fredag, mars 21, 2008

Idrott + politik = sant

Europamästaren Milorad Cavic får Serbien får inte simma fler individuella grenar i sim-EM. Detta som straff för hans politiska demonstration efter guldet på 50 m fjäril i onsdags. På pallen så hade Milorad Cavic en t-shirt med texten "Kosovo tillhör Serbien".

Kosovo tillhör Serbien eller oxå inte Cavic !

Fler än 30 länder har erkänt den före detta serbiska provinsen Kosovo som självständig nation. De senaste tre länderna att göra det var tre serbiska grannländer - Kroatien, Ungern och Bulgarien. Med utvecklingen i Tibet och frågan om bojkotta OS i Peking färskt i minnet så kan vi väl alla erkänna en gång för alla att idrott och politik hör ihop lika mycket som politik och idrott hör ihop.

Krassman, In Your Face

78 kommentarer:

Anonym sa...

ja blir så förbannad!!!! dem kan lika göra ta ifrån oss alla rättigheter om dem ska fortsätta här! kosovo je srbija!

Unknown sa...

Blir så jävla förbannad!

När de svarta löparna gjorde "black power" på prispallarna förr i tiden fick de världens sympati!

Milorad Cavic gjorde som han tyckte var rätt utan att förolämpa någon! Sluta upp med dumheterna! Dessutom, Kosovo ÄR Serbiskt och Tibet ÄR Kinesiskt!

Hoppas att någon ta och mördar den där hycklaren Dalai Lama snart!

Anonym sa...

alanray: Hur kan du jämföra mörkhyade och deras 400 års långa lidande med serbernas nuvarande tillstånd? Vad i helvete har serbern fått genomlida? Det finns orsaker till att hela Yugoslavia har sönderfallit, länderna runtomkring slog sig inte fria utan en anledning - same goes for Kosova. Serberna fick det de bad om.

Rroftë Kosova Republikë!

Anonym sa...

Shqiponja: Jaha så de finns alltså en gräns för hur långt ett land ska ha plågats innan man får ha politiska budskap? Är de du som avgör den eller?

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА

Unknown sa...

Shqiponja:

Principiellt så handlar det om samma sak! Det är alltså idrottare som uttrycker sina politiska budskap på en idrottsarena!

Sen om det är Serbiens fel eller Kosovo som är rebellisk finns det vida skilda åsikter om. Men jag som _icke_ tillhör någon av folkgrupperna i forna Yugoslavien tycker inte att Serbien gör ngt fel i att inte erkänna Kosovo. Det _är_ är Serbiskt.

Men det är ju bara min tanke.

Vidare är Milorad Cavic en mkt empatisk kille som jag faktiskt har haft chansen och träffa! Så tycker att omvärlden straffar honom alldeles för hårt!

Det är länder som Kina och Serbien som utmålas som "bad guys" och folk i Sverige har mage att prata om censurfriheten i andra länder?

Anonym sa...

För det första sö bör man citera rätt, och "Kosovo är serbiskt" är ett felcitat. "Kosovo är Serbien" är det korrekta precis som flera här skriver.

Faktum är, vad vissa än må tycka, att Kosovo är Serbien precis lika mycket som skåne är Sverige.
Att viss länder har godkänt Kosovo som egen stat betyder inte att det är en egen stat.

Att sen straffa honom på så vis att han inte får simma fler lopp på EM är helt uppåt väggarna. LEN gör ju själva fel i sin kontroll (som alltid ska ske innan en prisutdelning) med att låta honom passera och gå till prispallen med den tröjan om de tycker att det är fel. Alla de som är på plats har ju kunnat se att han haft den tröjan på sig och det krävs inte en hjärnkirurg för lägga märket till någons klädsel.

Böter hade varit ett godkänt straff, men att stänga av honom från fortsatt tävlande är inte bara fel utan helt galet.

shqiponja:
Vad du tycker om Serber och svarta har inget med saken att göra. Folk tycker olika och de har de rätt att göra. Men om den ena har rätt att uttrycka sig borde den andra också ha det - allt annat vore hyckleri från din sida.

Anonym sa...

LEN är löjliga och ger ett för högt straff för att en kille har ett geografiskt budskap.
Men LEN är ju bra på att sätta dit lätta mål medan de blundar för de mål som är svåra. Mycket dubbelmoral här.

http://www.swimnews.com/News/displayStory.jhtml?action=get&id=5930

Anonym sa...

Undrar hur de hade reagerat om han istället hade haft tröjan "befria Tibet"?

Det här visar bara än en gång hur rädda idrottsorganisationerna är för att blanda in politik i idrotten.

Anonym sa...

bigbaby, alanray OCH anonym:
Det jag försökte utmärka med mitt inlägg var att de mörkhyade fick (jag citerar alanray) "världens sympati" på grund utav en massa olika anledningar - 400 års förtryck till exempel.

Jag sa aldrig att idrottsmän INTE har rätten att uttrycka sig (och detta gäller alla idrottsmän OAVSETT ursprung) inom valfritt ämne, detta är något ni tolkat det som. Jag tyckte helt enkelt att det var en dålig jämförelse.

F.ö så tycker jag att Kosova-konflikten är ett väldigt känsligt ämne - men även att alla har rätt att uttrycka sina egna åsikter och teorier (dessa bör nämligen respekteras utav båda parterna) - men inga åsikter kommer att ändra på faktumet att Kosova är (och kommer förbli) ett självständigt land.

Enough said.

sweet to know sa...

KOSOVO ÄR SERBISKT...ca 30 länder har erkänt den serbiska provinsen som ett land, faktiskt inte många om man ser till hur många länder det finns. Finns dock ett lite roligt inslag i hela debatten kring kosovo, och det är att dom som har minst fakta alltid vet bäst. Finns dom som menar att det albanska folket på kosovo alltid varit där...varför finns Albanien då??? Alla utlänningar i Sverige för ett eget fritt Västra Götaland!!Om någon svenne menar att det tillhör Sverige SKALL den STRAFFAS. Låter inte detta patetiskt?

Anonym sa...

Ja blir ledsen och förbannad. Man kan väl inte bara ta ett landområde ifrån ett land bara för att man inte har jobb och ambitioner i livet men har råd att göra stora familjer och bli fler. Jo, sedan när man är tillräckligt många så börjar man att begära egen regering, egen polis osv....Eget land!? Vad ska de leva på? Bidrag från mig och Dig via EU?

Anonym sa...

Där försvann yttrandefriheten..

Anonym sa...

http://www.guardian.co.uk/world/2000/apr/16/balkans

Jag är inte heller partisk - jag är varken alban eller serb - men jag har studerat denna konflikt under många år, och då har jag endast följt källor som inte är partiska. Ni säger att idrottsmannen inte förolämpar någon med sitt "oskyldiga" budskap prydandes hans blodröda t-shirt - men faktum är att han förolämpar alla dem människorna som förlorat någon under kriget, det dem nu döda människorna slogs för och slutligen dog för!

Krassman sa...

Samtliga: wow, det här var hett vill jag lova. Bra debatt men som vanligt några riktigt låga slag. För att citera en av mina favorit riksdagsledamöter "jag tycker att gränser känns 80-tal".

Eftersom demokrati råder och det nu är så att en majoritet av Kosovos folk som vill ha självständighet så skall de naturligtvis få det.

