måndag, maj 16, 2011

Revansch för folkrörelsen

Jag förstår att Kent Persson är ödmjuk inför det nederlag som nu visar sig i Örebro, när dimman efter slaget lättat. Resultatet i Örebro kan inte ses som något annat än en revansch för folkrörelsen, och det är den Socialdemokratiska folkrörelsen. Det arbete som Socialdemokraterna genomfört allt sedan valet 2010 är ett bevis på hur viktigt det är att driva en progressiv politik och vara tydlig i opposition.

Staffan Werme (Fp) är inte är fullt så ödmjuk inför nederlaget

Socialdemokraternas ökning i Örebro med gigantiska 7,8 procentenheter är ett resultat av ett gediget förarbete. (S) kommunalråd i Örebro, Björn Sundin, pekar på att partiet knackat på 30.600 dörrar och genomfört 42.000 samtal med väljare under valrörelsen. – Det är ett otroligt jobb. Och det har givit resultat, eftersom valdeltagandet ändå inte backar så mycket säger han till TT.

Att grundarbetet hos Socialdemokraterna kommer vara avgörande i valet 2014 är för mig uppenbart. Genom den massiva arbetsinsatsen som partiet levererat i Örebro, och även i Västra Götaland, har gjort skillnaderna i politiken tydlig. Tydliga skillnader tar fram huvudkonflikten, här i ligger även anledningen till att borgerliga partier inte vill tala om skillnaderna och att politiken gör skillnad.

Moderaternas valarbete har inte skiljt sig mycket från Socialdemokraternas. Moderaterna har kampanjat varje dag, haft valstuga på Järntorget, knackat dörr i olika områden. De har även haft bokbord i Vivalla och utanför olika mataffärer. De har varit otroligt aktiva på nätet och i media. De har även haft besök av Fredrik Reinfeldt och partisekreterare Arkelsten.

Moderaterna tappar i valet 1,5 procentenheter och med detta resultat färskt i handen är det uppenbart att Moderaternas trovärdighet och mobilisering inte fungerat. Det politiska läget är dock inte solklart, långt ifrån. Nu får vi se hur mycket sluträkningen på onsdag kan förändra läget men att det är Socialdemokraterna i Örebro som kommer bjuda in till överläggningar är ett faktum. Stort tack till Staffan Werme för att han överklagade valresultatet, vart skall jag skicka blommorna?

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / GT / NA / NA2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Ulf Bjereld / Peter Andersson / Lasses blogg / The Ripoff 2006-2010 / Rolf Eriksson / Kommunisternas blogg /(S)ebastians tankar / Alliansfritt Sverige / Tokmoderaten / Anybody´s place / Konservativa tankar /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: