söndag, maj 22, 2011

För marknadsalliansen går vinst först

Håkan Juholt brukar uttrycka det som att något i samhället håller på att gå sönder, sitter framför TV4 morgon och inser att en av dessa saker som gått sönder i vårt samhälle är SOS Alarm. Otaliga är de rapporter som vi sett i media där sjuka nekats ambulans, med mycket svåra konsekvenser som följd, om jag skall uttrycka mig milt. Sverige styrs i dag av borgerliga politiker, politiker som delat in landet medborgare i närande och tärande. På samma sätt är det uppenbart att de som är i akut behov av sjukvård delas in av SOS Alarm som närande och tärande.
Vinstkrav%20pressar%20larmtj%C3%A4nsten

Det instrument som används för att sortera människor känner vi igen, det är bolaget vinstkrav. Eftersom SOS Alarm inte ger tillräckligt hög vinstutdelning tvingades styrelsen i höstas införa ett krav på en årlig vinstmarginal om minst 12 procent. Det innebär att mer än var tionde krona som företaget drar in som omsättning måste gå till vinst – en andel som ytterst få statliga bolag når upp till i dag. Den borgerliga strategin för att generera vinst har dessutom fungerat, inte helt oväntat på bekostnad av bolaget kvalité. Den ekonomiska pressen från den politiska ledningen inom SOS Alarm har redan gett resultat. Första kvartalet i år ökade vinsten efter skatt med 425 procent jämfört med samma period i fjol. Från 2 miljoner till knappt 11 miljoner kronor och detta beror huvudsakligen på minskade personalkostnader.

Inte helt oväntat så finner vi en sann förespråkare inom SOS Alarm styrelse för just detta med vinster inom vården. Nämligen Moderaternas gruppledare inom Västra Götaland, Johnny Magnusson. Han är ordförande i SOS Alarms styrelse och bekräftar för DN att bolaget just nu jobbar hårt med att redovisa ett bättre resultat. – Vi har ett utdelningskrav på oss från ägarna som vi måste nå upp till. Vi måste vidta åtgärder för att få upp resultatet, säger Magnusson. SOS Alarm ägs hälften av staten och till hälften av organisationen Sveriges kommuner och landsting. Avslutningsvis så vill jag lyfta SOS Alarm:s kärnvärden, och märkligt nog ingår inte det fokus på vinst som är gällande.
 • Inlevelseförmåga
  - Vi är bra på att lyssna och se sammanhang.
  - Genom särskild intervju- och samtalsmetodik kan vi snabbt leva oss in i olika situationer.
 • - Vi är alltid tillgängliga.
  - Vi fångar även upp de speciella behov och förutsättningar som våra kunder har.

 • Unik SOS-kompetens
  Alla våra SOS-operatörer är noga utvalda och genomgår vår interna grundutbildning för att bli certifierade SOS-operatörer. För att kunna ta emot samtal, fatta beslut och larma ut och kommunicera med åtgärdsstyrkor krävs unik SOS-kompetens och bygger på:
  - god intervjuteknik för att bedöma situationer
  - förmåga att analysera hjälpbehoven och åtgärder
  - förmåga att få fram adekvata insatser och resurser samt att i samverkan
  med andra leda verksamheten rätt.

 • Förmåga att fokusera
  - Vi kan kraftsamla och lösa svåra uppgifter.
Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Anna Helena Rudberg / Svensson / Richard Ehlin / Norha 4 you´s weblog / Madonnan / Tokmoderaten
/ Kaj Raving / Annarkia / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Inga-Lill sa...

Ja, sos-alarm har varken inlevelseförmåga eller kompetens, inte heller något annat av det uppräknade som finns i deras policy. Så något måste gått riktigt snett, om det är läsförståelsen hos chefer eller om det är bristande kompetens, ska jag låta vara osagt. En sak är säkert sos-alarm ska inte vara en vinstdrivande organisation. Den ska vara till för att rädda liv, allt annat är ovidkommande. Ta bort dessa helt inkompetenta medarbetare vare sig det är sjuksköterskor, telefonister, chefer eller vad de än har för befattning i organisationen, ge dem avsked på grått papper. Jag vill ha hjälp när jag ringer, inte prata med någon som är så verklighetsfrämmande så jag blir mörkrädd. Det är inte meningen att man ska behöva blir f-b varje gång man behöver en ambulans, för det händer när man fått tjata i 20 minuter på dessa helt inkompetenta varelser.

Eric sa...

Det jag funderar på är vem det är som betalar SOS-alarm från första början, är det inte skattebetalarna? Är det inte ännu mer idiotiskt att ha så stora vinstkrav då?

N. Roheda sa...

Något måste vara MYCKET fel i hela resonemanget. En verksamhet som inte har några inkomster kan ALDRIG gå med vinst. Eller säljer SOS telefonsamtal till de som behöver ambulans/brandkår? Rättare hade varit att säga vi ska minska kostnaderna. Skattefinansierad verksamhet kan inte gå med vinst.

Tokmoderaten sa...

Vilket skitinlägg Krassman. Så det är borgarnas fel att Emil dog? Att 15 andra fall är uppe och snurrar på Socialstyrelsens bord? Visst måste det vara så och sjuksköterskan som svarade på Emils anrop måste ju ha varit Allians-kramare som bara gjorde sin plikt när han avlägsnade en "tärande". Fattar du hur du låter nu?

Suck. Att sedan vinstkravet dyker upp är vidrigt - för lyckas SOS gå med vinst, vilket jag inte tycker är ett måste så skall pengarna in i verksamheten för att se till att man kan göra bättre ifrån sig.

Krassman sa...

@Tokmoderaten:
Nej, det står ingenstans att dina exempel är borgarnas fel, men inte ens du kan väl förneka vilka avarter som yttrar sig när vinsten blir det prioriterade för verksamheten, eller du kanske aldrig har jobbat inom det privata näringslivet kanske?

Ditt partis sätt att göra skillnad på närande och tärande i samhället slår igenom på område efter område Antonsson. Jag förstår att du inte tycker det är något att vara stolt över. Går SOS Alarm med vinst, ja men vad bra i så fall.

Men uppenbart är ju här att ditt partis tidigare partisekreterare tycker att vinsten är värd att prioritera högre än tidigare. Vad som givit avkall? ja du, det kan nog de tre landsting som vänt SOS Alarm ryggen svara på. Politik som sätter vinst högre på agendan får konsekvenser Antonsson, lär dig hantera det faktum istället för att skuta på pianisten som spelar melodin för dig.

LeoB sa...

@Tokmoderaten: Vad är det för dumheter? Klart att den borgerliga alliansen har ett ansvar i någon mening för de som råkar illa ut pga privatiseringen av skötslen av larmcentralerna. Det är inte så att någon att någon (vad jag vet) sagt att det är ondska som ligger bakom. Oförstånd och högmod, oförmåga att lyssna på kritik, skulle jag snarare säga.

Ingen tror väl heller på allvar att den borgerliga alliansen inte har någon kapacitet att ta till sig kritiken. Du, t ex, har det säkert. Därmed har du väl ett ansvar också?