Om ni inte delar den uppfattningen så vill jag se förslag på hur frågan skall lösas, inte hänvisningar till att Kosovo är Serbiskt. Det löser nämligen inte frågan i sig. Tala framtid vänner, inte om historia.

Anonym sa...

Det är bara att applådera LEN för det rätta beslutet, idrott och politik går inte ihop!

Kosovo är ett självständigt stat erkänt av inte mindre än 33 av världerns mest inflytelserika och demokratiska länder däribland Sverige och detta på mindre än en månad sen den utropa sin suveränitet. Serbians propaganda köps inte längre av omvärlden, och det ser vi idag med det radikala elementen som kommer i makten under den kommande valet.

All lycka till Kosovos invånare!

Anonym sa...

Att Kosovos självständighet har erkännts av 33 länder gör det inte till ett självständigt land. För dom som inte viste det.
Grekland har bland många inte erkänt Kosovo som egen stat.

Serbiens "propaganda" har väl aldrig köpts av omvärlden? De har ju hela tiden utmålats som bovar medan alla andra alltid har varit "änglar".

Anonym sa...

Problemet i hela den här historien är att killen hade en t-shirt med texten KOSOVO ÄR SERBIEN....
Jag skulle bara vilja fråga ER som inte kan läsa kyrilliska om ni förstår det som står på tröjan?
Svaret är NEJ eller hur?
Med andra ord så var det inget politiskt med det egentligen, för hade han velat "provocera" västvärlden (läs USA, EU-länder som erkänt KOSOVO) HADE TEXTEN VARIT PÅ ENGELSKA eller hur????
Det enda han ville var att visa att han stödjer sitt folk. Hade han haft bild på che gue vara hade det säkert gått bra...
Det bevisar bara att de i LEN är verkligen patetiska och inte vet vad de snackar om precis som den här shqiponja som skriver sina kommentarer här...
BTW ja jag är serb

Anonym sa...

Tycker det är så jävla överdrivet... Serberna tycker att kosovo är Serbiskt, albanerna tycker det är albanskt... Vad är rätt vad är fel? 33 länder har erkänt! Hur mångar har inte, eller kommer inte att göra? MÅÅÅÅÅÅÅNGAAAAA


Så jävla trött på svenskar som tror dom är värsta experter när dom har fått allt serverat på silverfat o alldrig har vatt i ett krig eller känt på hur det är att bli utkörd från sitt hem... /Serb

Anonym sa...

Enligt resolution 1244 har Cavic rätt. Enligt Helsingforsavtalet har Cavic rätt. Enligt FN har Cavic rätt.

Undrar vad som störde Holländarna mest. Att en Serb tog Guld, den kirylliska texten eller att texten är sann?

Косово је Србија!

Anonym sa...

Har vänner av nästan alla folkslag i forna jugoslavien.Hade även en vän som kom från serbien,hade bott i Sverige i 10 år.När hon fick veta att jag umgicks med en tjej i skolan från Kosovo sa hon upp bekantskapen med mig.Hennes barn fick inte leka med Albanska barn mm.Har under flera år nu studerat om forna jugoslavien.Jag har inte varit med om något krig,jag säger tack gode gud att jag är född i ett land där man har demokrati.Där man inte uppfostras att hata andra folkslag.Jag förstår inte varför Serber som lever nu o inte på1200-talet,pratar o historia o inte ser att i Kosovo bor det väldigt många mer Albaner än Serber.Hur ska det kunna bli fred i världen när folk bara hatar. Både Serber o Albaner har dött i krigen.Sluta bete er som djur o öppna famnen för rihet o demokrati.

Krassman sa...

Anonym (sista): Det här inlägget blir den 21:a kommentaren och jag tror inte det är den sista. Jag vet inte om mitt inlägg var så kontroversielt, tycker själv jag skrivit mycket galnare saker men din kommentar som du lämnar vill jag oxå stå för. Kloka ord, och sanna ord. Goda råd brukar vara dyra men jag tror att dina är helt gratis.

Anonym sa...

(Krassman) Du får tycka vad du vill det är ett fritt land... men du vet vääldigt lite om balkan,, de du hör från svenska medier är långt ifrån verkligheten... Det finns också en majoritet serber i Bosnien nämligen RS(Republika Srpska) där vill nämligen majoritetaen att dom skall bli självständiga och bryta sig loss från Bosnien...

Visst har det bott bosniaker där innan som har blivit utkörde från sina hem, likaså serber från den bosnisk,kroatiska federationen. Även i Kosovo har det funnit många fler serber än vad det bor där nu... Kosovo har fått sin självständighet! Varför ska inte RS få det?

Igentligen e ja emot självständighet från båda sidorna, de länder som e kvar e så pass små skitländer och det sista som behövs är fler länder i storlek till Blekinge regionen...

Det är jävligt lätt att sitta här i Sverige o dömma hur andra reagerar, "oj då dom krossade några glas i en amerikansk ambasad vilken SKANDAL" tycker det är ganska vanlig reaktion..

Kolla bara arabernas reaktion på USA?

Så till slutet, hade ni haft störe länder bestämmandes över er, hur ni ska leva, olika sanktioner osv osv så hade ni inte varit så jävla demokratiska..

Lasse Johansson sa...

Ja, det bor många albaner i Kosovo. So what? Om det skulle bo fler albaner än svenskar i Landskrona, skulle det innebära att Landskrona tillhör Albanien? Vad skulle ni säga om USA erkänner Landskrona som självständigt albanskt och dessutom tvingar andra länder att också erkänna?

Anonym sa...

Håller med till 100% med ovanstående...

Anonym sa...

jag bli så arg! alla mäniskor är Serber men nu vet bara inte om det.

om alla i hella världen var emot sebien och gud då hadde ju serbien vunnit men ni e ju så smarta så att ni tror inte det det är därför gud straffar er och vänta detta är inte ens början,, jag vill att ni som läser detta ska läsa i biblen vare säg ni tror eller inte på uppenbarelse bokens sidor i biblen så kanske ni förstår vad som kommer att hända!!!!

om en sak till kosovo ha alltid varit Serbiskt! och kommer alltid att vara det och alla andra länder med!

Anonym sa...

Shqiponja du pratar om mörkhyades och deras 400 års långa lidande?? Du som är en Europe från det området borde i alla fall veta vad som hände 1389? Serber har inte fått genomlida? Jag ska inte överdramatisera lidandet jag ska bara säga att serbiens huvudstad Belgrads äldsta byggnad "The oldest public structure in Belgrade is a nondescript Turkish turbe," från 1800 talet. Finns ju lite rolig fakta om Belgrad, som jag ska dra upp för dig så du kan verkligen försöka se den stora bilden av det jag vill få fram.1 Belgrad är den av alla världens huvudstäder som upplevt flest krig, hela 115 olika internationella konflikter. 2 Staden har jämnats med marken hela 44 gånger. Den har dessutom blivit bombad, senast 1999 av amerikanerna. Du pratar om lidande?
Hur tror du det va som en serb att leva under en turkisk ockupation? Förlåt glömmde tillägga
som kristen. Jag är bara nyfiken vart gränsen går till att HÄVDA ett självstyre inom ett lands gränser. Så vi säger Södertälje eller Rosengård, dessa exempel är ett tecken på extremt dålig integration, Jag vill måla upp framtiden för dig, om 100 år har dem då rätten att kräva självstyre från Sverige? Folket i södertälje marscherar i protester mot orättvisorna. Kaos lite blod hit å dit lynchar nån stackars svensk dör bla bla etc etc. Är det din seriösa uppfattning eller? För det är i princip det som har hänt i kosovO. Nåt ni har kämpat för 100 år säger ni? Nu tänker du säkert kolla upp i wikipedia eftersom jag garanterar dig här och nu att du inte har en aning om när ni har hållt KosovO. När du har kollat upp det, skall jag gärna undervisa dig mer.

/Nikola

Anonym sa...

Detta är bara änu ett exempel hur stor kontroll politiska makter har even över idrotten. Dubbel moralen och hur lätt människor hjärntvättas med hjälp av dagens media. Idag kan man fulständigt skita i internationel rätt, UN och dess lagar och resolutioner. USA och dess tentakler i europa ( vore sig dem är tvingade eller inte ) gör ändå som dem vill.
Vi, konsumenter av samma media fortsätter att köpa lögner även när dem är så uppenbara att det blir löjligt. Vi bara skakar på huvudet och sagan förtsätter. När lögnerna kommer fram even i media händer det nåt, stoppar man kriget som är baserad på dem ? Ska inte ens gå in på Lewinski skandalen där viss presidenten svär på gud i direkt sändning framför hela sitt befolkning och säger att han inte gjorde något som han par veckor senare säger inte var sant. Och behöver man nämna Bush ?

Ärliga politiker ? Som gång på gång våldtar principer de säger sig stå för.

Till är som hela tiden nämner demokrati ! Det finns ingen demokrati, bara ilusionen av den. Inte när dina val är baserade på återkommande lögner och är bekräftade av media som kontrollerar dem.

Angående Kosovo, så är det en av dem största orättvisorna som har hänt inom interationell rätt i modern tid och ännu ett bevis hur makt och pengar och gömda agendor står över lag.

Sverige borde skämmas över att ha erkänt Kosovo.

Anonym sa...

Klimatet i Sverige har blivit mycket sämre,människor som inte mår så bra.Tyvärr kanske det blir krig här också om inte människor som kommit hit kan leva i fred o använda sin chans här till att få ett bra liv här.Att fortsätta hata här,ja det hjälper varken serber eller albaner.Ingen vinner på att leva kvar i historian.Ni skriver att Serbien varit med i 155 krig,är det inte dags 2008 att sätta stopp för krigen.Många Serber tycker att Kosovo ska bli sjävständigt,men pga hatet som andra har vågar man inte alltid stå för det.Man lever kvar i det gamla precis som en del gör när det gäller hedersmord,man är rädd för vd andra ska tycka.Äkta godhet accepterar inte hatet.Ett helt folk kan väl inte ha fötts utan godhet.Nä,låt människor va.Kan man inte hålla politiken borta från ens sporten,ja då undrar iallafall jag.Tänk, varför så många krig i just Serbien.Kanske dags att börja älska inte hata.Du som skrev att alla människor är serber är ett tydligt tecken på fara i samhället.Alla är människor,av olika folkslag,men människor.

Anonym sa...

hela den här diskussionen leder ingenvart. det är väl helt logiskt att man inte ska bli straffad för en tröja som man använt för att visa "yttrandefrihet"? det är en sån äcklig dubbelmoral. när det gäller t.ex. muhammedkarikatyrerna så håller sverige med danmark och säger att dom bara visat yttrandefrihet. men serberna då? ska vi alltid styras av usa och eu?och "kosovo je srbija" behöver inte något betyda något politiskt. det kan vara helt känslomässigt, eller att han bara visar stöd till sitt folk.
kosovo-konflikten är inte bara politik, varför kan inte folk bara inse det?

Krassman sa...

Jocci: Du har helt klart en poäng om resultatet av denna diskussion. Vill dock lyfta din jämförelse om yttrandefrihets frågan i samband med medmuhammedkarikatyrerna. Kan tycka att det är skillnad på nationerna Sveriges och Danmarks officiella hållning jämfört med vad europeiska simförbundet disciplinnämnd tycker, och det är just detta som är problemet.

Cavic blir ju straffad av disciplinnämnden för att ha brutit mot europeiska simförbundets regler. Dubbelmoralen blir av att idrotten har sina regler och att de inte vill veta av politik i idrotten. Precis det som jag vill belysa med mitt inlägg. Idrott och politik hör ihop lika mycket som politik och idrott hör ihop, just pågrund av yttrandefriheten.

Anonym sa...

Det var inte menat som ett politiskt budskap, utan som ett känslouttryck.

Vill även påpeka att det i LENs regler inte finns nåt rörande politiska budskap utan att han sägs ha brutit mot säkerhetsreglerna.

Böta för detta hade varit befogat och helt ok, men att suspendera Cavic från tävlingen är fel.
Han har haft samma tröja på sig innan loppen, så det hade inte varit svårt att säga till honom innan att det inte var okej med den. De har till och med folk som ska kolla sånt innan prisutdelningen. Så där brast det hos LEN.
Vidare så brast det igen hos LEN när man hissar Rysslands flagga (uppochner) under prisutdelningen.
Pinsamt för LEN att brista på dessa punkter när de själva sätter dit en bra grabb.
LEN är bra på att sätta dit små lätta mål som Cavic, men den gamla västysklandsfrågan som liknar Cavic-situationen till en droppe i havet gör de inget åt. Mycket dubbelmoral hos denna LEN.

Anonym sa...

Till Anonym!!!
Hahahahahahahah Om Kosovo är serbiskt lika mycket som skåne är svenskt så innebär det att Kosovo har aldrig tillhört serbien. Jag vet inte hur mycket du kan om sveriges histaoria men skåne har tillhört danmark från början.Snälla ta reda på fakta inann du skriver nåt! Ok ????

Rroft Kosova Republike!!!!!

Anonym sa...

Till alla som tycker att Kosova ska tillhöra Serbien!!!
Ta en titt på Youtube "Serbian crimes in Kosova" Har inga mer komentarer.

Rroft Kosova republike!!!!

Anonym sa...

Ni serber har vissat vem ni är sedan "protesterna i Belgrade" Ni har Plundrat Kosovo på allt innan. Nu när ni inte har chans längre har ni börjat plundra eran egna affärer . " I protest mot Kosovos Självständighet" hahahahahahaahah fan va kul . Nu vet hela världen vem ni är.

Kosova Republik!!!!

Anonym sa...

Wikipedia:

"Samtidigt har en omfattande utflyttning av serber till övriga Serbien skett sedan konflikten 1999. Serberna i Kosovo lever idag i olika små enklaver, varav den största är Nordkosovo. Även de andra minoritetsgrupperna, främst romer, har flytt till Serbien eller andra länder sedan FNs övertagande."

Om serberna är så rasistiska som många här verkar tro, hur kommer det sig då att samtliga minoritetsgrupper flyr Kosovo och kosovoalbanerna för att leva i Serbien istället? Kan de verkligen få det bättre bland dessa blodtörstiga serber än bland de snälla kosovoalbanerna?

Anonym sa...

