onsdag, december 07, 2011

Maktskifte

Så kom då äntligen den stora SCB-mätningen som enligt spekulationerna skulle knäcka förtroendet för Håkan Juholt. På vissa håll har det låtit som att mätningens resultat skulle tvinga Håkan att lämna partiledarskapet Socialdemokraterna. Förvånande för många så visar nu mätningen att vi hade haft en rödgrön regering om det vore val i dag. Mätningen visar att Kristdemokraterna åker ur riksdagen och att alliansen då skrapar ihop 44,5 procent, jämfört med de rödgrönas 44,6. Detta faktum är dock något som som media i sin rapportering helt verkat missat, man kan undra hur det kan komma sig.

Precis som förväntat så backar Socialdemokraterna kraftigt i mätningen, från 34 till 27,7 procent. En minskning med 6,3 procentenheter sedan mätningen i maj månad vilket naturligtvis svider i skinnet. Resultatet talar för sig själv, det är dåligt ett. Men sett mot bakgrunden av den bild som målats av Socialdemokraterna och speciellt Håkan Juholt så har Reinfeldt och de borgerliga småkakorna alla anledningar till att vara oroliga. De aktuella frågorna kring omsorgen borde bidragit till att partiet som påstår sig stå för ett värdigt åldrande har helt uteblivit för KD.  

Vad som även är intressant att se är vart väljarströmmen från Socialdemokraterna tagit vägen. Största tappet sker till MP (1,7 procentenheter) sedan Moderaterna (1,2) och Vänsterpartiet (0,9). Men den allra största gruppen (2,8 procentenheter) som i mättningen övergett partiet svarar i mätningen ”vet ej”. Detta vittnar om att merparten av tappet relativt snabbt kan återfås genom att lägga fokus på politiken, istället för frågan om Juholt som person. Vi Socialdemokrater har mycket att göra och det kommer inte vara helt omöjligt att visa på handlingskraft i det rådande läget. Den styrande regeringen för det här landet verkar i det närmaste överlämnat hela politiken till marknaden.     

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Expressen / Aftonbladet4 / SvD2 / Aftonbladet5 /
DN2 /
Nymedia på detta:
Martin Moberg / Thomas Böhlmark / Tok24 / Mikael Andersson / Peter Högberg / Tomt i tanken / Mina Moderata KaramellerAlliansfritt Sverige / Jinge / Johan Westerholm / Röda Berget / Monica Green / Annarkia / Svensson / Kent Persson / Jan Rume / Skäggapans åsikter / Parkstugan / Badlands Hyena / Anybody's place / Per-Åke Fredriksson / Staffans blogg / Ericas tillhåll / RADIKALEN /

Krassman / In Your Face

7 kommentarer:

Peter Vettergren sa...

Man ska nog vara en riktigt optimistisk socialdemokrat om man tror att KD skulle få 3,8% i ett riksdagsval.
Man stödröstar inte i en opinionsmätning men väl i valet. I ett riksdagsval kommer troligtvis inget alliansparti kunna få under 5% om inte opinionsmätningar visar att kärnväljarna helt har försvunnit.
Stödröstarna skyndar till det eller de partier som riskerar att falla ut precis som S-väljare har gjort för V vid flera val långt bakåt i tiden.
Det är därför mer troligt att KD skulle få ca 1,5% än 3,8% i ett riksdagsval. Skulle KD få så dåliga siffror i en opinionsmätning så skulle incitamentet till att stödrösta på dem försvinna, det vore för stor risk att de blev en borkast
Alltså vore det val idag skulle det bli ännu en allianssregering.
Dessutom hävdar ju ni (förvisso lögnaktigt) att SD röstar borgligt. Hur hade du tänkt att komma runt det om det skulle stämma?

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Det nämndes ingenting om att vänstersidan skulle ha egen majoritet i nyheterna i SR. SR och SVT går mer och mer emot M-partistatens Pravda.

Jonny sa...

"bild som målats " ... ?

Dags att vakna upp ur törnrosasömnen kanske .

Krassman sa...

@Peter Vettergren:
Man måste nog vara en riktigt optimistisk antagonist till oss Socialdemokrater om man tror att vi skulle få 27,7 procent i ett riksdagsval.

Att tro att de "nya väljarna" som partierna skall attrahera kommer falal in i samma mösnter när det gäller Kd tror jag inte ett dugg på. Partiets trovärdighet i att föra en politik för 2000-talets medborgare är förbi.

SD röstar med alliansen i 98% av fallen i riksdagen enligt den senaste undersökningen på ämnet. Hur dom skulle rösta vid en rödgrön majoritet vet vi mycket lite om.

PeO funderar... sa...

Fokus på politiken verkar ju vara ett mantra. Det är ju helt rätt att det skall fokuseras på politiken så man undrar ju i sitt stilla sinne varför det bara PRATAS om det och inte GÖRS? Än så länge har ju Juholt själv sett till att slippa fokusera på politiken genom alla klanterier och "öppna mål" han gett media och alla landets grävande murvlar. Eller - hemska tanke! - kan det vara så att det under all retorik och ordvrängeriner inte FINNS så mycket politik att fokusera på? Dvs bortsett från det gamla vanliga om marknaden bla bla, välfärden bla bla, utanförskapet bla bla, *lägg in valfri floskel* bla bla.

Har ännu inte sett eller hört nåt som på nåt sätt inte redan sagts av S ledare ända sen salig Palmes tid. Nu får Juholt och alla andra Sossar sluta tjata om "drevet" och de facto gömma sig bakom detta inbillade drev och att vi skall tycka synd om dom. Kom igen nu - den svaga oppositionen just nu ger en svag regering då det ju inte finns nån anledning för Alliansen att just nu jobba - det räcker med att stå på sidan om och se S göra bort sig. Tyvärr.

Anonym sa...

Nja nja, räkna inte bort KD från rösterna! Du glömmer stödrösterna!!
KD kommer inte att åka ur, inte en chans. Det kommer alla dessa opinionsundersökningar att se till. Jag vet flera vänner som kommer att "stödrösta" om så blir fallet. Logik. Så låt oss inte se SCB-undersökningen med röda glasögon. Borgerligheten regerar alltjämt, vare sig du vill det inte inte.

Mattias Lönnqvist sa...

Nja, mätningen säger faktiskt inte att de rödgröna skulle få fler mandat än alliansen eftersom den inte tar hänsyn till två faktorer:

1. Mandatfördelningen är inte framräknad. Det är faktiskt möjligt -- när blocken ligger så lika och då båda blocken innehåller ett stort och två mindre partier -- att de får lika många mandat eller till och med att alliansen får fler.

2. Från siffrorna går det inte att säga om KD åker ur eller ej. KD brukar nämligen vara starka i Jönköpings län och de skulle mycket väl kunna klara sig kvar i riksdagen på att de får 12% i en valkrets.

Till detta kommer då även stödröstande och andra faktorer som spelar in vid ett val. Antagligen är (S) siffror för låga eftersom de alltid lyckas mobilisera väl i valrörelsen. Sossarna är ofta bättre i skarpt läge än i opinionsmätningar.

Men, den mest rimliga uttolkningen av SCB:s siffror är faktiskt att alliansen har ett försprång. Sedan vet vi från förra mandatperioden att ett försprång så här långt innan valet inte betyder att man kommer att vinna valet.