fredag, maj 27, 2011

En mätning en trend en tanke

En mätning är inget mer än en mätning, men flera mätningar pekar på senare tid en ny trend inom den Svenska politiken. Den trenden är att Socialdemokraterna är på frammarsch i opinionen. Partiet befinner sig i medvind, så väl sett till resultat som till politiken. Håkan Juholt har genom att sätta fokus på frågor som sjukvården, under omvalet, och barnfattigdomen tagit initiativ som marknadsalliansen nu desperat försöker bemöta. Marknadsalliansen sätter inte dagordningen i det politiska landskapet, och det ger besked.


Trots att Socialdemokraterna har ett långt och tufft program framför sig, både organisatoriskt och politiskt så ökar sympatierna. Stora väljargrupper förväntar sig att Socialdemokraterna kommer att leverera en politik och en modell där samhället inkluderar fler och inte låter marknaden diktera villkoren, och politiken sitter på läktaren. Nu måste arbetet med organisation och politik fördjupas. Valframgångarna från omvalet i Västra Götaland och Örebro skall analyseras. Det faktum att den långsiktiga opinionsbildningen genom ett genuint engagemang givit folkrörelsen renässans måste förvaltas och spridas som exempel.

Vi Socialdemokrater har i dagsläget inga politiska motståndare som utmanar vår politik. Den borgerliga regeringen och dess marknadsallians fortsätter i gamla hjulspår och dess övertro till ett samhällsbygge baserat på en illa fungerande arbetslinje och en flora av skattesänkningar imponerar allt färre. Det som med all säkerhet håller Moderaternas opinionssiffror uppe är statsmannaskapet. Men likt stödet för Kungahuset så kommer även regeringens trovärdighet att dala i takt med att kritisk granskning av verksamheten genomförs. Att åka Eriksgata och klappa anställda inom välfärden på huvudet samtidigt som man vill öka antalet privata bolag som skär skatteguld med täljkniv kommer att straffa sig.

I detta läge som nu råder har vi Socialdemokrater alla möjligheter i världen för att lägga grunden för en valseger 2014. Vi har idag 1235 dagar kvar till valet och vi skall hålla vår inslagna linje, fortsätta att utveckla politiken och gör skillnaderna i politiken tydlig. Marknadsalliansens och dess megafoner i gammalmedia kommer att fortsätta kräva svar på avdraget A, skatten B och avgiften C, allt för att prata om det som intresserar dom mest och oss minst i dagsläget. Nämligen frågan om det samhället som vi vill ha. Mycket återstår att göra men vi kommer att presentera en politik som inte bara är till för marknaden, utan en politik som sätter människorna främst.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Röda Berget / nabbsjuan / Havets blogg / Jan Rume / Kent Persson / Peter Swedenmak / Ringborgs blogg / Peter Högberg / Jinge / Thomas Böhlmark / Krulli / Alltid rött alltid rätt / Björn Andersson / (S)ebastians tankar / Jämlikhetsanden /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Öbon sa...

Framför allt är det glädjande att SD backar med 2%.

PeO fredagsmyser med lite vin sa...

Ett par mätningar och hepp! - skinnspik på hela S. Tänk vad lite det krävs för att glädja er. Nåja, efter alla år i kylan så griper ni efter varje halmstrå. Väl unt men kom nu med siffror och inte en massa luftpastejer om innanförskap och annat fjams. Upp till kamp!

Fredrik i Sollentuna sa...

Läs min

http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/05/27/sverigedemokraterna-atervander-hem/