Till: El greko sa
Hade du kunnat stana kvar på ett ställe efter att du hade dödat hälften av dina grannar???? Knappast! Det är de som känner sig skyldiga som flyr, inte de andra.

Anonym sa...

Anonym
hahahahahaa Serberna plundrar affärer i protest mot "Kosovos självständighet"hahahahahahahahahahaahahahhahahahahahaahahahahahahahahahhaahhahahahahahahahahahhahahahahahahaahahahahahahahahahahahhahahahah

Hjärliga hälsningar till alla albaner i hela världen!!!!!!!

Anonym sa...

Det äcklar mig hur många här som skriver Kosovo är Serbisk, Kosovo har aldrig varit Serbiskt men togs in i Yugoslavien av stormakterna med speciel stöd av Ryssland år 1913 vilket redan då hade Kosovo Albanskt majoritet. Precis som då tidens Ryssland och än idag försöker bromsa Kosovos erkänande med inriktning nu på dom muslimska länderna eftersom västländerna köper inte längre varken Rysslands eller Serbians propaganda. Båda två har så bra utnyttjat deras inflytande under hela 1900-talet men dessvärre ej funkar i dagens informationskällor.

Gå bara 10 år tillbaks i Kosovo och detta lämnades av Serbiska styrkorna...

10,000 Albaner döda, 130.000 byggnader total förstördes, 2100 Albaner är fortfarande försvunna än idag och en miljon drevs på flykt av den Serbiska regimen som valdes av den Serbiska folket under demokratiska val så kom inte med ursäkter allt var Slobodans fel, ni valde han ni ville få det gjort nu fick ni betala priset tack vare USA.

Rroft Kosova e pavarur dhe sovrane!

Anonym sa...

Till anonym 13,36:
Jag håller inte med dig. De måste väl ha haft serbiska grannar också menar jag? Varför skullde de bara ha gett sig på sina albanska grannar och inte de serbiska grannarna? Eller gav sig albanerna i området på alla som inte var albaner?

Anonym sa...

Jag är kroat och vi har haft våra egna fajter med serberna men Kosovo har ingen rätt att bli fritt. Det är en SKAM att Sverige erkänner en utbrytarrepublik som Kosovo. Allt är det USA som styr och de vill ha en marionettstat på Balkan och de har de nu i Kosovo.

Serbiska folket fick faktiskt lida i 500 år under de muslimska albanerna när de hade erövrats av turkarna. Albanerna var skyddade under denna tid av turkarna medan serberna fick utstå allt lidande så jämför gärna de kristna på Balkan med de svarta i USA. Albanerna har aldrig behövt lida särskilt, inte ens under Milosevic. Alla albaner som ville fick komma till Jugoslavien och kolla hur det gick för serberna nu.
Visst har serberna också sina myter men albanerna är de mest extrema när det gäller sin egna historia och att sprida lögner.
Det finns massor av engelska och amerikanska författare, t.ex. John Fine eller Noel Malcolm, som visar objektivt hur albanerna har behandlat de kristna under 500 år.

Serberna fick inget land av Kroatien eller Bosnien och albanerna borde inte få något land av Serbien.

Kosovo i Metohija je Srbija.

Anonym sa...

Anonym 13:55
Fan va du är blåst! Skäms på dig!!!

Anonym sa...

Anonym 13:55
Vilken planet bor du på??????

Anonym sa...

Weine Berg sammanställer det helt rätt på sin blogg tycker jag:
http://rakryggad.blogspot.com/2008/02/p-sndag-tas-ett-folks-krnland-ifrn-dem.html

KOSOVO sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Shqiptarja sa...

haha asså det är så roligt att se att ni Serber är så jävla NAIVA!!! Att ni inte fattar att KOSOVA har INGET med serbien å göra längre.. Det som Milorad Cavic gjorde visar verkligen BARA att ALLA serber är lika naiva och vägrar och inse fakta! Någon i hans position borde kunna bete sig mer proffsigt å inte blanda in politik i sport!

Jag läste till och med en komentar att bara för att andra länder erkänner Kosova som stat innebär inte att det är en stat.. Hur kan man ens va så dum å påstå en sån grej, vad är det då som bestämmer om det är en stat eller inte?? Hela omvärlden erkänner Kosova som självständigt land, men bara för att Serbien inte gör det så är det inte en egen stat eller?? Hahah hallå förstår ni inte hur löjliga ni är?? Jag skall vara ärlig, ja gillar att ni serber håller på som ni gör, för ni visar bara för omvärlden hur patetiska ni är!! Nu har äntligen omvärlden fått se vad ni är för folk, ni skämmer ju bara ut er när ni fortsätter och bråkar om nåt som redan är klart!! Och om det ändå bara vore fredliga protester, men det var nyligen så kraftiga kravaller i Mitrovica, där hundratals serber utgjorde våldsamma protester. Det var till och med vapen, bomber och bränder inblandade. Flera tiotals FN soldater skadades och en dog! Vad har dom gjort för at förtjäna detta liksom? dom är där för fredliga syften och för att hjälpa folk där nere. Den stackars killen som dog vara runt 25 år gammal, förtjänade han att dö bara för att Serberna vägrar acceptera att Kosova får sina rättigheter. Det är trors allt en rättighet vi har till ett eget land! Kosova har aldrig varit Serbisk och kommer aldrig vara det!! enda anledningen att vi tillhört er är på grund av våld, att ni har ockuperat Kosova i flera år men nu påstår ni att det tillhör er.. Allvarligt skärp er, läs lite historia istället så förstår ni kanske.

Kosova är nu självständigt!! Det enda som väntas bara är att ni skall förstå det och Gratta oss självständigheten!! Tack i förväg ;)

Shqiptarja sa...

Valon: haha asså det är så roligt att se att ni Serber är så jävla NAIVA!!! Att ni inte fattar att KOSOVA har INGET med serbijen å göra längre.. Det som Milorad Cavic gjorde visar verkligen BARA att ALLA serber är lika naiva och vägrar och inse fakta! Någon i hans position borde kunna bete sig mer proffsigt å inte blanda in politik i sport!

Jag läste till och med en komentar att bara för att andra länder erkänner Kosova som stat innebär inte att det är en stat.. Hur kan man ens va så dum å påstå en sån grej, vad är det då som bestämmer om det är en stat eller inte?? Hela omvärlden erkänner Kosova som självständigt land, men bara för att Serbien inte gör det så är det inte en egen stat eller?? Hahah hallå förstår ni inte hur löjliga ni är?? Jag skall vara ärlig, ja gillar att ni serber håller på som ni gör, för ni visar bara för omvärlden hur patetiska ni är!! Nu har äntligen omvärlden fått se vad ni är för folk, ni skämmer ju bara ut er när ni fortsätter och bråkar om nåt som redan är klart!! Och om det ändå bara vore fredliga protester, men det var nyligen så kraftiga kravaller i Mitrovica, där hundratals serber utgjorde våldsamma protester. Det var till och med vapen, bomber och bränder inblandade. Flera tiotals FN soldater skadades och en dog! Vad har dom gjort för at förtjäna detta liksom? dom är där för fredliga syften och för att hjälpa folk där nerr. Den stackars killen som dog vara runt 25 år gammal, förtjänade han att dö bara för att Serberna vägrar acceptera att Kosova för sina rättigheter. Det är trors allt en rättighet vi har till ett eget land! Kosova har aldrig varit Serbisk och kommer aldrig vara det!! enda anledningen att vi tillhört er är på grund av våld, at ni har ockuperat Kosova i flera år men nu påstår ni att det tillhör er.. Allvarligt skärp er, läs lite historia istället så förstår ni kanske.

Kosova är nu självständigt!! Det enda som väntas bara är att ni skall förstå det och Gratta oss självständigheten!!

KOSOVO sa...

Helt sjukt att ni fortfarande inte ger er???
jugoslavién har förlorat sin sista koloni (KOSOVO) och dett på grund av hungern för makt..
Serbien var stark när rysslan var det också men nu är ryssland ingenting alls, tror ni att ryssland vågar gå mot världen dvs USA för serbien? snälla ryssland har knappt mat att äta i sitt eget land och dom ska kriga för serbien?
Patetiskt att överhudvudtaget tänka på det sättet...
För exakt ett år sedan så skriv jag: Thaqi kommer att vinna valet och kosovo kommer bli självständigt...
Alla serber var mot mig då?,,,Vad hände??
Om inte serber slutar upp med att förstöra sitt land genom uppror och demonstrationer som ej leder någon vart,
Så kommer serberna förlora den lilla del dom har kvar av dåvarande jugoslavien....
Sluta upp med att vara så naiva och tänk loggiskt.
Kosovo är och kommer att förbli Kosovo. Det säger jag med stor tack till dom krigshjältar i kosovo som gav sitt blod för sitt land och så klart BUSH(USA)....
Tycker bara synd att ni har fått en ny sllobodan som styr serbien till botten,
istället för att bygga upp den bit ni har kvar.
Och vart ville Milorad Cavic kommar fram med?
Han förlorade sin titel för ett land som inte existerar. KOSOVO JE KOSOVO gubben...
Börja sattsa på nyheter istället eftersom sport ej verkar vara HAN STARK SIDA!!! KOSOVO

Anonym sa...

Jag ville inte lägga mig i, men Cavic har kvar sin titel, sina Europa Rekord och han är knappast dålig på sport.
Så med så många fel i texten du skrev "Kosovo" så behöver jag ju inte påpeka resten av dem i ditt inlägg.

Anonym sa...

( anonym 13:55:00 CET )

Du som utger dig för att vara Kroat, bara genom att läsa mellan raderna säger mig vad du egentligen är och det är Serb. Du till och med säger Serberna borde ha fått land från Kroatien och Bosnien? Hallå, om du ska försöka vara nåt annat, lika gärna göra bättre ifrån dig. Men det säger inget mer än ditt Serbiska ursprung, låga ålder och den nonchalans du visar.

Anonym sa...

NEWS FLASH! Södertälje erkändes just av bl.a. Syrien och Finland som egen stat. "har inte haft mycket med Sverige att göra på senaste åren"..

Anonym sa...

Det viktigaste är att du fattade vad jag vill komma fram till ellerhur?
Men du som skriver med namnet (ANONYM)
undrar jag vad ditt problem är?
Jag sa inte att han var dålig i sport, utan den politiska sporten.
Han är ej där och vinner för att få bötter på flera 1000 euro för att bära en t-shirt med en text som inte betyder något.
Men personligen av dig så vill jag veta vad det är du vill komma fram till?
Att Kosovo är Serbien??
Okey visst det kan det vara enligt dig, men snälla säg till när du vaknar så påminner jag dig om att sätta på TV och ha lite koll på vad som händer i världen...
Du verkar ej vara kopplad till får lilla planet = JORDEN= KOSOVO

Anonym sa...

Jorden=Kosovo?
Har du gått och fått hybris eller? Skylla på att serberna är maktgalna. Nu får du allt ge dig.

Anonym sa...

Cavic har all rätt och stötta sitt folk, o hur han väljer och göra det är upp till honom.. Kosovo kommer alltid tillhöra Serbien enl serberna,Osmanska riket erövrade Kosovo från serberna på 1450-talet, i 200 år pågick processen för serberna att ta tillbaka sitt kosovo, under dessa år bevittnades albaniseringen, Vi Serber erövrade kosovo 1912 från osmanerna. Så till er som skriver att vi inte kan gämföra med 400 års lidande för dem svarta.. Serberna har fått lida för sitt Kosovo, Kosovo är en stor del av den serbiska historian.

Kud god da krenem
tebi se vracam ponovo
ko da mi otme
iz moje duse Kosovo

Vidovdan
k'o vecni plamen
u nasim srcima
kosovskog boja
ostaje istina

Anonym sa...

Europas Afghanistan föddes precis... Vänta bara några år när sharia lagarna införs också.. Läste precis att hag tribunalen planerar på att dömma Thaci o agim cheku.. Naajs,,

Anonym sa...

Okey =ANONYM= vadå kosovo är en stor del av serbien hahaha, är det därför typ mer än 95 procent av befolkningen är albaner. Hur fan kom dom ditt,säg mig snälla.
Och vadå serber har lidit av muslimer vad fan gjorde vi albaner?
om du kan historia så kanske du vet att kosovoalbanerna var katoliker på den tiden så vi led exakt lika mycket tills vi blev muslimer...
Snälla du lägg ner skitsnacket nu okey!!
Vi bor i sverige nu,inte kosovo el serbien, det är rätt åt honom att han fick skit för det budskap han gick ut med på sin t-shirt.
Hade det varit en alban som gjort samma sak fast typ skrivit =BAC U KRY-KOSOVA FITOJ=
Vad fan hade inte ni serber sagt då, han hade säkert fått dödsdom av er?
Ni måste börja lära er vart skåpet ska stå!!!KOSOVO

Anonym sa...

snälla läs historia.. lär dig ett och annat, albaniseringen i kosovo skedde under när osmanska riket erövrade kosovo av serberna och albanerna va öppet muslimer och de började talas albanska.
kristna bönder diskriminerades vid konflikt med muslimska då rättsväsendet favoriserade utövare av islam. Dessutom införde osmanerna blodskatt, vilket betyder att kristna bönder, som var befriade från reguljär militärtjänst, kunde bli tvungna att lämna sina söner som slavar, för att sedan bli muslimer och ingå i den osmanska armén. Denna tradition avskaffades senare under 1600-talet men satte djupa spår i det kollektiva minnet...

D va dumt att albanerna ens fick stanna sen när serberna erövrade sitt kosovo!! Siptar gå läs på lite om er egna lilla histroia lite o sen kom och skriv...

Anonym sa...

ha ha den historien är enligt er serber. Som sagt så är ni slaver de vill säga inte från balkan. Så det ni kallar ert är och kommer att förbli ( Ilirernas ) Det kanske du vet vilket folkslag det var?
Albanien var inte bara ett starkt land utan mycket större än vad det är idag, tills andra olika delar stal bitar ur den..
Men du är ju serb och har din egen version av den delen av historien?
Som den här delen, att KOSOVA är serbien..HAHAHAH.=KOSOVO=

Anonym sa...

som sagt heter vårt folk ( SHQIPETAR ) lär dig stava till det
SHKA
-KOSOVO

Anonym sa...

"BAC U KRY-KOSOVA FITOJ" vad betyder det för oss som inte förstår?

Anonym sa...

http://www.inicijativa.org/tiki/tiki-index.php?page=Analyzes+of+the+situation+after+declaration+of+Kosovo+%26quot%3Bindependence%26quot%3B

Äntligen en vettig rörelse som inte hatar andra folk så mycket att dom inte ser fattigdomen och de extrema klassklyftorna inom fd. Jugoslavien.

Inga fler krig mellan folk! - Ingen mer fred mellan klasserna!

Vad tror ni om det?, alla ni som nu hatar varandra för att ni vuxit upp med detta hat, tror ni inte det skulle bli mer bröd och frihet över till alla om för ett ögonblick omriktade ert hat mot de korrumperade stormaktsrövslickande "gudarna" i era egna borgar istället för att hetsa fram nya krig där det sparkas som allra mest på dem som redan ligger ner. Ni på balkan borde verkligen veta bättre än oss andra europeer vilka som blir kanonmat och vilka som alltid lyckas roffa åt sig. Bara ett fåtal parasiter i "toppen" kommer att segra när hatet segrar! Ni borde veta bättre med alla färska minnen!

Synd att Cavic inte levererade ett fullt rimligt påhopp på EU/USA och gubbarna som håller i trådarna, både vad gäller världsordningen och inom idrotten.

Många kosovoalbaner vill faktiskt också bli av med EU och NATO och deras våldtäktsmän! Synd att de våldtagna människorna längst ner i hierarkin inte kan slå sig ihop och sparka uppåt istället för på varandra!

Kan det vara så enkelt att de yugoslaver som lyckats fly till Sverige rentav har lättare för att göda hatet då de själva kan resa fritt inom EU, kan välja att inte bli kanonmat, inte behöver genomleva lidandet på plats?

/Svensk resenär, som alltid blivit väl omhändertagen, av såväl serber som albaner, så väl att jag inte fattar hur det samtidigt kan rymmas så mycket yvigt hat i samma hyggliga människor.

PS. "Serbien är fattigt - men väst är förjävligt!", fick jag höra från en kvinna som efter 25 år flyttat tillbaks till Belgrad och ett jobb med 100 ggr lägre lön än det hon hade i USA. Jag kan faktiskt förstå vad hon menade. Om ni bara ger fan i överheter som Thaci, Tadic och Nikolic kan ni snart leva i världens bästa land (eller länder) igen!

Anonym sa...

Косово је Србија! det kommer alltid att vara det..det ska bli kul o se hur usa ska försörja er med el som för tillfälet serbien gör... Ska bli kul när ngn på Rosengård komemr på att fan nu vill vi ha egen regering egen polis osv osv för den dagen kommer att komma om det fortsäter så här att varenda liten skit provins ska brytta sig fri. Vad ska kosovo att göra dom kommer aldrig att bli accepterade i FN för där sitter Ryssland och Kina i säkerhetsrådet och bägge dessa länder har veto i omröstningar...och är man inte med i fn så får man inte vara med i tex kval till fotbolls mästerskap...Sen det Cavic gjorde det ha absolute inget att göra med politik så löjligt skulle alla fotbolls spelare och idrottsmän som 1999 när vi blev bombade hadde under match tröjan en tröja med en måltavla som dom visade varje gång ngn gjorde mål löjligt han visade att han stöder sitt land sitt folk då tycker jag man ska ta bort landslags dräkter med förbundsmärken om man inte får visa att man stödjer sitt land..Älskar Milorad Cavic klockrent det han sa idag på press konferansen att han lovar att han ska ta guld i Peking och även där kommer han ha en tröja där det står Kosovo je ipak Srbija bettyder Kosovo är ändå Serbien

Anonym sa...

KOSOVO JE SRBIJA I TACKA.

Anonym sa...

alanray, du visar verkligen vad du är för människa när du säger att Tibet tillhör Kina. Kina ockuperade Tibet och har mördat tibetanerna sedan dess, precis som serberna gjorde på albanerna. Du vet det och jag vet det, hur kan du stå på mördarnas sida? Har inte serber något annat att leva för än den eviga kampen efter ett land som aldrig riktigt varit deras?

Anonym sa...

oj oj oj... vilken debbat detta är.
serberna har från första början velat att hela balkan skulle bli Serbien. Varför tvinga ett helt folkslag att leva med ngn som de inte vill? Bara för att äga lite mer mark? Haha vilka idioter. Tycker att de är sorgliga människor. De får vad de förtjänar sakta men säkert, rättvisan kommer vinna till slut det gör det alltid. spelar ingen roll hur lång tid det än tar. omvärlden har öppnat sina ögon för vad de gör mot sina grannländer. om de hade så stort inflytande som tex USA tro mig de hade försöket att överta Sverige också. Girighet flyter i deras ådror och jag vet det för att jag har blivit utsatt av dem!
Hatar de inte ändå, tycker bara j-vligt synd om de bara.

Unknown sa...

Till Anonym 00:23

Du borde nog läsa på lite angående Tibets historia från en objektiv källa innan du dra dina slutsatser!

Jag har, som svensk, bott i Tibet till och från under flera år och _jag_ om någon härinne vet vad jag pratar om! Tibet har, genom årtusende alltid varit ett autonomt styre vars politiska och militära beslut rapporterades direkt till centralregeringen (alt. kejserliga rådet). Kina mördar heller inte Tibetaner som vissa här tror! Däremot så plundrade kinesiska butiker, skolor, sjukhus av Tibetaner. Kineser lynchades... Hur mkt mer vriden information kan du ha?

Enligt världsorganisationer FN, NATO, AIPEC så tillhör Tibet Kina! Vad är DU för människa att uttala dig om ett lands auktoritet, vars historia och kultur som du intebegriper dig på? Detsamma gäller det att Kosovo enligt FN är en del av Serbien, vilken ingen här kan förneka!

Jag vill än en gång påpekar att, trots att flera som skrivit i denna tråd varit mkt välinformerad, så finns det mängder av människor som inte har den blekaste aning om vad som pågår ute i världen och litar blint till den västerländska media, som i sin tur är starkt influerad (på gränsen till propaganda) av parter med starka politiska intressen!

signed A

Anonym sa...

En fråga bara. Du Kosovar eller Serb-Om det skulle börja en Kosovar eller Serb på er arbetsplats,skulle det vara ett problem för er.Skulle ni tycka det var ok att visa sina åsikter öppet även på en arbetsplats, där man faktist jobbar tillsammans

Anonym sa...

Ser är jag om det är mig du syftar på! Ja har tillomed en albansk vän, till honom säger jag som jag tycker, Nej ja tycke inte kosovo bårde bli självständigt. Inget mer o snacka om saken.. Han får väll tycka vad han vill om den saken.. FRI VILJA vet du ;) Lär dig de puss

Anonym sa...

En fråga till alla serber
-När era slaviska bröder som Montonegro, Makedonien,Kroatien, Sllovenien och Bosnien aldrig velat ha något med er och göra HUR tror ni då att albaner vill???? Vi som är ett folkslag för sig(långt ifrån slaviskt),eget språk, egen kultur och religion.

Ps. Till alla som tycker att Kosova ska tillhöra Serbien!!!
Ta en titt på Youtube "Serbian crimes in Kosova" (Varnar för starka bilder, men det här är sanningen och verkligheten)


Här ser ni Kosovalbaner fly från deras hem, och massakreras...

Kosova fallet är unikt förstå och jämför inte snälla. I Kosova har albaner plundrats och etniskt rensning har försökts på deras egna land hur kan ni då tycka att det här ska fortsätta...

17/2-2008 KOSOVA ÄNTLIGEN FRITT!!!!;)

Anonym sa...

Grejen är att albanerna redan har sitt land. Jag som varken är serb eller alban tycker att det är fel att ett land ska ge bort en bit av sitt område till ett folk som redan har ett land.

För övrigt så hittar jag på youtube lika mycket om jag söker på det omvända - "Albanian crimes in kosovo". Så så var det med det.

Kosovar sa...

Anonym 23 mars 2008 12:53:00 vad är det du säger??? Shit nu förstår jag hur lite historia du kan...

Här är lite historia:

Balkans albanska befolkning är till sitt ursprung illyrier. Centrum för Illyrien var på 900-talet f. Kr. nuvarande Albanien. Kosovo ingick här också(så som vi alltid önskat och önskar mer en ett självständigt Kosova bara)

Slaviska serber invandrade till området på 500-talet. Bland serber går området under namnet "Gamla Serbien"FORNA JUG.. De hade redan under 900-talet bildat tre betydande grupper: romersk-katolska kroater och slovener samt ortodoxa serber.

År 1389 segrade turkarna över serberna i slaget vid Kosovo Polje och införlivade serberna med Ottomanska riket. Mellan åren 1690 och 1738 flydde serberna undan turkarna, och Berlinfreden 1878 fick Serbien sin självständighet. Kosovo och Makedonien blev turkiskt.(nu hade Kosova tagits Kosovo ifrån Albanien och bollas runt)

Skotten i Sarajevo ledde till första världskriget SOM ALLA VET

Albanien förklarades självständigt 1913, och Kosovo inlemnades samma år som en del av Serbien DET HAR VI ALDRIG VELAT MEN HAR NÅGON FRÅGAT OSS???

Under andra världskriget ockuperades Jugoslavien och Albanien av tyskarna, italienarna och bulgarerna. Kosovo ställdes under det italienskstyrda Albanien. Gruvområdena i norra Kosovo förblev i tyskarnas händer.

År 1944 tog vänsterpartisanerna under Josip Bronz Titos ledning över makten i Jugoslavien och Albanien. Tito bestämde att Kosovo skulle återförenas med Jugoslavien.

År 1944 tog vänsterpartisanerna under Josip Bronz Titos ledning över makten i Jugoslavien och Albanien. Tito bestämde att Kosovo skulle återförenas med Jugoslavien.

Jugoslavien under Titos ledning 1945-1980
Marskalk Tito grundade efter kriget Socialistiska federativa republiken Jugoslavien, som baserade sig på ett enpartisystem. I republiken ingick Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Slovenien och de autonoma provinserna Vojvodina och Kosovo. Det förekom ekonomiska och nationella motsättningar mellan de mer utvecklade norra delarna (Kroatien och Slovenien) och de södra delarna.

Albanerna i Kosovo krävde självständighet. År 1963 beviljades Kosovo autonomi under Serbien.

År 1974 beviljade den jugoslaviska grundlagen Kosovo autonomi i federationen.

Från Titos död till kriget som splittrade Jugoslavien
Efter marskalk Titos död år 1980 infördes ett kollektivt styre i Jugoslavien, eftersom det inte fanns någon stark ledare. Serbiens president Slobodan Milosevic fråntog Kosovo dess autonomi och ställde landet under serbisk ledning.


Serbien och Montenegro bildade en federation, som kallas för Förbundsrepubliken Jugoslavien.

1991 blossade ett kort inbördeskrig upp i Slovenien, men landet tilläts utträda ur det forna Jugoslavien. Kriget fortsatte i Kroatien med att serbrebeller intog Krajina och Östslavonien. I juni spridde sig striderna till Bosnien-Herzegovina och fortsatte i drygt tre år trots försök till underhandlingar och FN:s fredsoperation.

I december 1995 undertecknades Dayton-avtalet. En IFOR-styrka placerades i Bosnien för att övervaka att avtalet efterlevdes. Jugoslavien hade sönderfallit i fem internationellt erkända självständiga stater: Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Makedonien, Slovenien och Jugoslavien.

I och med att Kosovos albaner förlorade sin autonomi år 1989 måste de ge ifrån sig största delen av den administrativa makten, polisväsendet och undervisningen till serberna. Vid folkomröstningen år 1991 var 87 % av befolkningen för självständighet.

Albanerna bildade en skuggregering, och år 1992 valdes poeten Ibrahim Rugova till president. Skuggregeringen klarade av att befatta sig med hälsovård och undervisning, men helt utan stöd från den serbiska regeringen.

Rugovas strävanden efter självständighet med fredliga medel gillades inte av radikalerna. De grundade Kosovos befrielsearmé UCK (Ushtria Climiritares ë Kosoves). En avgörande orsak till den kosovoalbanska resningen var utbildningsavtalet gällande Kosovo. Avtalet förbjöd undervisning på albanska och sade upp de albanska lärarna. Det verkställdes aldrig officiellt.

Studentdemonstrationer spred sig och blev våldsamma. UCK inledde en bombkampanj, som polisen besvarade med våld. UCK:s verksamhet blev märkbart aktiv 1998. I februari gav president Milosevic order till inrikesministeriets trupper (MUP) att slå ner UCK, som försökte byta taktik till regionalt försvar och höll byar som stödområden. Samtidigt förklarade sig UCK som laglig armé.

Striderna intensifierades under vårens lopp, och i augusti gav FN:s säkerhetsråd resolution 1199, som Milosevic lovade följa. Enligt resolutionen skall operationerna mot civilbefolkningen upphöra, krigsförbrytarna ställas inför rätta, det mänskliga lidandet lindras och en politisk lösning eftersträvas. Trots detta fortfor striderna medan Milosevic motiverade sitt handlande med att det handlade om att stoppa terrorismen. Natos hot om flygräder fick Milosevic att i sista stund underteckna ett avtal om placering av internationella observatörer i Kosovo. Man antog att de skulle kunna avslöja UCK:s terrorism för det internationella samfundet. Under de två tidigare åren hade 150 poliser dödats och ett stort antal civila ur alla etniska grupper. OSSE:s kontrolluppdrag i Kosovo (KVM, Kosovo Verification Mission) hade en fastställd styrka på 2 000, men endast 1 400 hann fram till området. Observatörerna hade i uppdrag att övervaka att eldupphöret höll och internationella avtal efterlevdes. Observatörernas närvaro stillade våldet för en tid.

Natos bombningar
I januari 1999 intensifierades UCK:s verksamhet igen. MUP och VJ (den jugoslaviska armén) tillgrep våldsamma motåtgärder. I motåtgärderna dödades bl. a. i byn Racak 45 personer den 15 januari. Händelsen fick enorm internationell publicitet och ökade trycket på en lösning i Kosovo. Parterna underhandlade i Rambouillet i Frankrike 7-25 februari. Trots kraftiga påtryckningsförsök nåddes ingen lösning. Under förhandlingarna avhöll sig parterna till största delen från våld. Efter att förhandlingarna brutit samman blev läget åter spänt.

Den serbiska parten brydde sig inte längre om OSSE:s närvaro. Truppernas antal och aktivitet ökade. Förhandlingarna fortsatte i Paris i mars. Den albanska parten godkände Rambouillet-avtalet men inte serberna. Nato hade meddelat att det vidtar åtgärder om inte ett avtal kan uppnås.

Nato inledde lufträder (Allied Force) den 24 mars, vilka ökade i styrka under vårens lopp och kom att omfatta området för hela det forna Jugoslavien. Det forna Jugoslavien och KFOR undertecknade den 9 juni ett fredsavtal. I enlighet med resolution 1244 av FN:s säkerhetsråd avbröts bombningarna, de serbiska trupperna avlägsnade sig från Kosovo och den Natoledda KFOR-styrkan besatte landet. Under vintern och våren hade över 1 miljon albaner flytt från sina hem till Albanien, Makedonien och Montenegro. En del av flyktingarna flyttades över till tredje land.

Tack!!


Ps.Ta en titt på Youtube "Serbian crimes in Kosova" (Varnar för starka bilder, men det här är sanningen och verkligheten)

Spiff sa...

Serbien har själv bestämt sitt öde.

Det gjorde man när man bestämde sig för våld istället för dialog, när alla andra ville lämna Jugoslavien.
Det skulle kunna varit flera autonoma stater i samarbete och välmående, inom EU och NATO. Nu är snart alla andra "inne" medan Serbien står utanför med svarte-petter i hand och Ryssland som enda vän.

Nu är det försent.. Ingen sympatiserar med våldsamma stater som Serbien.

Anonym sa...

Så vitt jag kan läsa mig till enligt historieböcker så har Kosovo fallit under Serbiskt respektive Bulgariskt styre fram till 1000-talet.

Innan dess så var det mest olika stamma som fanns där.

Sen slutet av 1000-talet och fram till det att det Ottomanska riket erövrade större delen av Balkan har det hört till Serbien.

Efter det föll det under några år under Österrikisk flagg.

1878 föll vissa delar av Kosovo under Serbiskt styre medan resten av Kosovo fortsatt förblev under Ottomanskt styre.
Under samma tid så vill albanerna ena hela det albanska folket under Ottomansk uppbackning. Detta leder i sin tur till att albaner blir majoritetsbefolkning i vissa delar av Kosovo.

Under Balkankrigen 1912, erövras större delen av Kosovo av Kungadömet Serbien från det Ottomanska riket med undantag från Metohija som erövras av Kungadömet Montenegro.
Stor del av albanerna flyttar ut från området.

WW1: Bulgarien och Österrike-Ungern erövrar området.
Albanerna stödjer centralmakterna.
1918 återtar serberna Kosovo från centralmakterna och efter kriget så hör Kosovo till Kungadömet av serber, kroater och slovener som då bildas.

WW2: Kosovo splittras mellan Serbien (Zvecan, Kosovo och Södra Metohija) och Montenegro (Norra Metohija).
Jugoslavien bildas som Kosovo ingår i.

Kika gärna på följande ställen för egen uppfattning:

wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo

nationalencyklopedin (behövs lösenord)

En historiabok som tar upp Balkans historia.

MEN!! Detta hör ju inte dit rörande att albanerna redan har ett land. Albanien finns ju. Förstår inte varför de ska få ett land till.
Om Albanien kan man läsa här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Albania

Krassman sa...

Till samtliga: När man läser era inlägg om Kosovo, Serbien och det som hänt på Balkan så slås man av hur mycket historia som disskuteras och hur lite framtid som näms.

Kosovos själständighets vara eller icke vara kommer inte att lösas genom den här bloggen och det samma gäller Serbiens framtid.

Jag är enormt glad över alla kommentarer som gjorts på min blogg men tyvärr så slås jag av sorg när jag läser vad vissa ev er tycker och vill.

Anonym sa...

Till Anonym den 23 mars 2008 14:58:00 CET

HALLÅ Albanerna eget land JA men VAD HAR DU OCH SÄGA OM KOSOVOALBANERNA , vi fick juh inte vara i albanernas land om du nu vill att jag skriver så istället.

Dessutom nämnde jag vilket år vi fick vara tillsammans med Albanien men det varade inte utan Kosovo togs bort från Albanien!!!! FÖRSTÅR DU NU vi tvingades till att vara i exjugoslavien.....
Hade vi fått vara albaner i albanien då klart att man inte hade krävet eget KOSOVA utan alla hade varit nöjda och belåtna!
Vet du att fram till år 1997 fick kosovoalbaner inte ens besöka albanien, gjorde man det så blev det minst 9 års fängelse straff, skrevs det bara något om politik eller bara ordet republik blev det straff förstår du nu? Här är inte strävan efter makt eller nått åt det hållet utan bara frihet, vilket vi nu fått =)

Och det du skrev håller jag tyvärr inte med ...Kosova var i en del av EXJugoslavien likså de 6 andra republikerna plus 2 autonomi, Kosova och Vojvodina. Allt detta var EXJUGOSLAVIEN och inte serbien!
Hur autonomin togs bort, och hur kosovo occuperades har jag redan nämnt…

Egentligen vet jag inte varför jag sitter här och kämpar nu när omvärlden äntligen har insett det rättvisa, SVERIGE OCKSÅ! =)

Anonym sa...

Косово је Србија

Anonym sa...

Man kan inte göra "si" på ett ställe och "så" på ett annat.

Rättvisa är inte rättvisa om det inte gäller alla. Om Kosovo ska kunna bli självständigt så borde samma sak ske i Tjetjenien, Baskien, Kashmir, Republiken Srbska, Tibet, Israel... Ja, listan kan göras lång.
Följer alla dessa ovan, nämnda som onämnda, områden samma mönster så har jag inget att invända. Men sker det endast på ett ställe så är det inget annat än ett hån mot de övriga som nekas samma rätt som kosovoalbanerna.

Rättvisa är inte att beskylla serberna för att inte följa lagar för att sedan själva bryta mot FN stadgar och förordningar (Helsingfors, 1244 etc.).

En utbrytning göder snarare konflikten än släcker den.
Kosovo har rätt till autonomi, men utbrytning? Nej.

Anonym sa...

Shqiponja du är ju dum i huvudet, Serbien tillhörde Turkarnas rike i över 300 år, Det klart som fan vi ska slåss för Kosovo, Vi lät albaner flytta in för att hjälpa er, Vi gav er pass och helt enkelt ett nytt liv. Men svinen jökade mycket och blev bara fler och fler albaner och sedan tar dom landet? Vad i helvete ska alla invandrare i Rosengård ta över skåne och få det godkänt? Förihelvete! Serbien behandlas bara orättvist pga att de förlorade kriget 91-95, Eller ja "förlorade", snarare var tvugna att ge sig. Sluta snacka massa jävla skit som du inte har en aning om, Kosovo är serbiskt och kommer alltid bli även om vi förlorar det nu.

Anonym sa...

Anonym, Du som snackar om att man fick 9 års fängelse, Vad är det för skit du snackar? Visar ju bara att ni albaner är rena tattarfolket och ljuger, Jag är svensk och har albaner i min vardag, Värsta folekt som finns.