onsdag, augusti 29, 2007

Guns don´t kill people, people kill people

Enligt den rykande färska rapporten Small Arms Survey så är USA beväpnat till tänderna. Rapporten visar att USA:s medborgare är de mest välbeväpnade i världen. På 100 Nordamerikaner går det 90 skjutvapen enligt en årsrapport från det Genève-baserade forskningsprojektet . Efter USA kommer Jemen med 61 skjutvapen per 100 invånare följt av Finland med 56. Sverige har 31 vapen per 100 invånare och hamnar därmed på delad åttondeplats, tillsammans med Österrike och Kanada.

Guns don´t kille people, but they help....

Det är en betryggande ledning som USA har i detta vapenrace och det skall nog mycket till om Jemen kommer att hota USA:s guldmedalj i vapentok. NRA har i alla fall en tydlig linje när det gäller Nordamerikanens vapeninnehavet, och det är att det är för lågt. I dag så innehar USA:s befolking någonstans mellan 30-50 % av alla civila vapen i världen. Efter skolmassakern på Virginia Tech i Blacksburg, Virginia så tog NRA tillfället att sprida budskapet att alla elever måste kunna beväpna sig mot "dessa galningar". Undrar vilka som är galningarna egentligen?

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är problematiskt med antalet vapen i USA, men samtidigit ligger även Sverige relativt högt när det gäller antalet civila vapen och här begås faktiskt inte särskilt många brott med lagliga civila vapen. Något direkt samband mellan antalet vapen och dödande finns alltså inte. ... så det ligger nog en del i din rubrik iaf.

Krassman sa...

Mattias: Du kunde inte ha mer fel kan jag säga. Sambandet mellan antalet vapen och socialtvåld är uppenbar. Det som även påverkar är naturligtvis den vapen kultur som landet har. Small Arms Survey från 2004 visar det tydligt. Där står följande

"North America registers the third-highest rate of firearm homicides (3.5 per 100,000) and the highest rate of firearm suicides in the
world (5.5 per 100,000).

"A number of studies suggest that access to guns increases the likelihood that women, youth, and the elderly become victims of violence"

Anonym sa...

En sak man skall komma ihåg i vapendebatten och USA: detta land föddes med vapen i hand kan man väl säga. Våld har präglat USA ända sedan "The Declaration of Independence" och den lagliga rätten att bära vapen. ATt vi här i fridfulla (nåja, lite ironsikt där...) Falukorv förfasas över detta är ju inget konstig alls. Vi har ju en helt annan tradition, mera hembränt och knivslagmål på logen.

Jag har haft förmånen att resa en del i USA och det man sällan tänker på är de enorma skillnaderna mellan olika delstater och t.ex mellan östkusten och mellanvästern. Nån vis man sade "USA är inte ett land det är en ide´". Bra tycker jag.

Vi svenskar drar ju regelmässigt USA och alla människor i USA över en kam, en tradition sen 60-talet, proggvänstern och Palmes tid. Ibland kan jag tycka att det är lite synd då det ju finns så mycket annat än våld och vapen i detta stora land.

Sen skulle man ju vilja se en statistisk jämförelse mellan våldet i USA och t.ex Sverige baserat på antalet boende. Och vad gäller självmord ör ju metoden av ganska akademiskt intresse. Vill man dö gör man det oavsett om man har en Smith&Wesson eller en gammal Volvo man kör in i en mötande timmerbil...

Krassman sa...

Jon-Rutger: Skönt att se att takterna sitter i. Kolla på small arms surveys hemsida. Hur mycket spännande data och länkar som helst.

Anonym sa...

Krassman: Hur förklarar du då att Sverige med förhållandevis hög andel vapen ligger relativt lågt när det gäller våld där vapen används. (Det finns fler länder än USA att jämföra med).

Därmed inte sagt att jag ställer mig bakom vapenliberalerna i USA.

Krassman sa...

Mattias: Sverige som nation föddes inte som USA, men hjälp av vapen. Den vapenkultur som finns i USA:a kan inte jämföras med det sättet som vi ser på vapen i våra Svenska hem. Varför Finland och Sverige ligger högt i statistiken är av det stora jaktintresse som finns och det är sällan som det används som ett försvar av den egna egendommen, det är väl bara vargen som får smaka på den medicinen. I Sverige så heter våra frihteskämpar Bamse och Pippi Långstrump, detta tillskillnad från USA:s som heter George Armstrong Custer och David Crockett.

Anonym sa...

Det var liksom det som var min poäng: att det inte finns ett absolut samband mellan antalet civila vapen i ett land och våldsbrottsligheten.