fredag, december 16, 2011

KD tar gud till hjälp

I dag så skall Kristdemokraternas valberedning ta bladet från munnen och presentera sin lösning på partiets vandring genom dödsskuggans dal. Enligt rykten så kommer Mats Odell att petas efter den infekterade interna debatten som hans kandidatur mot Göran Hägglund bidragit till. Istället så skall partiet satsa på ett tidigare använd strategi, nytt och friskt och kändis. Simmaren och tidigare guldmedaljören i simning, David Lega, ryktas ta Odells plats i toppen vid ordförande Hägglund och vice ordförande Maria Larssons sida.


För att nu få ihop partiet igen så spelar Hägglund ett högt spel. Den kristna högern inom KD som sett Odell som sin frälsare kommer inte att blidkas i första taget och strategin från Hägglund att nu återgå till den kristna grunden i partiet är ett risktagande. Risken är att opinionen inte imponeras av de kristna budskapet inom politiken och framgångarna i uteblir. Med resultatet att slitningarna mellan de fundamentalistiska kristna och de progressiva inom partiet ökar och det interna kampen tilltar.

Hägglunds strategi att koppla från kristendomen från politiken har misslyckats. Hans försök med verklighetens folk har fallit platt eftersom de konservativa idéerna som vårdnadsbidrag och misslyckandet inom omsorgen har dominerat. Att nu få med sig sina egna, som står på den kristna högerns ytterkant, och den folkliga opinionen genom att lyfta in kristendomen i politiken igen kan leda till att allinsen gör ett av sina sämsta val 2014 och att Kristdemokraterna åker ur riksdagen.  

KD kämpar med SD om att var det parti som de svenska väljarna tycker minst om. Att nu vända sig till högre makter för att hitta politiska framgångar är ett risktagande av monumentala format. Det kan ha fungerat tidigare under ledning av den mer eller mindre helgonförklarade Alf Svensson, men att tro att det kommer att fungera med Göran Hägglund som cherub kan kosta hela kollekten för partiet. Jag har dock förståelse, om nu ryktet är sant, att man från valberedningen föreslår detta. Man har kniven mot strupen och riskerar att bli alliansens första offerlamm.    

Gammelmedia på detta:DN / DN2 / DN3 / SvD / Aftonbladet / Expressen / E24 /

Nymedia på detta:Stig-Björn Ljunggren / Tokmoderaten / Verklighetens folk / Martin Moberg / Mikael Andersson / Röda Berget /  Badlands Hyena / Sjunde statsmakten /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Kristenheten har decimerats enormt de senaste 25 åren i Sverige och att vara bekännande kristen har nästan blivit synonymt med högerinriktad. Så var det verkligen inte förut. Att släppa in Livets Ord i KD på allvar som man nu gör tror jag inte kan ge framgång. Det hoppas jag i alla fall inte.