söndag, mars 16, 2008

Är detta slutet för junilistan?

Junilistans ordfärande Nils Lundgren avgår som ledare för partiet. Han meddelar till TT att han inte ställer upp till omval. Han har varit ordförande i junilistan sedan 2004 då han var med och grundade partiet. Junilistan hade bra framgång i valet till EU-parlamentet 2004 och fick 15 procent av rösterna och tre platser i parlamentet. Är detta slutet för junilistan kanske? Nils Lundgren har personifierat junilistan och skall partiet ställa upp i valet till EU-parlamentet 2009 så behöver de verkligen fundera på sin framtid ha samma politiska hållning.

Nils Lundgren som fyller 72 i sommar är nog trött på och jobba

Till valet 2004 drev junilistan "Nej till EU-författningen", "Folkomrösta om EU-författningen" och "Formellt undantag från EMU". Inte lika lätt att driva en liknandelnje 2009 med tanke på att beslut om det nya fördraget kommer att tas i riksdagen i höst. Junilistan ställde ju även upp i riksdagsvalet 2006 och det blev ett fiasko för partiet. Mycket få av kandidaterna lyckades få mer än 50 personröster och partiet fick totalt bara 26.000 röster eller 0,47%, att jämföra med ca 363.000 röster i EU-parlamentsvalet två år tidigare. Det är idag osäkert hur partiet kommer att utvecklas i framtiden och med tanke på Nils Lundgrens beslut så tror jag junilistan snart är ett minne blott.

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inte en dag för tidigt. Dessa jönsar finns det knappast nån plats för i ett modernt Europeiskt land. När t.o.m. mp backar och vill vara med i historiens största fredsprojekt är Junilistan och dess anhängare snart ett minne blott. Om vi sen snabbar på med att avskaffa Kalle Anka valutan vi har i detta landet blir det ännu bätre.

Krassman sa...

Peo Steneryd: Vi brukar ju inte se på sakerna riktigt likadant men din kommentar får 12 poäng från juryn på In Your Face. Helt rätt med andra ord Peo, helt rätt. Nu när du ändå nämner BWO. BWO som redan är kungar i österled hade nog haft ett bättre utgångsläge generellt. Jag tycker inte att Charlotte Perrelli eller HERO är dåliga någon av dom så jag kommer att hålla tummarna för henne helhjärtat.