lördag, augusti 18, 2007

Vill bolagen möta efterfrågan på E85?

I dag är det stundtals brist på miljöbränslet E85 på mackarna. E85-förbrukningen stiger oavbrutet och bensinbolagen klarar inte att leverera. I juni sålde OK-Q8, som är Sveriges största bensinbolag, mer än tre miljoner liter E85 vilket var 55 procent mer än under samma månad i fjol. Den totala försäljningen för samtliga bolag i juni översteg tio miljoner liter vilket var en ökning med 71 procent jämfört med juni 2006.

Är branschen intresserad av att möta efterfrågan ?

Det är helt uppenbart att behov och efterfrågan inte går ihop när det gäller Etanolen. En rad bilmärken kommer med nya modeller inom kort och efterfrågan på Etanol kommer bara att öka. Frågan är nu vad branschen kan göra och för att matcha just behov och efterfrågan. När man läser Helena Fornstedts (Statoil) kommentar så kan man tycka att viljan att möta den ökade efterfrågan saknas. Regeringens miljöbilspremie är bra, men finns inte E85 att tillgå så har den tappat sin verkan. Vi får väl se om regeringen är intresserade av att ställa större krav på branschen i den här frågan.

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, vi får hoppas att e85 försvinner från marknaden illa kvickt. Vi behöver bättre och effektivare bränslen som biogas och DME!

Anonym sa...

Vi får hoppas att efterfrågan och utbut möts, då E85 kanske inte är värdens bästa bränsle. Men fortfarande bättre än bensin, en annan grej kanske vore att blanda in mer etanol i dagens bensin än vad som finns (5%)

Krassman sa...

Anonym: Klok tanke det där med att bland in mer etanol tycker jag. Oavsett så måste det göras mer för att "alla" altenativa bränslen finns för att möta den ökade efterfrågan. Skall själv konvertera min motorcykel till etanol under vintern.