torsdag, maj 22, 2008

Grå arbetskraft och jobblinjens värdighet

I onsdags presenterades resultaten för Jobbtorg Stockholms första fyra månader. Det står helt klart att Jobbtorgen inte levererat det som utlovats. Den 170 miljoner kronor stora satsningen från de borgerliga har levererat lika många jobb till socialbidragstagare per månad som året innan - då jobbtorgen inte fanns. Nu är goda råd dyra så socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) har nya planer. Stadens arbetslösa socialbidragstagare ska från och med i höst göra "nytta för staden". Den tid man inte söker jobb eller studerar ska man till exempel plocka skräp eller städa och det skall bli spännade och se vilket resultat detta nya moderata förslag ger.
Något för en socialbidragstagare att ta tag i, värdigt värre

Oron ute i stadsdelarna är stor inför hösten. Sedan i februari visar statistiken att antalet socialbidragstagare ökar igen och konjunkturen har vänt neråt. Nya a-kasseregler, försämrad sjukförsäkring, fortsatt dålig samverkan med försäkringskassan och försämrad konjunktur gör att de flesta tror att antalet socialbidragstagare kan komma att skjuta i höjden. Jag ser det som att den borgerliga jobblinjen bara har ett problem, och det problemet kallas för verkligheten. Sedan kanske man inte kan begära att alla skall förstå den.

Sugplopp har skrivit om detta.
Motvallsbloggen noterar detta om årets arbetare 2007.
Claes Krantz har oxå noterat detta förslag.

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Anonym sa...

Inget är nytt under solen . . .

Nedan var vardagsmat i sossarnas Stockholm år 2004.

-"För att få socialbidrag över sommaren tvingas studenten Ola Svensson, 41 år, städa lekplatser iklädd en färgglad
väst. Han känner sig förnedrad och utpekad.

Ola Svensson trodde att han skulle få hjälp att söka
jobb, men han blev placerad i ett projekt som kallas ”Håll Skärholmen rent”, där deltagarna
ska städa utanför förskolor. De får ingen lön, utan arbetet är i stället en förutsättning för att få ut
socialbidraget.

En dag i veckan ska de söka jobb.– Det luktar livegenskap. Stadsdelen får en massa jobb gjort billigt. De här jobben borde egentligen gå till ungdomar som vill tjäna lite extra några veckor, säger Ola
Svensson.

Till vardags läser Ola vid Södertörns högskola. Studiemedel får man tio månader om året, så för att försörja sig över sommaren skulle Ola Svensson ha arbetat som snickare. Men han skadade ryggen och tvingades tacka nej.

Margareta Erman på Kommunförbundet tycker att det låter konstigt att Skärholmen kräver en motprestation för att betala ut socialbidrag. – Det vore klokare av kommunen att avsätta pengar till timlöner för de jobben, säger hon.

Enligt Kim Randrup, enhetschef på Jobbcentrum, är det inte fråga om regelrätta arbeten och att göra stadsdelen
ren, utan ett sätt att motivera bidragstagarna att söka andra jobb. – Det här projektet tar inte jobb från någon annan utan städningen skulle inte ha blivit gjord alls.

Till uppgifterna hör bland annat att städa bort sprutor
från dagisgårdarna. Menar du att det inte skulle ha blivit gjort annars? – Det kan ju alltid hända att det ligger farliga saker runt gårdarna efter helgen och då får deltagarna anvisningar om hur de gör med dem. " -

(annika.hedberg@city.se , tel.: 08-506 563 29) " -

Krassman sa...

Anonym: Du har helt rätt men jag tycker dock inte att "två fel gör ett rätt" och att detta på något sätt försvarar det som nu planeras. Projektet verkar inte heller som någon bra lösning på problemet och man borde väl begravt tanken med det projektet 2004 men ändå så är tänket mer aktuellet än någonsin verkar det som.

Kan ändå vara en viss skilnad på projektet som beskrivs och det som jobbtorgen nu planerar att genomföra. Det här handlar om Socialbidrag över sommaren och vem vet, det kanske är just det här projektet som ligger till grund för det som nu borgerligheten i Stockholm skall köra i stor skala.

Anonym sa...

Haha, det var inte 2007 års arbetare visade dig, utan 2006 års, som utsågs i mars 2007. 2007 års arbetare har inte blivit utsedd. Dessutom var hon som blev årets arbetare 2006 inte ens arbetare längre utan egen företagare :-).

Moderaterna - det nya arbetarpartiet förneka sig inte.

Anonym sa...

Du är ju helt dum i huvet! Varför skulle det vara ovärdigt att plocka skräp? moderatnera vill i alla fall att folk ska jobba och göra nytta om de kan. Du har ju precis idiotförklarat en yrkesgrupp som är viktig för samhället. Avgå eller flytta från kommunen, du är ju en skam för alla i norrtälje.

Krassman sa...

Anonym II: Men snälla anonyma medborgare, nu får du nog ta och tänka ett varv till. Tycker du att jag idiotförklar en yrkeskår för att inte tycka det är värdigt och okej att Socialbidragstagare skall tvingas göra deras jobb mot att få socialbidrag. Om du tror att min kritik handlar om valet av yrkesgrupp så är det nog du som har det där problemet huvudet som du skrev om.

Det är självklart att alla skall ha ett jobb och om du nu tror att moderaterna vill det oxå så kan du väl förklara varför de inte gett dessa bidragatagare fler jobb med detta projekt än när det inte fanns. Sedan kan du förklarar varför man tagit bort det statliga stödet för feriearbeten för unga som inte lyckats ordna någon sommarjobb. När du är klar med det kan du väl berätta för mig hur främjandet det är för att folk skall arbete när nu när man inför vårdnadsbidraget. Sen efter det så kanske du och jag reda ut vem som verkligen har problem i huvudet av oss två.

Anonym sa...

Mmm. Kanonförslag. Så skitigt som Sverige blivit efter 12 år med någonannannismen-sossarna vid makten så behövs det fler renhållningsarbetare eller var det färre nedskräpare? Vad tycker ni sossar? Vem ska städa undan skiten? Ni eller dom?
Undrar fd sosse