alla först kan inte vara den enda sanningen.

En ytterligare frågeställning är varför vi från oppositionen så sällan kontaktas av Norrtelje Tidning när politiska frågor berörs på nyhetsplats. Det måste ju även det vara en demokratisk fråga att kommunens innevånare får hela den demokratiska bilden och inte bara valda delar. När frågan ställs så meddelas att vi är välkomna att kontakta tidningen om vi önskar ge vår version på frågställningarna. Känslan av att minsta motståndets lag gör sig gällande är påtaglig. Vi får helt enkelt meddela Norrtelje Tidning samtliga ställningstaganden och beslut i frågor som rör hela kommunpolitiken så får vi se om nyhetsrapporteringen blir mer innehållsrik och demokratisk.

Krassman, In Your Face

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: