fredag, augusti 03, 2007

Svar till moderater som förlöjligar sjöfylleriet

Fick på ett av mina tidigare inlägg en kommenater från den moderate riksdagsledamöten Göran Pettersson som i sitt inlägg länkade mig till en artikel i Norrtelje Tidning som en trio av riksdagens moderater hade slarvat ihop. Ve och fasa, trots att det var i slutet av juni så kunde jag inte låta deras okunskap förbli obemött. Här följer resultatet.
Båten på bilden har massor att göra med inlägget.....

Jag kanske är något sent ute men i NT den 27/6 så publicerar ett antal moderata riksdagsledamöter ett försvarstal för åsikten att inte vilja införa en promillegräns på sjön. Artikeln är full av antaganden, motsägelsefulla påståenden och vittnar om en undernärd insikt på området. I den borgerliga alliansen får vi Socialdemokrater sätta hoppet till övriga partier så att vi sommaren 2008 kan se både Tull och Kustbevakning tillsammans med polisen ta upp kampen mot sjöfylleriet.

I Artikeln så gör de moderata författarna gällande att det är ologiskt och orimligt att kräva att samma regler ska gälla alla överallt när vi vet att villkor och förutsättningar på sjön är så olika. Med det resonemanget så kan kommer väl snart moderaterna föreslå att införa olika kriterier som skall gälla vid rattfylla? För visst råder olika förutsättningar på land också? De kanske menar att vi skall ha olika kriterier beroende på vilken typ av bil man framför, om det är grus eller asfalt och vilken hastighet som gäller. Ett resonemang som är helt orimligt naturligtvis, trots de olika förutsättningarna.

Vidare så skriver trion att kravet på nykterhet för annans säkerhet kan heller aldrig vara lika stort för den som befinner sig i en roddbåt på en insjö som för den som framför en snabbgående motorbåt i en vältrafikerad farled. Vad har hänt med den risken för den enskilde i det moderata påståendet. Statistiken från Svenska Livräddningssällskapet och Räddningsverket är entydig. 6 av 10 som drunknar har alkohol i blodet och merparten av olyckorna sker med små båtar i lugna vatten. Detta faktum verkar Moderaterna helt glömt, trots informationskampanjer och bättre vetande.

Moderaterna står nu som det enda regeringspartiet som är emot att lagstifta om promillegräns på sjön, skall de ha den hållningen i framtiden så hoppas jag att de hittar bättre argument än de som det hittills presenterat. De drar nämligen ett löjets skimmer över en fråga som varje år kostar otaliga människoliv och stort lidande.

Kristian Krassman (s)

Inga kommentarer: