fredag, maj 16, 2008

Placera inte Danielsson i utanförskapet

Utrikesminister Carl Bildt och den borgerliga regeringen har fått ett nytt problem på halsen. Den här gången är det baserat på något så banalt som personligt vendetta, långsinthet och namnet Danielsson. Lars Danielsson är i praktiken ensam sökande kvar till tjänsten som ambassadör i Bryssel och posten blir extra viktig när Sverige blir ordförandeland i EU nästa år. Han har nu sökt 17 ambassadörsplatser - varav 15 tillsatts med någon annan.

Hur länge tänker du placera Danielsson i utanförskapet Bildt?

Carl Bildt har uttalat att han inte vill släppa fram Lars Danielsson till ambassadörstjänster, med anledning av hur Danielsson skötte sitt arbete vid tsunamikatastrofen julen 2004. Var enda kotte vet ju att det var Lars Danielsson som fick bära hundhuvudet då Göran Persson sumpade bollen under annandagen 2004. Det borde vara dags för Carl Bildt att även erkänna detta och se till Danielsson kompetens istället för att surt fortsätta att placera honom i utanförskapet.

Löwdin skriver om Folkpartiets skolbluff.
Luciano bloggar om Mona Sahlin och att han är med på listan.
Jytte skriver om besök på Oskarshamns kärnkraftverk.
Sven-Åke Olofsson på HD skiver oxå om Danielsson.

Krassman, In Your Face

33 kommentarer:

Maria sa...

Med det finns väl ingen sund människa som tycker Danielsson är kompetent eller ärlig!

Anonym sa...

Jag tror det är ganska dålig efterfrågan på folk som saknar minne, och har svårt att tala sanning, och som tydligen lånar andras mobiler när de ringer, och inte slår på sin dator när de är på jobbet...

Anonym sa...

Jag skulle inte heller anställa någon som tycker det är viktigare att vänstra med en arbetskollega än att utföra sitt högavlönade jobb. Heja Carl Bildt.

Anonym sa...

Att det bara finns en enda sökande är väl ingen anledning att tillsätta någon. Dessutom varför bytte vi regering om vi inte kan bli av med de gamla problem elementen? Om en erfaren person som LD inte på ett år hittat ett nytt jobb så bör han leta lite bredare, det är inte Bildts problem.

Det kan heller inte vara sant att det inte finns fler sökande.

Anonym sa...

Låt sossarna ta hand om sin egen skit!

Krassman sa...

Maria: Jo det gör det verkligen. Carl Bildt är en av dom som ett exempel. Han kunde ju gett honom spraken men valde att behålla honom. Han vet mycket väl att man inte kan skylla allt elände på Danielsson som drabbar världen eller vad som skedde på annandagen 2004.

Anomym I: Att Danielsson fick bära "hundhuvudet" för det som skedde är inget nytt.

Anonym II: Ett rykte som Folkpartiet spred ut och som inte hade någon sanning i sig alls, vilket du verkar missat helt.

Anonym III: Någon måste ju ha jobbet eller? Det är Bildts problem eftersom det är han som är Danielssons arbetsgivare.

Ole Dahlberg: Din kommentar har jag svårt att sätta i sammanhang med mitt inlägg. Vad menar du med det egentligen? Vilken skit är våran och vad skall vi ta hand om?

Anonym sa...

C Bildt är väl och fortsätter vara en mobbare,skulle inte mobbarna tas i kragen av våra vänner i alliansen.

Anonym sa...

Dags för Danielsson att komma ut med hur Tzunamikatastrofen verkligen hanterades och sluta bära hundhuvudet så kanske hans chefer får tillbaks förtroendet för honom och ger honom någon form av ansvar. (Som om deet skulle hända, not..)

Anonym sa...

Bildt är en översittare och skitstövel.

Danielsson har blivit en symbol. Han hamnade i en omöjlig situation där han vart förföljd av media och oppositionen.

Jag tror visst han är kompetent - men han är inte bra på att klara av att vara mobbingoffer.

Anonym sa...

Danielsson är ett löngnaktigt patrask som inte ska ha någonsomhelst politiskt ansvar utan bör dömmas för de brott han begått genom sin passivitet i landskris och påföljande mened.

Carl Bildt ska givetvis inte acceptera att inkompetenta människor får nyckelpositioner bara för att de råkar vara ensamma om att söka en tjänst. Det är hans ansvar.

Danielsson har förbrukat sin trovärdighet och borde avsäga sig alla sina offentliga uppdrag istället för att ihärdigt hänga kvar och uppbära lön där han inte är önskvärd.

Politikeransvar borde införas i Sverige.

Krassman sa...

R: Bara några små synpunkter på din glada kommentar. Lars Danielsson är inte folkvald politiker med politiskt ansvar. Han är anställd som tjänsteman och det visste du säkert. Du tycks ändå inte kunna hålla skillnad på de två sakerna. Sedan får du gärna berätta mer om vilka brott som Lars Danielsson blivit fälld för. Kan nämligen inte hitta det någonstans.

Anonym sa...

Krassman: Huruvida Danielsson är politiker eller tjänsteman spelar ingen roll. Om han ska ha en offentlig position och representera Sverige bör han ha både stöd hos de han representerar samt kompetens. I mina ögon saknar han båda delarna.
Carl Bildt gör rätt som inser detta.

Du har helt rätt i att han inte dömts för något brott, vilket är farsartat. Politiker verkar inte behöva ta något somhelst ansvar för sina handlingar.

Anonym sa...

Krassman: Ingen annan tjänsteman i modern tid har blivit så kraftigt kritiserad av konstitutionsutskottet som Lars Danielsson. Han är sålunda knappast något föredöme och givetvis helt olämplig för såväl ambassadörsskap som att företräda Sverige i EU.

Anonym sa...

Det här med att bära hundhuvudet, menar du att han blev ombedd att ljuga om sitt eventuella besök på jobbet och sina eventuella telefonsamtal, och att detta visar att han skötte sitt jobb, jag är kanske naiv men jag tycker inte man ska ljuga och jag tycker man ska sköta sitt jobb även om det är obekvämt för andra.

Bevare mig om det finns en kultur bland statliga tjänstemän att ljuga för att skydda överordnade osv, isåfall tycker jag detta ska ändras, och då är detta ett exempel som kanske gör att andra tänker både en och två gånger innan de gör en likadan grej...

Anonym sa...

Om LD nu är så grovt inkompetent som vissa av er anser, då går det nog att hitta skäl för uppsägning. I o m att LD inte är uppsagd så får man nog inse att LD nog inte är så inkompetent som ni vill göra gällande. Utan det är mer ett allmänt tyckande om LD som person som ni ventilerar ut här. Samma tyckande som CB gör sig gällande för genom att uttalat inte vilja ge LD nån riktig arbetsuppgift.

Undrar om det inte borde kunna gå att dra UD och CB inför rätta för arbetsmiljöbrott, mobbing på arbetsplatsen är förbjudet och skall aktivt motverkas av arbetsgivaren. Om arbetsgivaren är den som begår brottet borde det finnas grund för åtalsanmälan.

Fast å andra sidan tror jag att LD är en sann diplomat. Han skyddar sina chefer, oavsett ifall de heter GP eller CB, för hittills har vi inte sett LD gå ut och beklaga sig i pressen. Utan det är journalisterna som snokar fram dessa, för LD, så många tråkigheter.

Anonym sa...

LD är inte uppsagd, förmodligen av den enkla anledning att han har en fallskärm som är dyrare att lösa ut än att låta honom lufsa runt och blekna bort i korridorerna.
(Som de flesta politiker.)

Han är säkert kompetent på en del plan, och på andra åt helvete knasig.
Tycker inte han hör hemma i ett borgerligt styre, mest för att han är vänsterman.

Anonym sa...

Tomas: Din sista kommentar är vad det hela handlar om skulle jag tro. Om att han med sin vänsteranknytning så passar han inte i en högerregering.

Fast å andra sidan är han inte med i högerregeringen utan han är tjänsteman. Förut var han tjänstledig för att kunna vara högsta politiskt tillsatta tjänstemannen under sosseregeringen. Inte heller då satt han med i själva regeringen. Att straffa någon för hans åsikter hör till en förgången tid.

Anonym sa...

Eh, mobbad? Sitter man inför KU så ska man inte (frivilligt eller ofrivilligt) bära några djurhuvuden alls. Då ska man svara på frågorna och redogöra exakt vad man har pysslat med, och gärna även dokumentera sina påståenden.

Klarar man inte det, så ska man definitivt inte ha något jobb som ambassadör.

Det är möjligt att Danielsson har täckt upp för någon annan, men det är i så fall hans val att stå för. Förhoppningsvis ger det valet honom i alla fall en varm och mysig känsla i bröstet medan han räknar gem till 65-årsdagen.

Anonym sa...

Varför har då inte Bildt sparkat Danielsson, om han är en sådan skitstövel som några tycker? Enkelt - han har en prickfri gärning under sin tid i Utrikesdepartementet. Han har tvärtom varit en av landets skickligaste ambassadpersonal.

Men - han blev sossarnas politiske sekreterare (dvs högerns värsta måltavla. Som politisk sekreterare är du inte folkvald, du är utsedd av partiet, samtidigt som du sitter i denna allra innersta maktsfären. Detta retar gallfeber på politiska motståndare, man är oåtkomlig i debatter).

Sedan gör han - eller någon annan på UD - ett misstag kring intern information julen 2004. Kunde han förhindrat jordbävningen? Nope. Förhindrat tsunamin? Nope. Gett information till turisterna i Thailand? Nope. Startat en tidigare evakuering? Nope.

Man måste inse att Thailand är närmare ett dygn bort med flyg; Sverige har inte resuserna att skicka Stålmannen att flyga över området, typ. De som omkom avled direkt i flodvågen. Tragiskt, men så är det.

Vad kunde han då ha gjort? Ansvarat för att information till anhöriga kommit igång ett antal timmar tidigare. Och agerandet är inte bra, detta skulle naturligtvis ha skett.

Vad var då hans stora fel som startade mediadrevet? Han ljög om sina förehavanden. Antingen för att dölja vad han själv gjort eller för att skydda någon annan.

För detta blev han inkallad till förhör i KU. Nekade han att komma? Nope. Svarade han på alla frågor? Sådär, han ljög väl inte - men yppade heller inte hela sanningen på grund av "glömska". Men han ljög inte rakt ut.

Till skillnad från Ulrika Schenström (som var i samma position) medverkade Danielsson i KU-förhören. Till skillnad från chefen, Carl Bildt, ljög han inte rakt ut i förhören (minns hans ryska mm aktieinnehav).

Det är helt självklart att Danielsson ska få tjänst efter sina meriter från tidigare ambassadjobb - och där är han faktiskt högst meriterad. Som politisk kraft är han helt förbrukad - och det inser han nog själv. Men som ambassadman kan han nog göra mycket för landet.

Detta är en klar politisk vendetta från Bildt - som enligt uppgift aldrig tålt Danielsson.

Anonym sa...

Suck, att först erkänna att Danielsson undanhållit sanningen i ett KU förhör, men att det minsann inte är att ljuga! Därefter påstår du meningen efteråt att flera moderata politiker minsann ljugit i KU är nästan höjden av komik! Är det måhända skillnad på sanningen beroende på om man representerar vänstern eller högern? Det tycks så vara. Ditt inlägg kan knappast tas på allvar.

Att Carl Bildt klandras för att han mellan sina politiska uppdrag faktiskt kunna föda sig själv genom privata uppdrag orkar jag inte ens kommentera.

Unknown sa...

Danielsson borde haft sparken att ljuga för KU oavsett vilken anledning., man får stå för sina handlingar på denna toppnivå.
Ska det vara snyftvals i pressen om detta, helt otroligt, desutom av samma drev som jagade sist.
Ska man belönas med ett statligt högavlönat jobb för detta?
Mobbningsdebatten är helt sanslös det vanliga vänster mot höger tugget på dessa forum kan ju inte ta vilka proportioner som helst, den ger löje över hela politiska debatten.
Om vi FOLKET tillåter att man ljuger sig fram på tjänstemanna topnivå vad har vi kvar då?
Uppmaning till alla sök jobben de behöver tydligen folk!!

Anonym sa...

"Var enda kotte vet ju att det var Lars Danielsson som fick bära hundhuvudet då Göran Persson sumpade bollen under annandagen 2004."

Så gnäll om det då!
Lars D verkar ju i alla fall lita på farbror Göran, eftersom han inte anklagar honom. Vem skall man tro?
Om nu hjälten Lars litar på farbror Göran så finns det väl ingen som har gjort fel någonstans?

Jag

Anonym sa...

Jag ville aldrig ha CB som utrikesminister men fick honom på köpet när jag trots allt röstade på ett av de borgliga partierna i valet. På samma sätt fick CB LD i knäet när CB blev chef för UD. Är CB det minsta professionell så sätter han sin åsikter om LD som politisk person åt sidan och tittar på vad han gjort som yrkesman Diplomat.

Anonym sa...

Danielsson inse att du är rökt, det dog för många barn.

Callisto sa...

Håller med om att mobbingdebatten är helt bisarr när det kommer till LD. Oavsett om han valt (antagligen utan vapenhot...) att täcka upp för någon annan, så valde han det själv. Ska man tycka synd om honom för det? Stackars lelle gosse som inte fattade bättre och därför ska få ett ambassadsjobb?

Jag hade inte heller anställt någon som visat sig ha svårt med saningen och att minnas kritiska detaljer samtidigt som "bevis" sups bort. Oavsett om det bara var han som sökte. Tänk själv, ni som kommer med att "han är den enda", på scenariot där en alkoholiserad lodis söker jobbet som chefskirurg på neurologen, och ingen annan söker... Jo, det är faktiskt lite samma sak. Man anställer alltså inte honom för att han är "den enda".

Sossarna får väl klappa honom på huvudet, och hittar han inget jobb kan de säkert samla ihop pengar till hans årslön. De kan ju t ex ta den delen av fackavgifterna som går till S och avlöna LD till döddagar...

Anonym sa...

otroligt hur mycket engagemang det finns ute där ute, det måste ju vara bra för Sverige! Innehållet i inläggen varierar dessvärre rejält. Jag säger bara, skyll er själva ni som röstade på alliansen. Ni har fått precis det ni bad om. Carl Bild är säkert en skicklig statsman men någon vidare chef tycks han inte vara. En bra chef vet att omge sig med anställda som har annnan kompetens än chefen och som är lojal mot sin arbetsgivare. Det var Danielsson till skillnad mot till exempel damen som tog sitt arbete på så stort allvar att hon gick ut och festade med en journalist!!!

Spiff sa...

Låt Danielsson krypa tillbaks under den sten han hör hemma. Och låt inte Svenska folket lida under hans inkompetens ännu en gång!

Anonym sa...

"Är CB det minsta professionell så sätter han sin åsikter om LD som politisk person åt sidan och tittar på vad han gjort som Diplomat"

Jamen, det är ju precisc vad CB gör!

Välkommen att bjuda på CD's insatser om diplomat!

Jag

Anonym sa...

Menade givetvis LD ovan, inte CD

sossebra sa...

Jag tycker att Lars Danielsson verkar vara shysst, han har gjort mycket bra för detta land, bl,a under sveriges ordförandeskap 2001, han var till stor hjälp för Anna Lindh, och Göran P, det faktum att Carl Bildt inte vill ta tillvara Danielssons kunskap, visar bara vad Bildt är för en figur.
Han har inte sveriges bästa för ögonen.
Jag tycker att vi sparkar den borgerliga regeringen, och sätter in en ny regering med Mona som chef.
Och bildar en vettig och trevlig regering, med statsråd som är glada och trevliga istället för dessa surkartar, då blir det bättre stämning i landet.

Krassman sa...

Det är tydligen så att många menar att Lars Danielssons framtid inte är vatten värd om man ser till ett antal av inläggen. Man kan ju även ställa sig frågan hur ni som är kritiska till Danielsson ser på Ulrika Schenströms framtid? Jag kan tycka att hennes agerade kan ses som mycket grövre än Danielssons. Hon var ju trots allt jourhavande och ansvarig för krishanteringen.

Anonym sa...

Det hade gått att göra en hel del om vi hade velat, det som gjordes var väl att freivalds såg till att ud:s telefonväxel blockerades (Hon trodde att det enda som folk behövde var myndigheternas lugnadne ord), de försäkrade oss att thailands sjukvård var väldigt bra (det är väl svensk oxå, och om en sådan olycka hänt här, hade då sjukvården orkat med en väldigt massa fler patienter?) Jag har läst att folk fick föreorenat vatten i lungorna och att tex folk som letade efter anhöriga dog av dessa infektioner några dagar efter händelsen. man antog att när det inte gick att ringa till kai lak regionen så var det bara pga telefonerna var ur funktion.

Hade någon som hade lite makt tittat på tv de dagarna så framgick det ganska klart att omfattningen av händelsen kunde vara väldigt stor. Hade inte hon från fritidsresor tagit initiativ hade svenskarna antagligen fortfarande varit kvar där.

Varför kan aldrig nån politiker eller ansvarig säga, jag förstod inte omfattningen, jag handlade fel... - men nej ingen gjorde det minsta fel...

Krassman sa...

De som har problem inom det borgerliga gänget att Danielsson är sosse kanske skulle ta och tänka om. Han skulle ju verkligen kuna lära ut hur man blir en riktig sosse, det som verkar vara de borgerligas våta dröm. Eller hur var det egentligen med det där? För att citera Loffe Karlsson från Göta Kanal "det är mest tröjer och dekaler".