onsdag, maj 25, 2011

(M) kommer aldrig ge välfärden förtur

Det var på Moderaternas partistämma i Gävle 2007 som Fredrik Reinfeldt sa de bevingade orden - Nu är det välfärdens tur. Ja, välfärd går före värnskatt. Hur sedan Reinfeldt, Borg och övriga Moderater valt att sätta välbehövliga och långsiktiga satsningar på välfärden på undantag vet vi alla. På undantag för att köpa sina väljargrupper som ligger den borgerliga politiken närmast om hjärtat, som har sin plånbok närmast hjärtat. Tiden då de "Nya Moderaterna" stod för något nytt är förbi, den borgerliga renässansen är över, bunkerhögern vädrar vår och det progressiva kör nu i gamla hjulspår.

Moderaterna kan leva i tron att de kan bli en folkrörelse likt andra genom att bara trycka copy-paste på dess arbetssätt. Jag har sett det på nära håll inför folkomröstningen för Euron 2005, då för Stiftelsen Sverige i Europa. Då kopierade man folkrörelsens studiecirklar och öste ner 10-tals miljoner på reklam för att driva opinionen för ett ja till Euron. Resultatet känner ni säkert till, låt oss likna framgången med Moderaternas i omvalet. Dess härförare i Örebro, Kent Pettersson, bär även han ett färskt vittnesmål på sin hornhinna som liknar detta.

I Örebro så har man likt Socialdemokraterna bedrivit en valrörelse enligt traditionell folkrörelsemodell, kryddat med nya metoder. Precis som i valet 2005 så har framgångarna uteblivit. Orsaken är enligt mig det samma som Kent nu pekar på i sin väl arrangerade och placerade artikel i SvD. Det är bristen på trovärdighet. Kent vet att det bästa sättet för ett parti att bygga sin trovärdighet är genom att man låter retorik och handling vara det samma.

Precis som Reinfeldt gjorde 2007 klargör han nu att det är välfärdens tur, igen. Kent drar lansen för att Moderaterna skall värna välfärden och dess medarbetare. Hur nu detta skall gå till i när fokus är skattesänkningar och när man för en politik där privata aktörer skall kunna utmana offentlig sjukvård när som helst. När man står för en politik där det är prioriterat att sälja sjukhus till privata aktörer. Hur Moderaterna skall bygga trovärdighet mot denna bakgrund är för mig en gåta, precis som det är för Kent.

Hur Moderaterna skall skapa trovärdighet när man för en politik som sätter en peng på barn och sjuka för att skapa en marknad där det inte är individens behov, utan hur mycket "klirr i kassan" du ger som är fokus är som Kent skriver en utmaning. Reinfeldt lämnade som sagt beskedet att det var välfärdens tur 2007, jag har inte sett det under de senaste fyra åren, inte inom mitt landsting eller inom min kommun. Moderaterna kommer inte att ge välfärden förtur före skattesänkningar och privatiseringsiver de 1237 dagarna som det är kvar till valet.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD /

Nymedia på detta:

Johan Westerholm / Kent Persson / Thomas Böhlmark / Konservativa tankar / Peter Högberg / Martin Moberg / Annarkia / UDLKE / Johan Westerholm2 /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: