torsdag, mars 13, 2008

Lite socker i botten så går medicinen ner

Hysterin att ombilda hyresrätter till bostadsrätter tar sig allt mer motbjudande uttryck. Vi har tidigare hört om att hyresgäster blivit hotade och fusk vid röstningar om ombildande och nu till det senaste. Att köpa röster för att ombilda hyresrätterna. Den nybildade föreningen i Haninge erbjuder 25 000 kronor till renovering eller inköp av nya vitvaror i utbyte mot att hyresgästerna röstar ja på stämman till ombildandet. Ett beslut som kräver två tredjedelars röster för att affären ska gå igenom. När själva beslutet om att köpa den egna lägenheten blir aktuellt så kan man bara att tacka nej och på så sätt kvittera ut pengarna.

Med lite socker på bjudandet går det lättare att svälja

Om detta är en muta (enligt lagen) återstår att se. Enligt Erik Fågelsbo som är kammaråklagare är det inte så solklart med tanke på att styrelsen lovar att inte höja hyran utöver de normala höjningar som hade skett om fastighetsbolaget som idag äger fastigheten hade fortsatt att äga den. Något som en styrelse naturligtvis inte kan garantera. Men det är ju känt sedan länge att med lite socker i botten så går medicinen ner, oavsett hur besk den är.

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Spiff sa...

Precis!! Istället för rediga bidrag till både byggande och boende i den enda "riktiga" boendeformen..
Usch för alternativ tycker jag!

Krassman sa...

Johan: Men stop där, så kan man ju inte ha det. Klart att det måste finnas alternativ och de bidrag som ges till byggande och boende oavsett boendeform måste vara klokt utformade. Men det känns mest som att du är ironisk om jag skall vara ärlig.

Spiff sa...

Som jag ser det är hyresrätt den yttersta formen av lyxboende. Går en lampa sönder eller om du behöver nytt kök, så skall någon omgående komma och fixa det, kosta vad det kosta vill (Dessutom har du rätt till "ersättningsbostad" under renoveringen!). Ingenting av detta finns ens i fantasin för dom som äger sin egen bostad.
En fastighetsägare gör ju inte dessa åtgärder för att han är snäll! Det kostar pengar, massor av pengar (löner, sjukersättningar, arbetsgivaravgifter, ombudsmän, pensionsavgifter, traktamenten, OB tillägg, försäkringar, risktillägg, skyddsombud, vikarier, administration, sanitetsutrymmen, skyddsställningar, tillstånd.. Ja du begriper va?) som värden naturligtvis sett till att har täckt av hyran, eller hur? Dessutom vill han tjäna pengar på att hyra ut bostäder! Allt detta leder till en oerhörd dyr form av boende, med lågt personligt engagemang. Dessutom är man ganska låst.

Att ni vurmar för detta beror på er vilja att styra! Centrala hyresförhandlingar som ändå alltid leder till högre hyror, följt av höjda bostadsbidrag, vilket garanterar er x-antal väljare fastlåsta i bidragsberoendet!

Sorry!

Spiff sa...

Dessutom kostar det mer än man får in på att producera nybyggda HR, speciellt på landsbygden.
Vilket tyder på något grundläggande fel i svensk pris och löepolitik!

En villa byggs ALDRIG med bidrag! Varför är det så här?

Dessutom finns knappast hyresräter i andra länder! Varför om det nu är sååå fantastiskt?

Kan ni inte vidga era vyer någon gång?